Saturday, December 31, 2011

Back to school


Ini lah kedai yang selalu kami pergi bila setiap kali nak bukak sekolah..Dari baju sekolah hingga lah ke kasut..One stop centre laa
Nama nya tak tau tapi kami panggil 'KEDAI BURUNG'...
Burung nya tak ada tapi yang banyak bergantung ialah beg sekolah dan baju jer...
tengah sibuk mengira...

tokey kedai..sejak zaman apis masuk sekolah sampai lah sekarang..maintain jer badan dia..dia kasi diskaun kata nya  laa..
tapi kenapa hari lain harga nya lain  pulak....



duit pun bertukar tangan....


Lepas tu semua ngadu lapar...

kebetulan birthday Mimi yang ke 14...



so kami makan kat Restoren Hj Shahrin Low







pokai poket I malam tadi....


dan....



Selamat Tahun Baru 2012..

Tuesday, December 27, 2011

Al kisah nya.....

Mak...malam tadi orang dengar macam ada orang berjalan atas bumbung ni...

Yelaaa..kata ku..

betul mak...kami bertiga dengar macam macam..dengar suara pompuan menggilai...

seram la  mak..pastu kami dengar suara lelaki baca ayat kursyi...

Jenguk gak mak dan abah kat bilik..mak tidur, siap berdengkur lagi.....

abah pun lena tidor..

Issh..korang pun tidor lambat sangat..padan muka...

Lain kali, cuba baca surah2 yang dah di ajar tu...ni tak..naik atas katil bersembang lagi..bersms lagi...

entah apa yang penting sangat pun tak tau lah....asyik melekap jer hp kat telinga...

Dah la dah laa...ni yang malas cakap ngan mak ni..
panjang sangat ceramah nya....

Tegur sikit tarik muka masam...
buat lah lagi perangai macam tu...
malam karang bende tu datang cari kamu..padan muka...

Ish ..fening dengan perangai anak anak time cuti cuti ni..

Saturday, December 24, 2011

Hujan.....



Hujan

mendung muram
mengundang gila hujan
alam
diselubungi kabus
dibasahi ribut
dibelai dingin angin
monsun

sungguh, insan
bisa merancang
hanya Tuhan 
merencanakan kehidupan

dalam sihir hujan
termangu aku
mentafsir melodi ribut
menghalusi bahasa alam
menghayati puisi hujan
menyelami dingin iklim
sebelum aku
pasrah kepada-Nya!

Nukilan
Chai Loon Guan, Tg.Malim



p/s...
dalam kesejukan dan basah ini..
aku merenung kelam nya masa yang lampau..
aku terpandang  wajah mak, 
wajah anak yang telah pulang dulu..
dan
air mata ku mengalir laju..
sederas hujan yang turun...


..............



Monday, December 19, 2011

...Sampai hati kau nak!



Sudah lah kau mencemar kan agama kamu, bangsa kamu dan juga orang tua kamu,



kini kau beban kan orang tua mu dengan beban hutang yang tak terjangka oleh orang tua mu...

malah  bila ibu bapa mu  bersusah payah mencari kamu di Dublin sana,

kamu hanya menyepi kan diri,...tak mau berjumpa mereka yang amat merindui kamu..

pompuan ni pengapit dia kot!


Tatap lah wajah ibu, lihat lah mata ayah mu...

tidak kah kamu kesihan pada mereka...tidak ada kah perasaan sayang pada mereka..

Kalau lah bangsa lain, agama lain begitu menghargai ibu dan ayah mereka..meletak kan Ibu dan Ayah di atas ..
kamu pulak memijak mijak kan kepala orang tua kamu ...

Bertaubat lah nak, pulang lah ke pangkal jalan...



Selagi orang tua mu masih hidup..

dan selagi kamu masih bernyawa di bumi Allah ini....

Gambar dan cerita ni saya ambil sari sini

Sunday, December 18, 2011

Salam Bersambut, Ukhwah Bertaut.

Pertama..nak menyusun sepuluh jari kepada Dato LF kerana gagal hadir hari ini...



Selepas pulang dari rumah abang di KL semalam kerana melawat kakak ipar yang tidak sihat sekian lama , kepala saya berdenyut denyut dan badan tak berapa sihat.hingga lah ke ahad..Saya tau ini penangan 'kawan baik' saya yang akan tiba bila2 masa saja..

Semuga majlis Dato berjalan dengan jaya dan meriah.

Thursday, December 15, 2011

Bocor!



Hujan lebat mencurah curah..

Aku resah gelisah...

sekejap sekejap tengok lantai....

pastu tengok kat luar....

Jangan dia buat lagi sudah laaa....

Penat tau!....

Minggu sudah hujan turun berserta dengan angin kencang....

memang lebat dan lama....

dan...

ruang depan/tamu aku banjir dek hujan yang melimpah ruah dari atas bumbung...

ada faham cakap Indon ni....hahaha



Sofa, TV dan kebinet TV habis basah...

bukan senang nak alih kan barang barang ni....

berat betul...TV pulak jenis besar gedabak!-pesen lama tu...

Masa mengalih kan barang2 ke ruang sebelah ...wayar astro pulak tercabut!

Jenuh lah cuba pasang kan semula...macam tikus membaiki labu...

kuning jer...service not available kata nya...

maka 2 hari tak ber-TV...hahaha...

Yaya cakap..

kita macam duduk kat flat jer...sempit sangat rumah ni...

apa tak nya..semua nya di longgok kan kat ruang ni saja...

PA dah naik atas bumbung...dah check segala nya..check dari pandangan mata lelaki....

tak da sampah pun kat salur ni..tak da apa apa pun...

Tiba tiba si tukang rumah pun sampai...sama sama check

mengikut pandangan mata si tukang rumah..

tak ada apa apa kak...nanti saya tampal gam hitam saja..tapi kena tunggu cuaca panas Ya!

Hmmm

Hikmah dari semua ni...

TV aku dah dapat siaran Astro BEYOND.....

hahahaha..

Wednesday, December 14, 2011

Family day 2012

Ni tengah dok fikir fikir..

Adek beradek I suruh plan kat mana nak buat Family Day kami...

Bila mintak bagi cadangan..kata suka hati akak laa...mana mana kami setuju..

Masa balik dari Taman Negara hari tu..mereka begitu teruja nak ke sana bila tengok gambar2 dan cerita budak budak.....

I tanya..ko orang larat ke...semua nya ada masaalah lutut..badan obes..larat ker...

Akak ko ni ko jangan ikut..PA ni dia ikut rentak akak..kalau larat jalan jer..kalau tak larat ..berhenti..dia sanggup kesana sini menghantar akak ko ni..

Semua cakap ok..

Ada gak yang nak ke Swiss Garden Damai Laut..

Aku malas la ke sana..Panas..tak suka..yang akhir masing2 memerap dalam bilik jer

apa yang best nya,,,

Nak pergi masa Chinese New year tanun depan...sempat ke nak booking ni...

Hmmmmm

Apa kata kita pergi sini.....

Dekat jer...
Kalumpang Resort n training centre

Tuesday, December 13, 2011

Jelita cukur kaki...

Zaman masa sekolah menengah dulu..I suka sangat beli magezine Fanfare..bukan nya baca sangat pun, cuma berkenan dengan penyanyi penyanyi lelaki dari Barat laa...macam

Leif Garret(alahai bibir dia merah tuuu)

Shaun Cassidy(bulan Shaun the sheep tau)




 Donny Osmond(tak kisah ler pasal gigi dia tu)..
Andy Gibb....

Bila ada poster atau gambar bersize  file..terus jer rembat...gunting elok elok tampal kat cover file..woii..terasa semua mata memandang jeles kat I masa naik bas ke sekolah..Haaahahahhaha..perasan sensorang...

Pastu berubah ke URTV la pulak..masa tu harga dia RM1.50 jer..puas lah mengecek duit kat mak dan abah...



Teringin sangat nak beli sebab ada gambar DJDave laa...Uji Rashid laa, Sharifah Aini masa tu tak berapa minat sebab dia suka pakai pakaian menjolok mata...siksa menengok nya...lagu dia jangan cakap laa..lagi hapal lagu dari sifir!

Lama kelamaan kegilaan membeli majalah hiburan ni berubah...minat lah pulak dengan majalah yang lebih feminin seperti Wanita(size besar tu)..Jelita..



Lama lama stick to one mag jer ,  Jelita..pasal apa ..size yang telah di kecik kan sedikit dan isi nya sangat padat dengan hal hal semasa..

Masa tu majalan Mangga begitu popular sekali...tapi hati sikit pun tak ingin beli kerana isi nya penuh dengan cerita gosip artis melayu..ambik gambar berpeluk peluk antara artis lelaki dan perempuan macam tak tau agama jer..Malang sekali lah sebab pengarang nya dah sah Islam sanggup melulus kan gambar dan cerita dalam kain di papar kan!...
Time ni I dah pun berkawin dan punya anak anak dah...
Memang I haram kan majalah majalah macam ni dalam rumah I....

Majalah Jelita ni bagai kan harta I yang sangat bernilai masa tu..suka tengok dia tersusun rapi kat almari...
Sangat susah hati kalau ada sedara mara atau jiran yang pinjam....hahahah...
Yelah..mereka ni suka sangat pinjam yang terus jadi harta sendiri..sapa tak bengang!
Ada tu siap cakap sori lah Zah..budak2 dah koyak...
Pernah menangis pasal hal ni tau!....

Pelan pelan I stop beli Jelita ni..yelah ..masa tu ekonomi merudum ..barang makan jadi mahal..dok fikir kan persekolahan anak anak saja...dan majalah ni semakin hari semakin mahal...
Pelik lah kenapa jadi mahal..pada hal setengah dari mukasurat majalah ni penuh dengan iklan barangan antara bangsa..isi nya dah kurang menyengat sejak beberapa pemberita dan penulis nya yang I minat  beralih arah ke tempat lain..sayang sekali...

Sekarang ni, bila lalu kat kedai buku atau kedai akhbar, selalu nya I pandang jer majalah ni..ada hati nak beli tapi kekadang pandang beg duit ..terpaksa padam kan saja niat tu...Yelah..kalau I pergi beli barang kat kedai..selalu nya bawak duit cukup cukup jer..atau bayar pakai kad...cash kekadang ada 5 hinggit jer..camner nak beli...

Hari tu I baring baring ngan anak anak dara I dalam bilik...suruh lah salah sorang brood ni  picit kepala yang sakit ni..tiba tiba lengan I terkena lah kaki bebudak ni...Ya Allah! awat kasau nya kaki korang ni...

Tu laa Mak..dulu mak suka sangat beli majalah Jelita..kami suka tengok gambar kaki  model model yang licin bak sutera tu..so kami dan Ekin pakat nak cukur bulu kaki ni pakai pencukur misai Abah......tu yang jadik macam ni...

Melopong mulut I dengar....Hmm anak..nape lah tak tanye kat mak ko ni...

Adoiii

Sunday, December 11, 2011

Waras

Saja nak bagi tau yang I dah delete entry sebelum ni..

Nape ...

sebab kalau ada kat situ tambah menyakit kan hati..buat hidup tak tenang saje..

buat apa nak sesak kan otak pada bende bende yang bodoh ni...

Aku nak buang jauh jauh benda benda Negetive ni..

Umur pun dah tua...aku nak fikir pasal hidup dan mati saja..plus sedikit keseronokan dan kegembiraan dalam hidup ini...

Anda setuju tak???


Wednesday, December 7, 2011

Nasi Kukus

On the way balik Klang, kami singgah di Pekan Jerantut..nak cari Atm , cari stesen minyak dan yang paling penting..bagi mengisi perut yang mula berdendang sayang.

PA mencadang kan makan kat kedai mamak saja..I tak mau laa..jemu ..

Semasa kami buat pusingan U untuk ke Pertonas, kami nampak kedai ni....

bagai pucuk di cita!

Mak..tolong Yaya ..ayam ni panas laa..

Licin!..sampai mintak satu pinggan lagi dan ayam extra!



Dek kerana ayam goreng nya teramat sedap, maka I pun bertanya kan resepi ayam goreng ni..
Tuan kedai ni tak lokek resepi nya..

Dan  I pun nak share jugak resepi nya dengan kamu semua..

Ayam..gaul dengan garam secukup nya..

Jintan manis
Jintan puteh
Halia
Lengkuas
Serai
Serbuk kari ayam babas
Serbuk cili babas..

Semua bahan diatas hendak lah di mesin halus dan di perap semalaman...

Anggaran banyak mana, terserah lah pada puan puan ya...

Selamat mencuba..

Tuesday, December 6, 2011

Woodland resort..

Semasa di Taman Negara, kami tak da buat reservation penginapan, main redah jer..

Tapi banyak chalet chalet di tepian Sg Tembeling..rasa nya penuh semua nya..

Bila kami nampak Rainforest resort, kami pun masuk jer jalan ke dalam...rupa nya ada satu resort lain di situ.

Woodland resort nama nya...




Ok jugak resort ni...rupa nya ada bilik kosong..kami mintak bilik besar ..satu jer...

kami di beri bilik deluxe yang ada 1 katil kingsize dan dua katil singles..dan ada ruang yang agak luas jugak..sesuai untuk solat dan tidur..

 Aircond nya ada dua unit dan keperluan asas yang lain.

Harga tak mahal pun..cuma RM220.00 semalam..bersebelahan dengan swimming pool..


budak lelaki tu ada lah anak sedara I..Taufik nama nya..



ada free breakfast untuk 4 orang..tapi kami ada 7 orang semua nya..yang selebih nya kami bayar laa..

Rupa rupa nya cuma kami saja penyewa nya,,,,hahhaahaa...

pool tu cuma  anak anak kami yang mandi...



Buffet pun hanya kami jer yang makan...

Resort tu cuma 10 minit berjalan kaki ke jeti sungai..ok laaa

Dinner secara ala carte..

Di sebab kan tak da orang lain, mereka cuma ada ayam dan daging lembu saja dan sedikit sayuran..

Maka ini jer dinner kami...

tomyam ayam,telur dadar dan daging goreng kunyit...


Tak mahal pun dia charge..RM 88.00 saja untuk 7 perut yang lapar...hahahaha

Nak menunggu makanan siap...dari mula berita pukul 8 malam hingga start Majalah 3..sejam menunggu walau pun tak da orang lain....

Nasib baik sedap  atau perut kami yang lapar!

P/s
Kalau nak ke sana pasti kan anda membawa cash ya..card credit ni susah sikit sebab line talipon dan internet selalu rosak...Dekat sini tiada ATM pun yang yang paling dekat kat pekan Jerantut yang jauh nya 56 km atau sejam perjalanan. Jangan dok fikir jalan dari Kuala Tahan  ke Jerantut ni  macam jalan kat tempat kita ya...very bumpy road ..sekejap kat atas sekejap kat bawah...Lembu lembu banyak berkeliaran di tepi jalan dan ada banyak jerangkap samar@taik lembu...Dan pasti kan tank kereta anda penuh!





Monday, December 5, 2011

A Short Break @ Taman Negara Pahang....

Sabtu..3 Dec..

Aku bangun seawal 5 pagi..

mandi dan menunggu azan subuh...

ku kejut kan anak anak dan PA...

dan minum ala kadar...

Setelah semua beg yang telah di packing malam tadi di masuk kan ke dalam van,

beg baju dan makanan ringan serta air mineral, tak lupa juga dengan ubat panadol biasa dan panadol aktif,ubat sakit perut dan plaster luka dan ubat gamat...semua siap di bungkus rapi..

Teropong dan wisel siap dalam beg..

Kasut sukan dan slipper croc pun jangan lupa...

Ok..jom bergerak sekarang...

Aku yang akhir sekali menutup pintu membaca ayat Qursyi agar rumah kami selamat di tinggal kan.

Juga membaca doa naik kenderaan..

Ya ..kami ke Taman Negara Pahang...akhir nya impian kami tertunai sudah...
























Gambar yang pergi Jungle trekking tu tak da gambar I tau sebab I tak larat nak panjat panjat bukit, tangga ni...masa pergi Rapid shooting tu pun badan dan kaki tak dah tak larat nak berjalan....

So I duduk jer dalam chalet sorang sorang sambil layan 101 Dalmation dan entah movie apa ntah yang di tayang kan...

Sampai ke saat I menulis ni, sakit sakit badan masih belum baik lagi...

Sapa nak urut ni.......

Jauh perjalanan..290 km (klang-kuala tahan)
4 jam perjalanan.

Berbaloi perjalanan ni..

cause I love green n fresh!

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails