Wednesday, April 30, 2014

Harta jadi rebutan

Salam semua...

Sebenar nya aku nak cerita pasal sorang kawan ni...aku kesian kat dia..

Suami dia dah 3 tahun meninggal akibat kanser...anak anak 4 orang masih kecil kecil lagi dan dia pun masih muda lagi..kata nya dia kawin selepas tamat SPM..Suami dia berkelulusan luar negara..

Mula mula kerja Engineer..pastu naik setingkat tingkat dan jawatan akhir nya senior manager..Alhamdulillah..

Dalam masa kerjaya makin memuncak, tiba tiba dia rebah..hasil nya rupa rupa dia ada ketumbuhan di belakang kepala...dalam masa 3 bulan saja..suami nya pergi mengadap ilahi..

Sedih nya aku lihat kawan aku ni..dia terpaksa memikiul tanggung jawap membesar kan anak sorang diri..selama ini dia memang bergantung harap dengan suami nya...hingga kan nak membeli ikan pun tunggu suami pulang dulu..dia memang tak tau apa apa...nasib baik dia baru saja lulus ujian memandu...itu pun sebab senang nak hantar dan ambil anak dari sekolah. Suami dia pun membeli kan dia sebuah kereta proton...itu pun dia masih terkial2....

Tapi bila suami dia sakit...macam satu semangat datang..dia kena berani kan diri memandu kereta, membayar bil bil dan membawa suami dia ke hospital...keluarga suami dia pun ada membantu bersama sama..Bila suami dia meninggal..dia dapat bantuan socso..dalam 1000 ++ sebulan..kata nya sikit sebab selalu nya suami dia bergaji lebih  10k sebulan!..

Macam macam berlaku bila selepas suami meninggal...dia belajar membuat kek!..dan dia dah mengambil tempahan membuat kek cawan dan berbagai jenis kek dari rumah saja. Bawak kereta pun dah cekap...Aku lihat dia makin yakin dengan diri sendiri...Anak anak pun dah semakin menerima yang ayah mereka dah tiada lagi di dunia...dan anak sulung nya baru2 ini




telah di kesan ada ketumbuhan kanser di payudara nya...kesian betul.....

Kawan aku ni cantik orang nya..dan jenis pemalu. Memang dia jarang bergaul dengan orang keliling apa lagi sekarang ni dia dah jadi balu...ada juga lelaki hidung belang cuba cuba mengurat..tapi cepat2 dia lari masuk rumah....takut dia sebab kebanyakan lelaki ni dah ada isteri!!...ada masa nya bila dia sedang menyapu, makcik2 kat depan tu menjeling jeling kat dia...terpinga2 lah dia ..aku ada buat salah ker...

Satu hari..adik beradik sebelah arwah suami dia datang....tujuan nya nak menuntutl MPV kepunyaan arwah suami nya....kata mereka itu kereta abang mereka dan mereka nak kan hak mereka....Terperanjat kawan ni...sampai hati mereka ni...bukan kah dia punya anak anak ...hak anak anak dia bagaimana pulak...Panjang lebar mereka tuntut..akhir nya dia tak kuasa bergaduh..ambil lah..jual laa....

Hari yang lain mereka datang lagi...nak tuntut insuran pulak....epf pulak padahal semua ni dah di urus kan oleh pihak amanah raya,,,bukan kah hak hak yang sepatut nya sudah di agih agih kan..bahagian ibu bapa nya..hak dia sebagai isteri dan bahagian anak anak nya jugak..Adik beradik tak masuk kira sebab arwah abang mereka punya keluarga sendiri...dan anak anak dia ialah anak anak yatim!

Terbaru...mak metua nya ingin menjual sebuah rumah kedai yang di beli oleh arwah suami nya...pada hal dah tertera nama rumah kedai tu nama kawan aku ni...aku rasa mak dia dah tau mungkin insuran dah bayar harga rumah tu kot....minta dia tanda tangan untuk tukar nama...dah buat faraid agar semua adik beradik nya dapat sikit sorang....undang2 mana ni ..

Aku cakap ngan kawan aku ni...jangan sain apa apa....rujuk pada peguam...sekarang aku lihat bertapa tamak nya sesaorang tu kalau pasal duit dan harta....tak kesian ke pada anak anak yatim ni...sepatut nya mereka lah yang membantu soal makan minum seharian anak2 yatim ni..ini takk..semua nak di jual dan rampas....Aku jugak cakap..payah2 sangat ko kaveat kan saja rumah tersebut....

Aku doa kan semuga dia lebih tabah menjalani kehidupan sekarang dan juga aku berdoa agar dia di temu kan jodoh semuala dengan orang baik baik dan dapat menerima anak anak dia sekali...



Monday, April 21, 2014

Pre Monopos?

Umur dah nak masuk 52 tahun..
Selama ni dia datang ok saja...cukup time..datang lah dia...
Selama bertahun tahun...bila datang...banyak..sampai berlapis lapis pakai pelapik Adibah Noor tu..heheheh
Dalam masa 2 hari..memang aku tak mau kemana mana...takut dia tersesat kat tempat lain...

Tapi sejak aku di perkenal kan dengan Shakele..ada product GLA..bila makan..dia datang tenang saja...tak banyak dan tak ada puting beliang sebelum dia datang..etc..sakit perut..senak..migrane dan panas badan..Alhamdulillah...

Tapi sejak balik dari berjalan jalan cari pasal tempoh hari..aku dah lupa kat mana aku letak GLA ni...so biark je laa...tak kisah pun, kata hati ini..

Mula aku cari alternatif lain..makan jus delima lah...sampai kan makan ni...






Tekun aku makan setiap malam..aku makan yang kapsul jer...bagai nak tersangkut kat anak tekak...yang serbuk memang aku tak larat nak bau dan telan..hihihi...

Sepatut nya masa time aku ke Vietnam hari tu...dia dah patut datang...tunggu punya tunggu namun tak mai mai pun..dalam luggage siap ada Sebungkus besar pad Adibah Noor tu...buat bekal..

Balik Malaysia..kesihatan ku merosot...kaki paha berdenyut2..nak angkat kaki pun susah dan rasa berat...ku telan saja Rofem dan pain killer lain bila aku ada jemputan kenduri atau nak ke kedai...
Satu hari..perut ku senak..sakit..puas ke tandas, tapi hanya angin jer yang keluar...habis 1/2 botol CNI balm ke sapu kat perut dan pinggang...

@ hari lepas aku tercirit cirit dan muntah..badan terasa banyak angin..aku pasrah dah..tak mau ke doktor atau makan ubat2 hospital..
Lalu aku minta PA beli kan aku air kelapa muda sebiji...PA balik dengan membawa 2 biji air kelapa Pandan muda...aku teguk sampai habis sebijik...PA cakap..ni haus ke atau nak buat ubat...aku balas..sadap you!!

Aneh nya..sakit perut terus hilang....napas pun jadik tenang...dan akhir nya kawan baik aku datang subuh tadi...punya lah banyak sampai basah cadar tilam dan tercicir cicir masa nak ke toilet...

Hmmm..masa orang tengah azan subuh..makcik ni tengah mop rumah sampai dua round....

Agak2 nya ini sindrom pra monopos ker...entah lah..aku tak tau...

Nampak nya aku nak order balik GLA Shakele tu...mahal pun tak pa..rm74.00 untuk 2 bulan...



gambar dari google...ini bukan iklan ya....t

Wednesday, April 16, 2014

Jalan jalan ke Saigon...


7 April lepas..aku ke Ho Chi Minh City,Saigon...Pergi dengan anak anak perempuan saja termasuk menantu..Nadirah..

PA tak mau ikut sebab tak ada cuti dan dia malas nak melayan acara shoping mopink ni...

Tapiii..mendengar pesanan nya bagai kan nak rabak telinga!!..Eh bang..kalau macam ni punya pesanan..baik awak ikut sekali laa..rungut ku bila perkara yang sama di ulang ulang...

Kali ni aku menaiki  Air Asia..dah takda pilihan sebab pada tarikh tersebut cuma AA saja yang ada kosong untuk flight pagi...Mahal jugak tambang ..tapi aku memilih hot seat bukan nya apa...badan aku ni besar..susah nak duduk kat ruang sempit AA ni...hehehe

Seawal 4 pagi dah bangun..tak payah mandi lah...berus gigi cuci muka..dan jommm..kami tak biasa ke LCCT ni...
Singgah Shah Alam untuk fetch Nadirah...mujur lah cucu ku tak kisah tinggal dengan Wan Ma dia...lagi pun apis pun ada hingga hari rabu..rabu pagi, apis pula akan ke Sabah dengan kawan2 nya bercuti...

Penat jugak kesana sini di LCCt ni..kejap ke sana kejap ke sini...ada masa sikit kami sarapan di cafe sebelah checkin ni...mahal sungguh harga makanan di sini..nasi lemak nya 10 ringgit sepinggan..teh pulak 3 ringgit...

Bila masa untuk boarding...mak oii,,jauh nya nak berjalan ke kapal terbang..baru aku tau naik AA ni macam mana...

Di sebab kan seat kami di depan sekali..,si aku tak dapat bayang kan bagaimana keadaan nya kat belakang...

Kapal terbang berlepas tepat pada masa nya..jam 710 pagi...kapal terbang pelan pelan berjalan ke runaway..menunggu giliran berlepas...

Perjalanan 2 jam saja...jam 910 pagi waktu malaysia dah mendarat di saigon..aku lupa lak nama airport nya..

Waktu Vietnam sejam lewat dari kita...so kira2 pukul 8 pagi dah sampai sana...

Keluar dari airport..kami tercangak cangak mencari tempat teksi...mengikut kawan kawan yang dah biasa ke sana..cari Teksi VINASUN...teksi dia ok dan pakai meter..jangan ambik yang lain...nanti kena tipu...

Dalam masa mencari teksi, kami di datangi oleh seorang lelaki yang mengaku dia dari teksi Vinasun..bertanya kan di mana hotel kami dan dia boleh membawa ke sana dengan harga 200,000.00 satu teksi..kami bersetuju dan naik kereta Toyota Fortuna...perjalanan ke Hotel amat lah menyeram kan..bukan apa...Bandar HCMC ni penduduk nya saja 11 juta tapi motosikal nya 7 juta!!! So bayang kan lah bagaimana kreatif nya para penunggang di sini memandu....Aku yang duduk di depan sebelah driver hampir2 pengsan melihat cara mereka memintas dan membelok...Time tu pulak waktu puncak di mana sebilingan penduduk nya keluar bekerja!!!

Sampai hotel..pemandu tersebut meminta tambang 200 ribu SEORANG!...sedang kan kat airport tadi dia kata satu teksi..SAH SAH PAGI PAGI  DAH KENA TIPU!!!
motosikal di Saigon








Pandangan dari bilik hotel





Depan hotel


ARAHAN PERTAMA ...Buat wall paper kat Henpon..senang nak kira...



Walau pun kain baju murah di kota ni..tapi makanan nya mahal..main juta juta jer...

Beg kulit burung Unta..buy 1 free 1...murah jer RM75.00 saja

masa pergi Delta Mekong...masa nak naik bot tu..cuaca panas terik..so anak anak beli lah topi ni..masaalah nya masa nak balik..nak di tinggal kan tersa sayang pulak..nak bawak terasa beban..akhir nya aku lah yang tukang angkut!

punya lah banyak barang sampai pinjam penimbang hotel...

Masa pergi bawak 2 begasi..balik bawak 9 bagasi..


mula mula takut naik bot ni..lama lama ok jer....Hani ni asik ber monopod saja...






semua di atas ada dari RnR menuju ke Delta Mekong...Internet di vietnam tersangat lah murah untuk penduduk2 nya..mereka cuma membayar kurang dari 10 ringgit sebulan untuk kelajuan tinggi dan yang penting sekali..its UNLIMITED!!..malu lah kat negara sendiri...kat sini kita kena bayar 149.00 sebulan untuk kelajuan paling minimum...walhal negara kita lebih maju dari depa ni...

seperti biasa..acara selfie bermonopod!


Flight balik pkl 820 malam...sampai LCCt jam 12 tgh malam....masa check kat kastam..banyak bagasi di arah bukak..termasuk lah kami...dan di kena kan cukai..garang nya pak kastam ni...dia tanya berapa banyak duit saya bawak ke sana...aku ckap 1000 saja termasuk makan..dia kena ka cukai 100 ringgit tapi aku kata aku cuma ada 50 saja..ok lah..50 pun boleh...dalam hati aku rela kan di kena cukai demi negara yang ku cintai ini...itu pun sekadar 50 ringgit saja tau...


Tuesday, April 8, 2014

Semakin lama semakin jauh kamu meninggal kan kita semua. Tapi aku masih lagi ingat segala gala nya. Waktu kecil mu bagaimana..waktu bersekolah kamu bagaimana..masa terus ke hadapan..tapi kenangan dan ingatan tetap dalam kenangan.

..kehadiran mu membahagia kan kami...kenakalan mu kekadang meletih kan kami...tangisan mu membuat kan kami resah...kehendak mu ada kala tak dapat kami penuhi...

Maaf kan aku  kerana pernah marah kan kamu...pernah berkasar dengan mu...pernah menjerit jerit kepada mu...bukan kerana kami tak sayang..tapi ada masa mu kehendak dan kenakalan mu buat kami jadi marah...kedegilan mu buat kami makan hati...tapi kami tak pernah lupa untuk sayang kan kamu....manja kan kamu seada nya..

Terima kasih kerana sering memicit kan kepala mak...pernah menolong menyapu sampah..mop rumah dan menjaga adik adik mu yang kecil..

Tiap  kali nama mu di sebut orang..hiba perasaan mak....banyak yang masih ingat kan kamu..doa kan kamu...tiap malam sebelum mak tidur...ingatan mu tetap bermain di mata mak...mak terlalu rindu pada mu..terlalu..ada masa nya mak ingin tidur  bermimpi kan kamu...tapi hampa...kenapa ya..kamu masih merajuk lagi ker dengan kami...

Anak ku...satu hari kami akan menyusul ke sana..lapang kan dada dan tangan untuk menyambut kami ya....

Tarikh 5 April datang lagi...dah 7 tahun kamu pergi....Mak doa kan kamu sejahtera di sana..di ampun kan dosa dan di tempat kan di kalangan orang orang yang beriman...








Thursday, April 3, 2014

GOOD BYE YESTERDAY.....

Kak saya nak pergi Harrods...kata Nora dan Man..ok saja...tapi terkedu gak tekak ni dengar nama Harrods...kami naik teksi saja ke sana...malas nak pikir2 panjang lagi..naik bas turun bas belum tentu sampai nya....Cuaca,,,Hmmm hujan saja..kejap elok..kejap hujan..memang masa kami sampai London..banjir sana sini di luar kota London....Sebelum ke Harrods,aku jengah kedai sebelah nya..GAPS....aku tengok ada sale baju baju kanak kanak dan baby...main kaut je mana yang berkenan..macam orang kayo jer aku ni kalau pasal cucu...hehe...Bila dah habis bayar..mula lah kami melangkah masuk Harrods..gedung yang di miliki oleh keluarga AL Fayed..PA tak mau ikut aku masuk..dia lebih rela menunggu di luar sambil hisap rokok di luar yang sejuk kotang tu..aku tau..dia memang tak suka bab belek belek letak balik..hahaha..sambil berpesan...awak beli la satu...beli untuk awak saja tau....

Berpusing aku menelek...pegang letak koleksi bag tangan berjenama ni...sampai kan sales person tu menegur...Maam...are you alright Maam...
Im Okay..just a bit confius..yelah tu ..konfius tang harga..
lama lama aku pun beli lah satu henbeg kaler purple..brand Longchamp...tak pernah pulak aku dengar brand ni..hahaha
Bila kira dharap congak...harga henbeg yang aku beli ada RM600+..Fuiyoo..kalau kat Msia ni..mati hidup balik aku tak kan beli beg semahal ini...hahaha
Selesai pembayaran..aku terus jalan keluar mencari suami yang dah jadi ikan dalam freezer kat luar tu...kenapa lama sangat...laa bang...banyak pilihan...kena round dulu...Mana Nora dan Man..entah..diaorang berduit bang...bukan taraf kita pun..mesti lah lama belek belek dan beli....

Bila semua dah berjumpa semula..kami ambil teksi untuk menghantar barang belian lepas tu turun semula kerana aku ada janji temu dengan sahabat di alam maya...Kak Teh@Zaharah Othman..
Kami bertemu di alam maya..jumpa di KL banyak kali dan malam ni kami akan bertemu lagi Di Tuk Dins Cafe..di Paddington...




Kak Teh@Zaharah Othman..wakil RTM di London juga seorang columist di NST press...Dulu seorang journalist di NST..sekarang tinggal di London lebih 30 tahun...



mat saleh ni sambut birthday kat sini..

Tokey kedai..Tuk Din..asal kedah..





perut dah kenyang..nak balik dah..




Malam nya..kami tidur dengan nyenyak sekali kerana selepas dua minggu baru dapat makan nasi lauk melayu!!!

Esok hari nya..11 Feb 2014...Flight kami pukul 8.30 malam...kami checkoutawal dari apartment kerana ada satu tempat lagi yang masih belum pergi...tak sah kalau ke London kalau tak ke sini...hahaha..
Kami menyewa kereta bersama pemandu nya sekali dengan kos 250 pound.. Dia merupa kan kenalan kak Teh untuk membawa kami ke BICESTER (bister) Village...




Jauh jugak nak ke sana...tapi jalan raya lancar saja..cuaca muram dan kadang berangin...
Bicester Village ni ala ala JPO kat senai tu...Shopping lagi laa....aku...saya tak nak  beli2 lagi..aku cakap kat PA....








teringin nak beli..tapi mahal sangat dan berat...pandang je laa


Namun naluri perempuan ku meronta ronta bila nampak kedai beg corak ala ala english......ada lah borong2 sikit..hahaha



Bila tiba masa nya..kami pun berlepas ke Heathrow Airport untuk checkin ....Baju jaket yang aku pakai selama 2 minggu ini..aku serah kan pada abang Khir(pemandu kami untuk beri pada sesiapa yang mau..tak kuasa aku nak bawak balik..berat sangat..

Kami mengalas perut di kedai orang Lunan sebelum masuk untuk boarding..


Selamat Tinggal London..selamat Tinggal Europe..Kenangan 2 minggu di bumi asing sangat terkesan dalam jiwa ku ini...
InsyaAllah murah rezeki dan panjang umur..aku datang lagi bersama anak anak pula..dengan syarat kena korang  bayar tiket sendiri laa ya.....

Wednesday, April 2, 2014

London...celik kan mata....kuat kan kaki dan happy happy....

Tgk gambar jer laa ya....





TALFAGAR SQUARE...


















dalam Teksi London



makcik ni dah serik duduk kat atas dah....



























Mereka ni telah merasai jatuh bangun dalam kehidupan...tapi tak pernah jemu untuk mendaki perlahan lahan dan kini telah kukuh berdiri di tempat yang sepatut nya...Berkat doa abah mak dan semua yang berada di keliling nya..juga doa doa nya depan kaabah dan doa rayu nya dalam solat solat nya...Alhamdulillah...

Hai..kat sini pun ada juga ambik gambar dalam sejuk sejuk kotai ni...


SMILE!

Hmm..sama je perangai pemandu kat London dengan Msia ni....




Beca menanti pelanggan di depan PRIMARKs di Oxford Street



Pencetus WW2....

My Superman!


Bila lah Sg Klang akan jadi macam ni..Jalan jalan  di Queens Walk..Sg Thames...

PA cakap..senang jer nak bukak Tower Bridge ni...HAHAHAHHA





NI ADENGAN JUMPA MATAHARI...HEAVEN YOU!

LEPAS BERSHOPPING DI PRIMAX..MURAH2 KAT SINI..BANYAK JUMPA MALAYSIAN KAT SINI...

SEDANG MENUNGGU NORA YANG BELUM HABIS SHOPPING...


iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails