Thursday, February 23, 2012

Please laa...ini cara ku....

Aku ni malas nak tulis pasal politik ..
apa lagi kalau kat FB ..
bagi aku yang tak bekerja ni, Fb ni bagai kan tempat bersembang,tempat mencari kawan kawan lama dulu..
bukan tempat berpolitik ke apa..

Memang lah..masing masing ada pendapat sendiri...
Tapi tak payah lah nak di tulis besar2 atau share parti kesukaan dan kutuk parti lawan..
yang di maki hamun tu pun orang melayu dan agama Islam ..sama sama menyembah tuhan yang sama..
Itu yang aku tak suka...
sebab ini akan meretak kan persahabatan...



so..be safe laa..kita tulis apa yang kita pandang dan lihat..
tukar2 pendapat hal dunia akhirat..hal anak anak..
banyak lagi hal lain yang boleh kita update kan...
banyak bende baru yang boleh kita pelajari dari kawan kawan yang lain...

Maaf lah kalau ada yang tersentap...
Aku tulis ni from my bottom of my hearts...
Aku sayang agama ku, bangsa ku dan negara ku..
Jangan lah cerita hal politik berlaianan ini, menjejas kan persahabatan kita..
walau pun secuit di hati...

Assalamualaikum...


Sunday, February 19, 2012

Terima kasih...

Kay,Yasmin,Sabariah, Puteri Kamaliah,Cats in Sydney datang rumah I sabtu lepas...

I ajak lunch sama sama sambil bersembang sembang pasal kucing kucing..pasal next Makcik Blogger meet...cerita pasal cuti cuti....

I masak lauk kampung jer....tu jer yang I tau...asam pedas ikan Parang(sebenar nya nak cari ikan Pari,tak der pulak kat pasar hari tu)..cencaru bakar cicah sambal kicap, masak lemak daun turi dengan labu kuning..sambal tumis petai ikan bilis ..sambal belacan dan ulam buah putat..Ada beli kerang nak buat Kerang bercili daun selasih..tapi banyak bende tak da..lalu kensel jer laa...

Tapi kan..
Teramat kesal laa..
sebab lupa nak ambik gambar....langsung tak teringat!
semua nya leka berborak..bergelak ketawa....

Bila semua dah balik...baru teringat...

Tapi kenangan paling indah tetap tersemat dalam kalbu...

Thanks all...lenkali kalau PA takdak, boleh kita beronggeng lagi ya...

Oh ya..kali ni PA dapat ikan ni saja..Alhamdulillah boleh buat lauk..

Ini nama nya Ikan Gelama Pisang...

Wednesday, February 15, 2012

You re still my little girl aka budak kecik.,,,,,

Budak kecik ni dah semakin remaja...

Karektor pun dah berubah....dah semakin kecoh mulut nya macam burung murai tercabut bulu ekor...

apa saja di tanya,pasti ada saja jawapan nya...

September ni dia akan menduduki peperiksaan UPSR...

seperti biasa dia akan cakap...Yaya tak mau masuk asrama tau!

Bila abah dia balik lambat, pasti dia akan tanya..kenapa abah balik lambat ni...

Kalau abah nya asyik merokok..terdengar dia bersuara..Abah ni...tak habis habis hisap rokok!Sudah sudah lah tu....!

Dan sekarang ni dia asyik tanya abah dia..Abah..bila kita nak panjat bukit lagi....

Bila kita nak pergi Australia...boring lah asyik jalan jalan dalam Malaysia saja...
Ni bukan mak dia ajar tau


Mak..Yaya bukan budak kecik lagi la mak....

Yaya dah besar...

Ermmm..mana ada besar...

sapu rumah pun tak bersih lagi..

tilam pun belum pandai kemas...

sidai kain pun senget senget lagi...

Tudung sekolah pun masih mak yang gosok lagi...

so...

You re still my little girl aka budak kecik....Full Stop!

Alaa mak niii....











Isssh Abah ni..asik ambil gambar Yaya jer.....

Monday, February 13, 2012

Adek manis.....

Puas mendail no yang kay beri kan..balik balik omputih yang menjawap..

The number that you dial is not in service...


Eh,,betul ke nombor ni...aku belek balik mesej yang kay sms hari tu..

betul laaa...tapi apasal tak dapat ni....

berkali kali aku mendail..memang sah lah tak ado...

ku tenung tenung hp aku yang cikai ni...sapa lah lagi aku nak contact ni...

Baru aku teringat..Yatt..adik kay!..dia pernah ke rumah dia dulu...

Yatt..ada no Dia tak..kay ada bagi satu no tapi tak dapat dapat pun...Call Kay tapi hp dia off kot..

ada kak..nanti saya hantar business card kat akak ya...

sekejap jer dah dapat sms dari  Yatt...

ini no yang aku dail tadi....
eh,,ada no satu lagi laa...

Dengan penuh konfiden, aku pun mendail no yang lagi satu ni...

ada deringan...dan ada suara wanita menjawap di hujung talian...

Assalamualaikummmm....mode ngada ngada  aku...gitu...


Alaikumsallam...dalam hati awat lain macam jer suara Dia ni...
Sapa tu...kata wanita di huijung sana....

Ni kak ezza laa...


Hah....kak Ezza...sapa ya...kata nya...

La...kak Ezza Facebook laaa...


Ohhh..saya tak ada facebook laaa...tak tau pun pasal komputer ni...

Aik...ini Lyana ke...ni kak Ezza klang laaa...\


bukan ..saya bukan Lyana...

Ohhh..minta maaf laaa...saya ingat kan kawan saya Lyana Mauseth...

Lyana tu ANAK saya....Saya ni Mama Dia...

Laaa...berderai lah ketawa kami...

Saya ni dah dail no Lyana..tapi rasa nya no hp dia ni dah tak pakai lagi kot..

Eh..dia ada pakai hp laaa..

Kak..boleh bagi no Lyana tak..
.
mintak maaf laa..saya tak hapal no dia...tak reti saya ..

Nombor rumah ada tak...
\
ada..tapi saya tak ingat no dia gak sebab semua dalam henpon ni...semua main tekan tekan jer...

Oh gitu..tak paa kak..nanti kalau akak call dia,cakap saya call ya..saya ada bagitau dia yang saya nak mai Kedah dan sekarang menginap di hotel kat Sg Petani ni....

Ok ..nanti saya bagitau dia..

Tak lama kemudian, ada nombor yang tak berdaftar kat hp aku masuk..

ni mesti cik adek manis aku ni...

Setelah menjawap salam ..dia tanya..

kak..macam mana sampai terpanggil no mama saya ni kak...geli hati saya bila dia call tadi..ada kawan kamu..Zah..facebook ntah apa tah....hahahaha...

No yang akak ada tu..016***** kay yang bagi..
pastu akak mintak kat Yatt..dia bagi no sama tapi ada no lain lagi..dia kata dua dua boleh pakai...
Macam tu lah cerita nya......

Manis macam  buah ceri Lyana Mauseth ni....

Yusuf Mauseth bergambar bersama my BIL ..kelihatan di cermin PA ...

Elyas..baby bongsu pasangan ini...

kat lobby jer kita bertemu


kat tangan aku tu..jeruk buah2an...adek manis yang bagi tu...

Emil dan Oddin...femes kat blog mama dia...


Minta maaf lah Lyana..kita jumpa kat lobby jer..tak dapat nak makan minum dan borak lama lama...masa sangat terhad..apa lagi bawak orang tua ni...banyak kerenah nya...

Teringat masa Naz ada dulu..first time kita jumpa kat awan biru tu..makan makan sambil berpusing pusing di menara...riuh rendah dengar suara kita dan anak anak...

Kalau Naz baxa ni..sila tulis dalam diary ya...next meet...booking la menara KL  pulak ya...heheheh


PA cakap..lain kali mai Sg Petani..dia nak naik bot Pak Yusuf sambil pancing ikan lak....

See you when I see you ...

Thursday, February 9, 2012

4 hari 3 malam

Cuti yang panjang minggu lepas kami ke Kedah untuk majlis kawin sepupu PA..

Kedua orang tua PA, abang dan kakak ipar  serta adik PA sekeluarga pergi bersama...

Selepas majlis, kami pun ronda ronda lah...

Muzium Padi...

nampak real...

Adik PA, Norazam dan isteri nya Maimon sedang mengkagumi lukisan 3D nya...

Ada Kuda batu...
rombongan kami..



ke rumah kelahiran mantan PM, Mahathir Muhammad..dah tutup pulak..
Kuala muda kedah,tempat berlaku nya tsunami dulu


pasar  bisik bisik

Siput Mentarang


jeti nelayan

baru balik laut





bot bot nelayan yang musnah akibat tsunami di jadi kan replika..tapi bendera parti politik mencacat kan pandangan


Pantai Merdeka,Kedah


naik bot ke Tanjung Dawai



sebab nak cari hasil laut ..murah sangat



mana Sepat Ronggeng ni.....


dah puas memborong,baru nampak jalan pulang...

Penang...mencari pasar jeruk..adoii berpusing pusing

Dah jumpa Line clear tapi...alahai....

Penang dah macam Hong Kong pulak....

Di sebab kan tiada penginapan, kami terus ke Ipoh untuk bermalam di rumah abang ngah PA di Tj Rambutan

dah lebih 6 tahun tak kesini..dah banyak prubahan...`

tak tau pulak yang dia dapat pingat dari Agung ni....

Sebelum pulang ke Klang, singgah kejap ke host bahagia Tj Rambutan...

pagar  double fencing bagi menempat kan pesakitt ganas kot...
yang naik motor tu abang PA ..dia jadi guide laa..

4 hari 3 malam berkelana...sampai ada yang merayu rayu pulang...

|"mak..balik laaa...orang nak makan yang mak masak...kakak kakak masak tak sedap....."




catatan perjalanan
perjalanan bermula selepas solat Jumaat 3 Feb jam 2.30 ptg..
berhenti di RR tapah untuk buang air kecil dan solat asar..minum petang...
Perjalanan di terus kan hingga ke Sg Petani untuk bermalam di hotel.
Keesokan nya, selepas jam 11 pagi, kami menerus kan perjalanan ke Alor Star...tiba sana sekitar 11/2 jam perjalanan setelah berpusing2 mencari rumah..
Selesai bersanding, kami memula kan ronda ronda sekitar Alor Star..
Dari muzium padi,Pekan rabu, rumah kelahiran Dr Mahathir yang dah di tutup jam 5 petang.
Kemudian kami pulang semula ke Sg Petani ,check inn hotel lain yang berhampiran dengan tol.
Makan malam di rumah kakak Maimon...
Ahad..check out jam 12 tengahri..jumpa Lynana mauseth di Lobby bersama suami dan anak anak nya.
Perjalanan di terus kan ke Kota Kuala Muda,Tanjung Dawai, Pantai Merdeka..balik semula ke Sg Petani untuk makan tengahari yang telah di sedia kan
Berpakat untuk melawat Penang dan bermalam di sana, tapi hotel2 kebanyakan nya penuh. 
Berbincang untuk ke Taiping dan bermalam di sana tapi orang tua PA banyak pulak bangkangan nya.


Akhir nya semua setuju untuk bermalam di Ipoh saja..di rumah abang ngah PA..
Isnin..balik Klang laa....

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails