Tuesday, October 25, 2011

Ikhmal

Ni anak sedara aku....

nama dia Mohd Ikhmal....


Ikhmal yang di tengah tengah...
baju pink tu Yaya dan yang besar sikit tu Mimi...
tahun 2009 di Penang...



Baru  berumur 10 tahun dan dalam tahun 4

Nampak biasa jer kan..

Tapi sebenar nya dia ada kekurangan sikit..

ada masaalah pertuturan dan austisme sikit...

Dia ni dalam kelas Anak Istimewa....

Memang dia ni istimewa..

Masa kecil nya panjang..tak macam anak normal.

Anak yang normal dalam masa setahun boleh meniarap, merangkak dan berjalan...

Dia mula berjalan dalam usia 3 tahun..dan terus belari...

bercakap pun lewat...air liur nya sentiasa bersepah...dia susah nak kontrol...

Anak begini punya paras yang cantik..kulit putih melepak,bibir nya merah...

dari hospital swasta hingga lah ke hospital kerajaan, ibu bapa nya mencari penawar nya..

akhir nya baru doktor pakar dapat solution nya..lidah nya pendek..so dah buat pembedahan agar lidah nya di tarik keluar sikt..

berbagai terapi untuk menguat kan kaki, membetul kan pertuturan dan otak nya lembab sedikit.

semua nya di laku kan agar dia dapat ke sekolah..

pada usia nya 6 tahun, ibu nya menghantar ke tadika yang di pilih..yang memahami keadaan anak yang sebegini..yang tak pandai ke tandas ..masih berpampers..alhamdulillah...walau pun agak tegas,,dia belajar pelan pelan ..

Pada umur nya 7 tahun..dia di tempat kan di sekolah khas...belajar dan main...belajar bergaul dengan kanak kanak senasib malah ada yang lebih teruk....

Tapi ibu nya(adik aku) tetap cekal...di hantar ke kelas tuisyen unuk dia cepat kenal huruf..biar pun satu mata pelajaran kos nya rm150.00 sebulan.

Ikhmal sangat bijak mengendali kan komputer dan permainan games...bila dia leka bermain...kelihatan kaki nya bergoyang goyang...menurut pakar, gonyangan kaki itu bermakna otak nya berkerja keras,,,dia juga punya account Facebook!

Sekarang Ikhmal sudah pandai membaca. Bercakap bahasa Inggeris pun dia pandai...walau pun masih pelat, tapi kita sudah boleh memahami apa yang dia kata kan. Sains mata pelajaran yang paling dia minat tapi Matematik ada  lah yang paling lemah...Tak boleh lah kita harap kan dia perfect kan..Anak anak normal pun punya masaalah yang sama gak.

Atuk dan nenek amat menyanyangi nya. Mana tak nya, mereka lah yang menjaga nya sejak dia lahir lagi...atuk..nak minum..nek..nak makan...nak mandi pun semua nenek dan atuk. Tidur pun dalam bilik nenek dan atuk...

Dulu,bila dia menonton berita di tv..ada banjir besar dan hujan lebat di China...Banyak rumah runtuh dan hanyut..banyak  orang yang mati..Dia jadi forbia...takut pada hujan...Bila hujan turun, dia akan menangis dan hendak balik rumah atas..(rumah adik aku di apartment,tapi weekdays dia akan berada di rumah abah)..kadang2 mak nya jadi kurang sabar..mana tak  nya..kalau hujan time dia dalam kereta, dia nak balik jam tu jugak...takut takut kata nya...lama lama forbia nya hilang....

Kini forbia lain pulak...

selepas menonton filem Kiamat 2012..
dia sekarang tak tinggal solat 5 waktu..
pagi subuh sebelum ke sekolah dia akan berjemaah dengan atuk dan nenek..sampai lah isyak!

Selalu kakak dan abang akan kena marah sebab solat lambat!

Malah abah nya yang baru pulang dari kerja pun dia tanya..Abah dah solat ke belom ni...adoiiii...

Bila dia tanya..nenek..bila kiamat tu...nenek nya jawap..hari jumaat...dah forbia pulak bila tiba Jumaat...

Dah jadik macam tu, nenek dia terus cakap..Kiamat akan tiba pada Jumaat dalam bulan ramadhan...ohh...tahun depan ker...

Ikhmal amat sayang pada pakngah dan maknah dia ni..apa lagi dengan anak anak kami yang dia anggap seperti adik beradik dia juga..

Pakngah..saya nak pergi pancing ikan dengan pakngah ya...

Boleh kata pakngah dia(PA)

Makngah..boleh tak saya tidor rumah makngah?...

Errr..tak boleh ..jawap ku..gurau laa

saya tak kira..saya nak tidor sini jugak...kata nya..

kalau macam tu tak payah tanya laaa..kata aku pulak...

Ahad lepas mereka sekeluarga datang ke rumah ku..

Masaalah nya bila nak pulang....

Dari nak balik petang..sampai lah ke tengah malam...

dia tak mau balik...bak tidor sini kata nya...

esuk mak kerja laa

Along cuti esok kan..along nak konvo kan...rayu nya...

Eh..sapa nak bawak ko ni...mengacau jer..sakat kakak nya...

Yaya..meh lah datang rumah kita...mari lah..

tak nak laa...kita nak ngaji ....

Kak Mimi.meh laa..datang rumah kita..

kakak tak habis periksa lagi..nanti akak datang sana bila cuti ya..pujuk mimi...

Akhir nya..dia balik dalam tangisan....

Ikhmal.Ikhmal...bila lah nak besar ni....

2 comments:

  1. Allah Maha Adil, setiap yang kurang itu, pasti ada lebihnya. :)

    ReplyDelete
  2. salam, hnya nk berkongsi crite,2009 dn 2010 ank sulong saya berskolah si slh sbuah SBP di Cheras. Di situ hnya menempatkan plajar lelaki ting 4 dn 5 dn rata-rata adalah plajar yg mndpt 8A dlm PMR. Jumlah plajar stiap batch hmpir 300 org dn dlm batch ank sia ada seorng plajar istimewa, juga anak autism. Alhamdulillah, stiap kali periksa dia berjaya berada di dlm top 150(mmbnggakan sbb most plajar di situ bdk pndai dn rajin)Sekarang ini dia berada di Korea, melanjutkan plajaran dlm bdng animasi, slepas mendpt 9As dlm SPM. Jd,kpd kak Ezza, sentiasa lah berdoa utk Ikhmal krn semmgnye dia anak istimewa yg kita perlu yakin pd kemampuan beliau. InsyaAllah.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails