Saturday, July 31, 2010

A meet after 35 years...

Setelah 35 tahun tidak bertemu,akhir nya dapat juga aku menatap wajah kawan kawan sekolah semasa bersekolaj di SRJK Batu 4 Jalan Ipoh dan SMP Jalan Ipoh...walau pun ada yang langsung lupa dan amat payah nak mengingati aku...tapi aku tak kisah..aku masih lagi mengingati diri mereka..pernah bermain, bergurau bergaduh...dan menangis bersama......

Zaman persekolahan lah yang paling manis dan paling joyful dalam setiap hati kita....tak da masaalah dan sentiasa on the move..really enjoy walau pun berkongsi makanan bersama...bayang kan lah...beli sekeping roti dan share seramai 6 orang!..Masa tu kita tak di berat kan dengan tusyen yang padat dan sekolah pagi petang...kalau lah kita belajar kuat sikit masa tu..tentu nya nasib kita tak serupa sekarang ni...hahhahaha.....












Friday, July 30, 2010

Sekolah dulu dulu....std 2


Im so happy with this  photo...Years back 1970, I was in std 2...class 2 B I think...thanks to a friend who kindly  shared this picture in his Facebook. sadly, I cant recall who he is...Sorry fren, poor memory...

Aku rasa bangga bila dapat menunjuk kan pada anak anak ku wajah siapa di antara mereka ni seiras aku....hahaha
cuba teka...mana satu Kak Ezza....

Video di bawah ni cuma hiburan saja...
Have fun 

Wednesday, July 28, 2010

Demi Masa

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh
Ah...

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran
Ah...

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh
Ah...


Monday, July 26, 2010

Ishhh...macam macam....

Hujung minggu ni sibuk betul laa...

Sabtu
pagi2 dah bangun sebab nak bawak anak anak ke Desa water park. Ada family day Syarikat PA buat, so join je lah..bukan nya  apa..asal kan anak anak suka sudah laa....Budak budak kan suka air....









Balik selepas lunch yang di sedia kan....

sampai rumah..mengantuk lah sangat....
Dapat lah tidor sekejap....

Lepas bangun..rasa segar sikit .....

Lepas maghrib..kami ke KL pula...berdua saja tau...

Mak nak pergi mana ni.....tanya Yaya...

Oh ..mak ada hal sikit ngan kawan mak ya....
nah duit...suruh kakak beli apa apa kat pasar malam....
nanti mak bawak adek(mira) balik sekali...

Mira pula dari UITM akan terus ke Panggung DBKL..
ada teater ..ntah apa nama nya...di persembah kan..
dan dia dan kawan sekelas nya di minta oleh pensyarah nya  buat ulasan sebagai tugasan dia...

Kami sampai di Royal Lake Club jam 8 lebih...jalan jem kat Jalan Syed Putra tu...PA terpaksa masuk jalan ke Bangsar..ntah pusing mana mana..aku pun tak tau....tau tau dah sampai depan kelab....
Apa lah makcik dan pakcik ni kesana ya....






bukan nya apa..Kak Puteri ada pertandingan Karaoke di sana...so bagi support laaa..tukang sorak kat dia...
tapi aku dah lewat..sampai saja di bankuat tu..kelihatan Pak Abu sedang melayan asap kat mulut dia...hahahah...Pak Abu cakap..kak puteri baru saja menyanyi...alamak...miss lah....lagu Karen Carpenters pulak tu.....Selepas pemilihan..5 orang akak ke final....berdebaor2 rasa bila mc ni bagi tau result....Kak kama antara pemenang nya..dan kena nyanyi semula untuk tentu kan pemenang....dan juga pemilihan final 4 untuk ke  inter club karaoke contest pulak....

Bila turn kak puteri nyanyi...aku terpaku..Im not sure dia nyanyi lagu apa..lagu rancak tu..memang lah suara dia power...boleh kacau ah soh dan apek2 tu...tapi kak puteri malu nak buat showmanship...hehehe..dia kalah tang tu...tapi dapat no 2 pun ok.....dan terpilih ke pertandingan antara kelab sabtu depan.....






Oh ya..Nana DJ pun ada...dia ni aku respect betul laa..selalu cantik dan manis..bersama pak Mahathir...dia bawak surprise untuk kak puteri..hehehe
Rupa rupa nya dia bawa sekali Dato  Maria Menado dan Dayang Sulu....

Aku terasa tersangat lah kecik masa tu....
Dah lah tu..aku rasa kami laki bini jer yang pakai T shirt malam tu....yang lain pakai lip lap dan lelaki nya kemeja... aziz cakap kenapa tak cakap ada dress code...eh bang..mana lah saya tau...ingat kan pertandingan ni biasa biasa saje...hehehe.even  their waiter yang ada pun pakai kemeja...malu nya....

Ahad...

Aku dan PA di kedai nasi lemak...sedang makan, talipon berdering....Kak Nora..sekilau 1 talipon...
zah.ada baca kosmo tak...

pergi beli..cerita Mamasita keluar front page...

Ha!...ok ok kak...

Inform aziz suruh beli kosmo..for yr information..kami tak pernah beli paper ni...tapi ramai budak2 suka membaca nya..yelah ..kisah artis cerai berai laa..kisah kena rogol  oleh pakwe laa..PA tak suka cerita macam ni masuk dalam rumah...hahahah




MasyaAllah!..frontpage dan ade gambar sekali...sapa punya kerja ni....reporter ni lulusan mana ya...ciplak tulisan orang lain tanpa kebenaran pastu siar kan paper...

I assume penulis ni melayu lah..dan semesti nya orang Islam...buat apa buat kerja macam ni...You publish cerita dan luahan orang lain untuk cari keuntungan...halal ke duit gaji kamu ni....
You langsung tak interview dia pun...dasyat nya perangai kamu ni....


To my dear friend Mamasita...be strong n cool...

Hadapi lah segala ujian ini dengan redha .

Satu hari nanti...mereka akan memahami apa yang yang sedang kamu laku kan....

Thursday, July 22, 2010

Terkenang kenang....

Sambung kisah ari tu ya....

Bila dah bangun dari tido...petang tu kami pi la jalan jalan sekitar Jalan Perangin...jumpa orang jual buah lai kemain lah besar..beli 2 bijik.. , naik bas turun bas.. pi Bukit Bendera...naik kereta kabel..sampai dia atas..entah apa nak di tengok selain dari permandangan dari atas,,pekan Goergetown...

Di atas bukit tu orang menjual laksa penang...aku pun sama lah membeli dan makan...aku masih ingat lagi kuah nya kemain pedas..meleleh peluh dan hingus keluar..Aziz cakap ..tak usah makan lagi..nanti sakit perut...

hari semakin petang...kami pun beransur pulang...masuk kedai mamak..makan nasi dulu sebelum pulang...tapi masa tu aku kurang suka makan masakan mamak ni...tapi Aziz suka pulak...mungkin dah biasa sebab hidup membujang ....

Balik hotel...buat je lah apa yang patut...hehehee

Next day..dah tengahari baru keluar ...kali ni nak pi Tanjung Bungah...
Lalu kawasan tepi pantai ni cantik....pantai dia banyak batu batu besar..
boleh nampak rumah tokey Honda tu..Boon Siew
Rasa nya kawasan cantik ni di monopoli oleh masyarakat cina...

Pastu pi Padang kota lama...adoi..banyak orang kat sini...
ada satu mamak ni dia naik motor saja..

jual persemboq dan mee goreng..
huh!..punya la sedap...
ingat nak pi Pesta Pulau Pinang..
tapi aku dah tak larat dah...
badan dah penat...yelah malam tido tak lena...
asyik dengar bunyi orang bertandak saja....
Esok nya
Aziz ajak pi Taman Bortanik..pun aku malas...lepak dalam hotel lagi best..
petang baru pi Taman ular...mana ada ular pun..kecik kecik saja...

masa nak balik ada perarakan Chinggei...
pi la tengok sat..dia buat kat jalan saja....

Masa nak balik KL pun sampai....
Hmmm..mood pun sudak lari laa
kenapa ya...
sebab kami tinggal asing asing lagi...
sebab nikah gantung laaa...
Lepas tu..aku dok menung2 lah...
mak pun teramat lah jeles kat aku...
asyik nak perli perli semua..
sampai kan dia suruh orang lain tanya kat aku...reti kaa mandi hadas...
aku sakit hati sangat..buat malu saja mak buat macam tu....nak bagi tau orang buat apa...

Lantas...
aku pun bungkus kain baju...
Pindah lah ke rumah sewa...
bersama suami ku....

Selepas ni aku tak toleh ke belakang lagi...
masa abang aku kawin, kami tak mau bersanding pun...
mak bising, nenek bising..mak sedara pun bising
tapi aku keras kan hati...

Bila dah tinggal sendiri....
baru tau langit tinggi rendah...
tapi..
kami terus kan jugak perjuangan kami...
hingga lah ke hari ini....
Aku pernah menangis sebab tak ber duit...
Aku pernah beraya tanpa baju baru...
Aku pernah menangis bila anak minta duit  sebab cikgu kelas minta...masa tu aku langsung tak der duit..
aku pernah berbuka puasa cuma sebiji telor dan kicap...
Tapi ..
aku rasa aku bahagia...
bahagia bersama orang yang aku kasihi...
yang sama bersusah senang dengan aku...
orang yang tak pernah berkasar atau memukul aku...
orang yang selalu menyuruh aku bersabar....
dan juga sering bersabar dengan karenah ku...
Sesungguh nya...
Pengalaman dan kesilapan  itu pelajaran yang paling berkesan dalam hidup kita....
......

Wednesday, July 21, 2010

Smile





Smile, though your heart is aching
Smile, even though it's breaking
When there are clouds in the sky
You'll get by...

If you smile
With your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll find that life is still worthwhile
If you just...

Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near
That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying
You'll find that life is still worthwhile
If you just...

Smile, though your heart is aching
Smile, even though it's breaking
When there are clouds in the sky
You'll get by...

If you smile
Through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile...

That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile.........

Monday, July 19, 2010

Pulang nya seorang hamba Allah yang bernama Dalilah....



Sebelum ini , aku tak berapa mengenali dia..aku cuma jadi silent reader pada blog dia..baca pengalaman dia dan suatu hari bila aku membaca entry baru dia..aku menangis tersedu sedu...ayat ayat yang di guna kan begitu menyayat hati..apa bila membaca pesanan kepada anak anak dia supaya bersedia kalau apa apa terjadi pada nya..pesanan kepada suami nya..penghargaan kepada suami dia yang banyak memberi sokongan sejak mula dia mendapat musibah kanser ini..kemudian aku berani kan diri memberi komen...dan sehingga lah Kak Elle dari Singapore datang ke KL..Ummi @ Lina Badi membuat gathering untuk berjumpa Kak Elle..dia menghadir kan diri walau pun dia begitu sibuk dengan pameran buku di PWTC tahun lepas...Itu lah pertama kali aku bertemu dengan dia....

Kemudian...setahun kemudian..aku menziarahi dia bersama sama rakan rakan blogger yang lain....di rumah dia 2 minngu sebelum dia berangkat ke Mekah untuk melaku kan umrah. Aku tiba dulu..aku tahu dia dalam kepayahan....tapi dia tetap melayan kami dengan ceria..bercerita tentang pengalaman dia...bekas majikan dia dan terasa bagai kan dah kenal lama.... Di pertemuan ini baru aku tahu bertapa sengsara nya seorang pesakit Cancer.. Aku insaf dan aku mengerti...tiada apa yang dapat di banding kan untuk menafsir kan bertapa sakit nya penyakit ini....Subhanallah!!!Kemuadian aku bertemu sekali lagi semasa Kak Puteri merai kan hari jadi Mamasita di Lake Club...




Tapi minggu sudah..aku asyik teringat kan dia...aku rasa bagai kan lama sangat dia di Mekah...Aku tanya kan kawan kawan di FB..dalilah dah balik ke..masing2 tak tau...sehingga lah Mamasita memberitahu yang Dalilah akan pulang pada 12july...pada hari aku seriau mencari Dalilah...Dapat pulak mesej dari Kak Elle..mengata kan PakPin  bertemu Dalilah di Jeddah..dia mengata kan yang Dalilah very very very sick...

.Air mata bagai kan tak dapat di bendung lagi...Aku dapat rasa kan kesakitan dia..apa lagi bila membaca status di FB..dia tak dapat tidur kerana sakit di bahagian perut..muntah darah....dan macam macam lagi....Azab nya....

Semalam bila mengetahui dia sedang nazak, aku mengajak suami ku ke HKL...ya..cuaca hujan dan sejuk bagai kan tahu seorang hamba allah sedang berjuang  nyawa akibat Cancer...Bila tiba di sana...aku terperanjat..ini kah Dalilah..dia tidur dalam keadaan duduk berbantal kan meja untuk makan di katil hospital..sekejap2 berpusing....Rupa2 nya dia dalam keadaan khayal di sebab kan Morphine..dia terpaksa di suntik untuk menahan sakit..tapi aku rasa dadah itu tak dapat menahan kesakitan yang dia alami...aku mendapat kan nya...Dalilah..kenal tak..dia mengangkat kan kepala nya dan memandang ku dengan payah sekali...kak ezza..kata nya...air mata ku tak tertahan melihat keadaan nya...Redha lah Del...Allah bersama mu...aku dah tak tau bagaimana nak cakap lagi....terkelu....

Aku berbual dengan adik dan suami nya...menurut suami nya dia tak mahu ke hospital..tapi di sebab kan kesakitan yang di tanggung nya, saudara mara menyuruh nya ke hospital. Dari hospital Banting dia di pindah kan ke HKL....
Bila di x ray..doktor tak dapat kesan image paru paru dia..3 kali x ray..tak nampak..sel barah telah memenuhi ruang paru paru..hati..tulang belakang...begitu rakus sekali....

Apa yang tinggal kini cuma berdoa saja...
Aku tinggal kan HKL semalam dengan hati yang gundah gulana...
Ku titip kan doa agar dia di kurang kan penderitaan...

Pagi tadi....aku malas nak on kan pc...tapi Pi Bani menghantar sms tentang kepermergian dia...jam 851 pagi...
Pergi lah Dalilah...pulang kepada pencipta kita...kami sekelian akan ke sana juga....

Aku ke rumah ibu bapa nya tengahri tadi. begitu ramai orang datang menziarah..Rakan FB pun ramai datang....ramai yang sayang kan dia..alhamdulillah....
Aku pulang setelah tahlil selesai dan jenazah akan di sembahyang kan di surau berhampiran..




Pi Bani dari Ipoh sampai dulu dari aku....hebat dia ni...


Nuraazah pun datang...

Hujan gerimis menggiringi perjalanan  terakhir nya.

Ya Allah...ampuni lah segala dosa dosa nya, terima lah segala amalan nya dan tempat kan dia bersama orang yang beriman....Aminnn

gambar di ambil dari FB Elviza Michele

Al Fatihah...

Sunday, July 18, 2010

bila terkenang kan....

Bila dengar alunan instrumental lagu A time for us....
fikiran mengimbau zaman silam...

Terkenang kan masa aku kawin dulu..
hantaran nya RM2000.00...(zaman tu dah kira mahal dah tu)
Pihak lelaki hantar 7 bekas hantaran...
aku balas 9...

Aku masih ingat masa acara nikah tu....
Abah yang menikah kan PA...
punya lah kuat suara PA menjawap masa akad nikah tu...
sekali jer dah 'sah"

Perjanjian nya .."nikah gantung'..( aku pun tak faham sangat apa tu nikah gantung)
bulan tiga nanti..
kami akan bersanding dengan abang sulung aku sekali....yang akan bernikah pada bulan tu...

tapi ...
dua minggu lepas tu..PA ajak aku ke Penang..honeymoon...bercuti.....
Punya lah mak aku seriau!..
tapi aku buat tak tau jer....
pot pet mulut mak...
aku pekak kan telinga...
dalam hati berkata jugak...aku pergi dengan "suami:

Kami ke Penang naik bas ekspress..
Tunjang Express...
ini lah pertama kali aku keluar dari KL...
punya lah seronok..apa lagi bersama dengan orang yang aku  paling cinta...
membara bara tu....


Waktu sampai Jeti Prai tu..masih subuh lagi..
so kami tunggu lah dalam kegelapan pagi..
bila feri pertama tiba, kami lah antara penumpang awal yang naik...
Best nya..macam jakun naik feri...

Bila sampai di pulau...terjenguk jenguk lah mencari beca..
.ye lah..dah banyak sangat baca majalah dan akhbar...
kalau ke Penang..tak sah kalau tak naik beca..

Malang nya..pembeca masih lagi tidor...
ye puan puan...depa tidok atas beca tu...
tanya sama PA..diaorang ni tak da rumah kaa
Entah ..mana lah saya tau..nak saya tanya kan ker???
Ishh..tak payah laa...

Bila dah terang sikit..kami pun cari lah kedai minum..
pekena teh tarik dan telor setengah masak....
bila dah kenyang..baru lah terasa mengantuk...
mula lah melilau cari hotel...
Ya..punya lah malu betul masa tu...
bila sebut nama hotel...aku kan pemalu...hihihi...

PA panggil beca,,
yang datang beca  apek tua..
kami suruh dia cari hotel...
dalam hati...aku dok risau..
boleh kah dia ni kayuh...
mata pun baru separuh buka...
aku pulak seriau....
oh ya! Apek sini pun semua cakap Penang tau!

Cari punya cari..dapat lah hotel yang murah..
.yelah..masa tu budget ciput...
check in..dan terus lah........
.......
.......
.......
......
tidoq laa....

maleh nak sambung....
sebab nak
.........
........
.........

..........

tidoq laaa....

Thursday, July 15, 2010

Kawan.....

Salam

This is Yasmin...Dia ni sebenar nya jumpa aku dalam blog laa...lepas tu dia jumpa aku kat mukabuku*facebook*....



Dia ni sebenar nya kawan sekolah menengah masa tingkatan 1 kat SMP Jalan Ipoh berpuluh tahun dulu...Dia yang perasan aku..heheh aku dah lupa ..dia kata walau pun size dah berubah tapi senyuman ku tetap sama..hehehehe.....

Sembang punya sembang...hingga lah dia datang rumah aku beberapa bulan dulu...dia ni kerja kat opis kilang buat roti....^^^^^.sungguh sedap di makan begitu saja....^^^^^^^dah kerja kat sana kan.,..so punya lah banyak roti dan serbanika yang ada kat sana di bawak kat rumah ...seminggu. aku coti beli roti  .....

Dari dia aku mengelanali As...walau pun kami duduk berdekatan saja..tapi susah betul nak cari masa nak jumpa....




Aku ni ..faham2 lah...memanjang no time..weekend saja banyak aktiviti...dan aku tak reti bawak kereta..kena tunggu supir aku bawak sini sana ....kadang2 dia mogok jugak...penat la mak...itu lah ayat dia...

So malam tadi..Yasmin ajak makan rumah dia...fried kue tiaw dengan kerang...ooo marvelous...sampai lupa nak ambik gambar...




Knowing these ladies made me feel so happy....masing2 cerita pasal kengkawan, suami dan adik beradik...

Masing2 ada cerita sendiri...Yasmin dah jadi balu dalam usia yang muda...As..yang senior dari kami berdua ni baru saja kawin dengan US born Pakistani....dan aku ni kira nya  senior laa dalam marridge ni...dah seasoned...almost 28 years...

Pasni kita boleh lepak lepak again ok..datang je rumah I...nanti buat cekodok bilis....

Aku balik dengan As..hingga ke Bidayah Andalas..

Aziz tunggu di sana...



.
rupa rupa nya dia dah berada di sana sejak dia hantar aku kat rumah Yasmin lagi...
Setia nya nya menunggu...
Thank you bang...sayang you beribu2 lemon.....

Monday, July 12, 2010

Sayang siapa.....

Aku sedang beronline sambil bersembang dengan PA...lalu budak kecik ni datang bertanya....


Mak...dalam semua anak mak ni ...sapa yang paling mak sayang sangat.....

Kenapa Yaya tanya...

Saja jer.....cakap la mak...

Ermmm..sambil memikir kan ...ok lah ..mak sayang Puteh!

Mana boleh..itu binatang bukan manusia....cepat la mak....

PA menjeling ngan aku..jawap ..anak tanya tu....

yelah..nak cakap siapa pulak....

awak jawap ..Apis ..

ok ..mak sayang apis  saja...

Senyap ...

Yaya...kenapa senyap...

Tak da apa apa.....sambil memandang TV....

Laaa..merajuk ker!!!!!

Sunday, July 11, 2010

Laksa evening @ Ol Rascal place with his MP friends....


Sabtu 10 july.....jam 5 petang,

















bubur kacang Kuala Selangor...PR N Arrawi yang bawak...sedap!





ada sidang video tu dengan little mermaid di brunei....




geng macho  MP..hehehe


ingat kan dah selesai jam 6.30 ptg....
rupa2 nya bersambung lagi lepas solat maghrib kat SA plk!

pekena ABC di sek 2...marvelous.....

Thanks to Arrawi, PR , Sofea,Syidar,Wafa(yang dah selamat sampai Medan), Zarra, Pataya, Jill, Pablo n MMC..mak oii..glemer nya nama korang dan anak anak...

PA dan Kak Ezza. aka chief tukang masak....

Wednesday, July 7, 2010

AIN....



Ini Ain...Hari ni genap lah nya 16 tahun..
Ini anak buah aku laa...anak adik perempuan aku ..






Shes a chubby girl, sweet and soft spoken..like her daddy laa..



Amboi..pakai spek dah tu..ye lah..dah remaja kannnn...




dengan sepupu giler giler....hehehee



Tapi...banyak orang ingat dia ni anak aku...muka sama ..macam before n after

Tak kisah lah Ain..asal kan kita bahagia.....

Happy birthday Ain....
Bila balik ke asrama, jangan menangis lagi..
You re a big girl now...

Sayang Ain.....

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails