Wednesday, October 5, 2011

Teh tarik...




Orang Malaysia tak boleh lari dengan teh tarik nya..hendak nya lelaki..

Pagi tengahari petang dan malam..teh teh teh..

ada yang suka minum kat rumah...ramai yang suka minum kat kedai mamak...

Abah aku suka buat teh tarik...buat dan minum kat rumah jer sebeb dia ni sangat  pembersih...
asyik fikir kat restoren tu kotor jer..

Tapi Pak mertua aku  lain pulak...

Celik mata jer nak minum kat kedai...Petang pun nak minum kat kedai
malam pun sama..nak ke kedai saja...

Yang jadik mangsa...anak anak lelaki nya lah...(pak mentua aku punya 7 orang anak lelaki)

Dulu..PA saja yang mengangkut dia ke sana sini...sampai kekadang jadi bahan gaduh kat rumah..

Yelah..kita nak ke pasar nak urus kan anak anak lagi..dia pagi pagi dah call ..jis..bawak abah pergi minum kat Kuala..
Sebagai anak, PA selalu turuti kemahuan dia ..tak pernah membantah...walau pun ada masa nya dia penat sangat..

Yang paling aku tak suka kalau kami ke KL atau ada urusan lain..dia sanggup call dan pesan..nanti kamu balik nanti, bawak abah gi minum ya...

Ni yang aku tak suka!...Dah lah kita ni baru nak bersuka ria atau jumpa family , dia dah menunggu kat rumah..
Tau lah jarak KL dan Pel Klang tu jauh mana..
Yang si anak ni dok push kita jer..cepat lah balik , cepat lah balik..
Mana nak hangin satu badan..
Mana tak gaduh!

Tapi itu dulu lah semasa aku muda lagi...
sekarang ni aku pun dah tak  kisah..
boleh tanya lagi tu..
Bang, awak tak bawak abah pi minum ker..

Tapi sejak Ipar2 lain dah mula berkereta, tugas ini dah makin kurang lah..

Apalagi sejak abang PA dan bersara, dia lah yang menghantar sana sini..kesian aku melihat nya..
Dan sekarang isteri dia lak yang selalu mengamuk...pepagi dah call...pukul 11 malam pun nak ajak pi minum..adoiii
Aku dan PA cuma dengar lah saja...kami dah lalui semua tu..

Aku kasihan sangat tengok along melayan abah nya yang tua tu..
kadang kadang aku rasa pak mertua aku ni terlupa..
yang anak dia pun dah tua gak dan punya keluarga sendiri...

Tapi nak buat macam mana..
Itu lah bapak kita...dan
Ini lah karenah orang tua...

Mungkin ada orang lain lebih teruk lagi...




17 comments:

  1. Harap2 kita nanti tidaklah menyusahkan anak2, kan Ezza. :)

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Ishhh..kegemaran yg menyusahkan anak2 tak boleh lah macam gitu..hari2 nak pekena teh tarik tak luar!

    ReplyDelete
  3. Saya pulak ketagih teh o...
    Mesti pekena secawan...
    Lepas secawan.. Pikir2 nak tambah lg....
    Eeeeeee...mmg nikmat....
    Tp teh o buat shendiri...

    ReplyDelete
  4. cubalah cakap baik2 dgn ayahnya.mungkin ayah akan dengar..or mungkin dia tengok anak2 tak bersuara, so maybe mrk pun happy nak minum2?

    sally

    ReplyDelete
  5. In life you need to negotiate to make things a little bit better or more bearable..and they say you get what you negotiated for :)

    ReplyDelete
  6. MM
    nak buat macam mana kak..lagi pun dia dah tua..layan je lah..
    kita pun tak tau macamana ragam kita bila umur macam dia nanti..mintak2 jauh kan lah ya..

    ReplyDelete
  7. Dr Singa
    Memang lah manis..Lidah Pak mentua saya memang sangat manis...deria rasa dia dah hilang kot..

    ReplyDelete
  8. Rahmah
    Saya pun suka Teh O..apa lagi kalau ada ais...

    ReplyDelete
  9. Sally

    Mana mungkin orang tua nak mendengar kata anak anak dia...
    kena adjust2 la sikit mana mana yang patut..

    ReplyDelete
  10. Pak Wan..
    Very true...
    And Im trying it now

    ReplyDelete
  11. Baiknya adik beradik PA...

    Jah

    ReplyDelete
  12. Ezza,
    Sincerely,pesanan pada bakal mertua:
    Anak kita bukan lagi anak kita sepenuhnya bila mereka berumahtangga.

    ReplyDelete
  13. kak cik...
    saya harap anak lelaki saya dapat melayan abah nya seperti mana abah nya melayan atuk nya...:)

    ReplyDelete
  14. cikgu
    anak tetap anak,biar pun dia dah kawin dan berkeluarga tapi dia harus ingat dan tahu melayan orang tua dia juga bila di perlu kan...

    ReplyDelete
  15. Ezza
    Gambar profile Ezza gambar teh tarik ehhhh?? *sambil senyum semanis teh tarik*

    ReplyDelete
  16. Somuffin
    Teh tarik tu saya buat sendiri...dan ambik gambar sendiri..

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails