Tuesday, March 25, 2014

London....Aku datang.....


Mula nya kami ingin menaiki EuroStar Train ke London..tapi harga tiket nya mahal sangat bagi kami...kira kira RM800 seorang..fikir punya fikir..ok lah..kita naik bas saja..boleh tengok English Channel dan merasa naik feri ke sana.....So selepas sarapan pagi..Nora  Rozman dan PA berjalan kaki ke pejabat agent yang menjual tiket bas dan train ke London...Aku malas nak pergi sebab kena jalan kaki jauh dan Nora pulak nak mencari kasut baru..kasut yang dia pakai  skrang ni dah bocor dan air masuk ke stokin..

Bas kami dalam pukul 1 tengahari...dan perjalanan ke London sekitar 8 jam...tiket tak mahal..dan aku dah lupa berapa pulak harga nya...

permandangan kampung di Perancis...cantik dan segar mata memandang...

Sunset di France...dalam bas..

Dalam bas ekspress yang agak penuh dengan penumpang..kebanyakan nya tidur..aku ni memang dari dulu tak mau lelap pun..tapi di belakang aku ada penumpang dari India aku rasa..sorang tu aku rasa dah jadi warga Britain kot...tak henti2 bercakap sejak dari terminal bas sampai lah ke London...dalam hati aku berkata..tak penat ke mamat india ni,,kejap suara dia macam menangis jer,,pastu elok jer bercakap dengan sorang lagi kawan dia...

Aku tak tau kat mana bas ni membawa kami...aku teringin nak tgk laut..selepas pemeriksaan Immegresen sebelah Perancis....lancar jer,,tak tanya apa apa pun..tapi sebelah England..mak oi,,banyak tanya ...kami di tanya..why do you come to London...PA cakap..Holiday...
tanya lagi...when do you be back...PA jawap..11 Feb..dia nak tengik tiket flight pulak..nasib baik aku dah simpan semua dokumen dalam fail..pastu dia tanya..ehere do you stay in London...Aku sua kan dokumen Booking.com..Lepas check paspot..dia senyum dan cakap..enjoy your stay here maam...Hek eleh..
Rozman dan Nora tak pulak dia tanya macam macam..maybe dia tengok kami ni dah tua kot..tu yang dia tanya macam macam..

Bas kami pun bergerak masuk ...Ada traffik light..kami tak da idea kemana nak pergi ni..laut pun tak nampak...Bas bergerak dan masuk dalam platform..aku hairan...bila aku update status dan cari lokasi kami..rupa rupa nya kami berada di Euro tunnel!..ada train kan menarik gerabak dalam tunnel...laju sungguh!....aku rasa dalam 30-45 minit..kami dah berada di sebelah London....
Nora...kalau lah tunnel ni bocor atau runtuh...habis lah kita ni....Yelah kak....aku urut dada dan syukur..merasa gak naik tunnel..hahaha dan syukur kami semua selamat...
Bas membawa kami ke Victoria Station..sepanjang perjalanan..tak da apa yang dapat di lihat..kelam dan gelap saja...

Sampai di Victoria station, kami menaiki taxi untuk ke hotel yang di tempah melalui Booking.com pada sebelah pagi...
Grange Orange Hotel....Mahal nya weiiii...semalam jer RM600++
Tak mau pulak dia accept kad debit aku...sakit hati betul laa...dia nak cash,no euro"s kata nya..
Hotel dah lah mahal tapi tak da breakfast dan wifi!...kalau nak wifi..kena charge 10 pound!
Baik aku pakai Mobile data aku..sehari cuma rm38.00..10 pound tu kalau tukar ke ringgit dah 53 ringgit! 


kami  share jer bilik bersama...aku ok jer..tapi Nora tidur kena pakai Tudung...hahhaha




pagi di London

Good Morning London!
Kami checkout awal dari hotel ni..suruh reception cari teksi untuk kami ke Apartment yang sudah di tempah di Tower Bridge Rd...







Ini saja gambar yang ada ttg apartment kami di sana..Kos nya dalam  RM2200 untuk 4 hari 3 malam. Sangat selesa ..punya 2 bilik tidur ..ada living room yang luas dan dapur dengan peralatan memasak..ada TV LED dan punya mesin basuh dan dryer.
Melihat keadaan apartment ni,,rasa nya teringin nak bawak anak anak ke sini satu hari nanti...

Kami ke Borough Market....Best kat sini...





















TIBA TIBA AKU RASA NAK PINDAH KAT SINI LA.....














Monday, March 24, 2014

Back to Paris....

Wah..dah lama betul tak jenguk sini..hahah..terlupa kejap bila kecoh2 pasal MH 370 hilang...sampai saat ini masih belum jumpa lagi...mana menghilang nya pesawat ni..bukan nya kecik kecik punya pesawat..777 ni paling canggih paling laju ..Macam macam spekulasi di buat termasuk lah kami sekeluarga..macam macam andaian kita dengar..akhir nya  kita wajib berserah pada Allah atas segala gala nya....Berdoa lah dan rayu lah pada Nya agar di beri petunjuk...Kesian kaum keluarga penumpang dan anak kapal...mereka terus mengharap dan berharap...Ini dugaan dari Allah..Sabar dan redha ya..

Sebenar nya kami dah buat perancangan akan ke Italy..ada train ke sana..Ke Milan..Venice,Rome dan Pisa...tapi apa kan daya...kehendak nya macam macam..badan nya dah tak larat..apalagi dengan cuaca yang tak begitu baik..so kami cancel je plan ke sana. Dari Cannes..kami balik ke Paris semula..lagi pun kami belum puas teroka Paris...

Naik Train laju dan kami sampai Paris sekitar 6 petang..naik teksi yang di pandu oleh orang Iran yang hensome..(kebanyakan pemandu teksi di sini  orang islam),kami menginap semula hotel yang kami inap masa hari pertama kami sampai dulu....
dalam train

naik teksi



Masuk bilik dan letak beg..masuk toilet  dan turun semula...sebab perut dan berbunyi2..angin sejuk membadai badan...sejuk sampai ke tulang hitam..kami mencari restoren Halal di sepanjang jalan..ada restoren jual kebab,,jual ayam goreng jer..tapi kami mau nasik...hahhaa
terjumpa lah sebuah restoren India yang di selengara kan oleh rakyat Bangla...Kata nya halal...tapi arak ada di jual di kedai ni..bila di tanya..mereka kata mereka terksa jual arak sekali kalau tidak tak da siapa mau masuk kedai ....

Kari di sini langsung tak sama dengan kari kita buat kat rumah...susah nak telan sebab aku rasa mereka guna cream...pekat semacam jer dan banyak bau serbuk kunyit....Masa ni teringat lah..kari BABAS...

menunggu nasik...




Bang, saya nak beli macam kat belakang ni...beli laarr kalau ada size awak...hmmm...



















dah sampai musee de lourve..

masing masing mengambil gambar...aku jer malas ..PA pun sibuk dengan dslr dia dan jugak hp..gambar hp untuk wasaap anak anak bila kat hotel....


Ini ada lah bahagian old city di Paris..New city ada lah kat bandar sebelah sana..kami suka kan bandar lama ni..bangunan nya di jaga sejak beratus2 tahun dulu..cantik cantik semua nya..Tamadun di sini bermula sejak zaman dulu2 lagi...Kebersihan bandar ini jelas kelihatan...mereka tidak mengguna kan bekas plastik,pinggan dan cawan polistrin kerana menjaga alam sekitar. Mereka juga mengguna kan kereta hybrid... Mereka juga sangat positif...

Kami di sini selama 2 malam...puas menjengah kota Paris malah kami juga bersolat di Mosque de Paris..Masjid paling besar di kota Paris...


kalau tak larat berjalan macam kami ni...sila naik bas ni...semua must see places dia pergi..boleh naik dan turun kat mana stesen kita nak...

dalam masa kita berbungkus bungkus kesejukan..pasangan cina ni bukak bukak baju nak bergambar....hehehe












Walau pun badan dia kecil..tapi semua beg dia bawak sendiri..tak bagi aku bawak apa apa pun melain kan henfon...paspot pun dia pegang..sampai kan mind jadi block mencari barang2 yang aku mintak....Tq Bang....

Masjid  terbesar di kota London...

Selepas ni kami ke Kota London Pulak...................

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails