Thursday, September 30, 2010

Kisah lama....Dating....

Teringat satu ketika dulu....

Waktu tu aku baru beberapa bulan berkawan dengan PA...

Satu hari dia ajak pergi tengok bola kat Stadium Merdeka....







Ada finale..Selangor vs Singapore....






masa tu Selangor gah di atas...dan Singapore pulak memang rival dia...

macamana ni...nak balik malam malam...takut weiii...

aku dapat bayang kan muka mak dan abah .......

tau je laa..kalau mak naik angin....suara dia macam tarzan, siap dengan tangan dia....

walau pun masa tu aku dah bekerja dia bukan kira semua tu....

Tapi ajakan PA begitu menarik minat aku ....

aku suka tengok bola...

hati meronta ronta nak tengok secara live....

abah pulak bukan jenis suka sukan bola ni...

yang dia tau kerja kerja kerja saja...

tak pernah ada outing dengan kami semua...

kereta pun tak da,

wah seronok giler bila dapat jejak kan kaki kat Stadium Merdeka ni.....

Ramai nya manusia...kebanyakan nya lelaki...semua pakai baju merah kuning...

mula mula memang terasa bingit bila dengar orang menjerit jerit, ada pulak bunyi gendang,,,

memang bingit....

lama lama semua dah sebati....

terjerit jerit lah aku...menyorak pasukan selangor..

masa tu Aruah Mokhtar Dahari ada, Santokh Singh ada, Arumugam ada....




Memang teruja apa lagi bila Selangor menang.....

lupa wajah wajah mak dan abah..hehehe

bila wisel penamat berbunyi....

PA ajak minum di Benteng...

sambil makan minum, berborak lagi pasal bola...

tiba lah masa nak balik....

Mak oii..aku lupa yang bas yang nak ke BC dah habis waktu...

dulu bas semua ber TIME!

mengelabah betul masa tu.....masa rasa nak menitik air mata....

Tak pa tak pa....kata PA

kita balik naik teksi...

Sampai je BC,  aku pun turun......

PA pun terus baik ke rumah nya di Segambut....

terjengket jengket aku menapak....

tiba tiba aku dengar orang berdehem!

berderau darah aku bila aku nampak abah sedang menunggu di bawah pokok!

ko dari mana ni...malam malam baru balik....

orang pergi tengok bola kat Stadium , Bah....

bas tak da, orang balik naik teksi....

dengan sapa ko balik tadi...

Err ,,,kawan ...

Aik!..ok jer nada suara dia...apa ni..tak da marah marah ker....

pelik pulak...

masuk ke rumah, aku tengok mak dok menjeling....

melalak sampai ke malam...kenapa tak tidor je kat stadium tu...

tak boleh mak...Jaga tu tak kasi!!!

Loyar buruk pulak dia ya....

Aku pun cepat cepat salin baju dan basuh kaki....

masuk bilik dah baring ....

Kak...eh budak ni tak tido lagi ker...

Ayu cakap ngan mak, ko pergi tengok bola dengan budak ni....

budak mana...

tu.... yang dalam gambar ni...


Eh silap....ni gambar baru....

yang ni laaaa



laaaa.....patut lah abah kool jer...

dia kenal budak yang dalam gambar ni...

hahahaah..........

Wednesday, September 29, 2010

Yaya oh Yaya














KELAKAR BETOIII

Tuesday, September 28, 2010

FOOT DETOX PATCHES




* Bahan - bahan :Wood Vinegar Distillate, Bamboo vinegar Extract,
Carapace, Combined Plant power Distillate,
Vitamin C, Cornstarch, Minus Ion.



TOXIN..... !!!!

faedah menggunakan detox!!!

1) Badan akan menjadi segar dan bertenaga
2) mengurangkan alergik
3) meningkatkan kadar metabolisma dalam badan
4) mengurangkan kadar tekanan darah tinggi
5) mengurangkan sakit sendi
6) meningkatkan sistem imunisasi badan
7) melancarkan perjalanan darah
8) Mendapatkan tidur yang lena
9)Boleh mengurangkan berat badan dan Mengurangkan bau kaki

Tanda- tanda seseorang itu BANYAK TOKSIN

* Kerap sakit kepala
* Badan akan rasa letih dan lesu
* Susah bangun tidur
* Bahagian keliling mata gelap
* Banyak angin ,alahan,inflamasi pada sendi
* Sinus
* Berat badan meningkat
* Kehadiran selulit
* Masalah jerawat







Berat badan anda sukar menurun walaupun sudah berdiet? Sukar untuk tidur malam? Lemah-lemah tubuh badan? Kurang daya ingatan? Peluh & kaki berbau busuk?

Itu tandanya TOKSIN telah menguasai 90% saluran darah anda. Kami ada penyelesaiannya! Dapatkan Detox Foot Patch yang berkualiti dengan harga termurah dan diakui oleh pakar-pakar perubatan.

DAPATKAN TRIAL PACK FOOT DETOX PATCHES ANDA HARI INI UNTUK MENGUJI TAHAP TOKSIN ANDA DENGAN HARga yg paling murah





FAKTA

Menurut perubatan Cina, kaki adalah umpama jantung kedua dengan mempunyai lebih 60 titik akupuntur. Melalui titik-titik ini, toksin akan disedut keluar melalui penampalan Detox Foot Patch. Berdasarkan kepada ilmu perubatan Cina, badan kita menpunyai lebih 360 titik akunpuntur, dimana 60 titik akupuntur ditemui di bahagian kaki. Bahagian kaki atau lebih sinonim sebagai "jantung kedua" ianya merupakan zon refleksi untuk organ dalaman utama badan kita dan merupakan "rumah" kepada pelbagai jenis toksik. Apabila kita memakai, apabila pengedaran darah berlaku di bahagian tapak kaki, Detox Foot Patch akan menyerap toksik yang dibebaskan dari titik akupuntur. Dengan hanya menggunakan dalam tempoh satu malam sahaja kita akan dapat melihat kesan penggunaan iaitu perubahan dari segi warna dan bau Detox Foot Patch (dari warna cerah ke warna coklat perang/hitam).






JADUAL PENGGUNAAN YANG DICADANGKAN :
disarankan agar menggunakan DETOX selama 5 hari berturut-turut. Bagi minggu kedua pula, bolehmenggunakannya secara bergilir-gilir (selang sehari) selama 2 minggu. Bergantung kepada tahap toksindan kesihatan diri.Bagi yang mempunyai penyakit serius, pengunaan berturut-turut selama 3 mingguadalah digalakkan.



 Harga. sekeping RM1.50
Sepasang RM3.00
Beli bawah 50 keping- harga pos RM5.00



Email : rohaizahabas@yahoo.com

Thursday, September 23, 2010

KITA BERSAUDARA

Pertama kali saya mendengar lagu ni, saya terpikat hati..

Lirik nya sangat bermakna dan sangat baik untuk anak anak , adik beradik dan saudara sekeliling....

Lagu ini di nyanyi kan oleh kump KRU...kempulan adik beradik ni..hensem2 semua nya...hehehe

Jangan tak klik pulak..kalau tak mana nak dengar lagu ni....






Best Tak?

Tuesday, September 21, 2010

Resepi Rendang Ayam

ramai bertanya macam mana nak buat rendang ayam macam saya...

Heran pulak saya....sebab pada saya rendang ayam  kat rumah orang lain lagi sedap pada saya laa...siap ambik resepi lagi.....

Ok..untuk ke sekian kali...sini saya tulis kan cara cara nya....kalau ikut orang melayu kita ni...tak da main sukat sukat pun..semua main agak agak ikut rasa saja....mata dan hidung kena peka...

1 ekor ayam= potong 16

1/2 kilo bawang merah/kecil
beberapa bijik bawang putih...
halia sebesar ibu jari saya...hahaha
sedikit lengkuas...(saya tak pakai banyak pun)
cili kering - ikut suka lah
serai...3 batang di kisar..
semua dia atas di kisar..jangan banyak sangat air....
2 batang di ketuk2


santan pekat -- 3  ringgit
kerisik..saya beli yang dalam peket saja dalam 2 peket kecil
asam keping
daun kunyit di siat siat

Tumis dengan sedikit minyak bahan bahan kisar hingga naik bau...
masuk kan serai yang di ketuk dan daun kunyit..
biar air nya kering sedikit...

Bila nampak ok jer,,masuk kan ayam dan santan pekat...ayam dan santan sama paras nya dalam kuali...kalau lebih santan nya,,takut ayam hancur sebelum kuah nya pekat ...masuk kan asam keping.



Petua saya...Besar kan api...bila dah masuk kan ayam..kuat kan api supaya ayam tu terkejut dan jadi keras sikit..tau je lah ayam sekarang..semua nya lembik2...
kacau selalu supaya tidak berkerak di bawah..
bila hampir kering, masuk kan kerisik dan garam....selalu nya sekor ayam garam nya dalam 1 sudu teh....

Kalau nak masak rendang daging pulak...jangan lah pulak ko pakai api besar....keras macam batu nanti...
masak rendang daging ni kena SABAR...masak pelan pelan..bila dah mendidih...kecik kan api ...masak slow slow...hehehe

Monday, September 20, 2010

Jamuan kecil

Penat tapi seronok....

Boleh di kata 90% staff RnD Delloyd datang ke majlis yang tak seberapa di rumah kami...on the way nak pergi wedding Rahmah(One of the Engineers), mereka singgah sini dulu....majlis yang tak rancang...berani mati punya majlis laa berjalan dengan lancar...millions thanks ti my anak anak dara, yang bertungkus lumus menolong di dapur dan mengemas....







Mee kari Nyonya....

  
 rendang ayam permintaan ramai...hehehe








selamat Pengantin Baru Rahmah....

Friday, September 17, 2010

Soto Ayam ku

Masa cuti hari Malaysia, aku menerima tetamu....

fikir punya fikir nak masak apa, so aku buat Soto ayam....

Ada banyak resepi soto ni, tapi ak buat cara yang di ajar oleh kawan aku...tapi ada tokok tambah sikit sana sini ikut style aku sendiri....Sapa sapa nak cuba..sila lah ....


Untuk sop nya

4 ketul kerangka ayam- di belah belah

Dada ayam...jumlah nya terpulang...saya beli 2 kg...

5 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

sebesar ibu jari halia..

sedikit lengkuas..

5 batang serai...di ketuk

2 sop bonjut...

2 bungkus rempah sup Adabi

1 bungkus rempah korma Adabi

rempah tumis....

2 ketul kiub ayam(optional)

Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas yang telah di kisar hingga wangi .
Masuk kan  rempah tumis..kacau sebentar.
Satu kan rempah sop dan rempah korma..tambah sedikit air dan masuk kan ke dalam periuk tumisan tadi....
masuk kan rangka ayam dan juga dada ayam tadi..

Masuk kan air. Anggaran nya ikut cita rasa masing2 tapi jangan lah cair sangat.
Masuk kan juga kiub ayam.
Biar kan mendidih sebentar.
Bila dada ayam sudah masak..angkat dan sejuk kan.
Setelah sejuk...carik carik kan hingga halus dan letak ketepi dahulu.
Biar kuah mendidih lagi dan rasa lah garam nya...
Bila semua dah mesra..tutup api....

Bahan bahan lain yang di makan dengan sop ini ialah....

Nasi Impit
Isi ayam yang di carik tadi
kacang tanah yang telah di goreng
Soon yang telah di goreng
daun bawang di racik
bawang goreng
Bergedil..(semalam saya tak buat)

cara nak buat bergedil..
kentang di potong2 dan di goreng
daging kisar atau pakai daging burger ramlee pun ok
daun bawang 
lada putih
garam

masuk kan dalam food precessor. kemudian di bulat2 ka di leper kan
celup dengan telor yang telah di pukul dan gureng dalam api perlahan.

Sambal kicap.
segenggam cili api akar tu..atau ikut suka..
kicap manis..ikut suka( saya pakai 1 botol kecil)
bawang putih dalan 1 labu
air perahan limau nipis 
Blender hingga halus..kenudian perah air limau...




Sila lah abai kan model yang dah expired ni yang sedang menggaya kan Soto buatan sendiri....

Monday, September 13, 2010

Saya tak minum air gas.....

Petang semalam.....


Assalamualaikum......

ku lihat ad 4 orang budak,2 lelaki dan 2 perempuan di depan pagar rumah.....

aku yang sedang berbaring kerana sakit kepala, bangun....

Mimi dan Hani melayan budak budak tu.....

Bila Hani ingin menuang kan air coke ke gelas mereka, budak lelaki yang agak besar dari yang lain tu berkata...

kak, saya tak minum air gas ni....yang lain tu minum...beri saya air sejuk saja....

Aku mendengar perbualan tersebut...

ko nak minum teh o tak..tanya Hani...

tak paa..air sejuk jer tak paa....

kenapa tak minum air gas,,,,sakit ker...tanya Hani..

saya nak periksa minggu depan...air gas ni tak elok di minum sekarang ni..boleh buat  kita lupa....

ko nak UPSR ke...aku mencelah...

ye makcik....lepas periksa  nanti baru lah saya minum..dia senyum...lembut bahasa budak lelaki ni....

Eh..akak pun nak PMR kan....dia tanya Hani...akak jangan lah minum air ni...Aku lihat Hani tergelak...memang dia baru nak meneguk coke ni.....

Aku tergelak...ko dengar tu Hani..budak kecik pun tahu keburukan air gas ni....di boleh membunuh urat saraf yang baru nak tumbuh di otak tu.....

betul makcik,,budak tu mengiya kan nya...

Sapa yang bagitau kamu hal ni...mak saya dan ustaz....kata nya...

Setelah makan sikit biskut raya...(syarat saja), dia pun meminta diri nak balik....

Aku pun dah ready dengan angpau di tangan....

semasa nak keluar dari rumah, sempat jugak dia berpesan dengan Hani yang sedang mengulang kaji pelajaran di meja makan...kak....ingat...jangan minum air gas tau!

Ishh budak ni...macam mak nenek laa....kata Hani....

Hahahahaha...padan muka ko.......

Sunday, September 12, 2010

1 syawal 10 Sept 2010


At home.......













Rumah ibu bapa PA......................















rumah abah .........



























iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails