Tuesday, May 22, 2012

Rejab..

32 tahun dulu, adik bongsu ku di lahir kan ketika mak berumur 40 tahun....
Aku masa tu berusia 18..telah mengesyor kan pada mak supaya memberi nama Farouk..

Tapi arwah nenek cepat cepat membantah...'buat apa bagi nama tu...sebab dia lah palastin dah tak da tanah..den tak suko.."
Aku ni terpinga pinga ketika tu...apahal lah nenek ni...

Abah dah menetap kan semua anak anak dia bermula dengan huruf R..

Roslan, Rohaizah, Rozman,Rohayu,Mohd Roze dan yang bongsu ni...jenuh fikir..kena ada R lepas tu O..

Tiba tiba..nenek terus jer cakap..Abas..Taruk jer la namo Rajab..budak ni pun lahir bulan baik ni..bulan Rajab..kata nya..\

Berguling2 lah kami tak mau nama tu..apa sedap nya nama rajab ni...

Tapi di sebab kan menghormati permintaan mak mertua nya..maka itu lah nama yang di tulis dalam surat beranak..Mohd Rajab bin Abas

Itu cerita lama......

Semalam...

Esuk satu rejap mak..
kata anak yang bakal spm
Mari kita puasa sunat yaa..baca quran ramai ramai...
kita pun nak join sekali la...kata anak yang bakal pmr
tapi...
kita tak boleh posa laa..sebab kita uzur ni..
kata anak yang bakal upsr...
Abah tak leh join sebab abah hantar atuk gi hospital selayang...

So, aku ni sengsorang kat rumah...apa nak masak ni..akak jual ikan tu dah terlepas lak...
alahai..karen lak tak ada ni  kacau betul laa
I pun ambik kusyen maka tergolek giri kanan mencari angin lalu...
main main lah jap dengan si Ollie dan Miyo..

Menjelang jam 1. karen dah ada...
tapi aku masih bergolek golek sambil tonton Donna Hay...sedap nya dia masak ko..simple jer..

Laa..PA dah balik dah..cepat nya...
jumpa doktor dan buat appointment jer..bulan 7 baru operate mata abah dia..
Anak anak pun dah sampai..muka nampak lesu semua...

Bang..awak tolong beli kan nasi ayam kat depan tu..saya tak masak ni..yaya sorang jer tak posa,,
abah...beli sekali dengan air sirap ya...
ok kata abah nya..meh ikut abah sekali..

Tiba tiba..ada suara memanggil dari bilik..
Abah..beli nasi extra 2 ya..air sirap 2...
posa setengah hari jer laa..lapar la mak...haus ni..

Hek eleh!!!!
Poyo jer budak budak ni...


Boleh boleh...

Saturday, May 19, 2012

Sibuk ker....?

Dah lama tak menulis...Sibuk ker..mana ada sibuk..hari hari mengadap pc mengalah kan orang yang bekerja tapi mengadap fb dan cari info info pasal bisnes yang entah jadi ke tidak di buka...
Kita merancang kan.....hehehe

Sekarang ni panas membara kat luar tu...so melekat jer la kat rumah ..mengadap kipas..mengadap aircond laa..entah berapa la bil api bulan ni...garuk kepala makcik ni...

Ni meleleh peluh ni menaip entry yang ntah apa apa ni...walhal kipas bukak no yang paling laju sekali....

Dalam pada tu...masa berkemas almari bilik belakang..tiba tiba...

terjumpa beg plastik kedai Nagoya!..mak oii..boleh terlupa yang entah bila aku beli kain nak buat langsir ni...

Nasib baik belum bulan raya lagi..hehehehe..garuk kepala lagik laa..

Maka dengan penat lelah dan peluh menceceh..aku dengan tidak rela terpaksa mengangkut kotak mesin jahit yang menghuni bilik store ni...dah bersawang you ...!

Sempat gak aku ajak PA merempit ke Andalas untuk mencari benang...gunting dan pembaris panjang..tang ni memang telinga ke tebal sikit sebab PA memang panjang ceramah nya bab bab kena paksa pergi kedai benang ni...



Well ...kain dah potong..tengah jahit kiri kanan...tapi banyak betul gangguan nya...sekejap berenti sebab nak tengok Mania laa, tekan remote ker TYAlhijrah ..nak tengok Dikir Zikir...pastu tengok lak PC tengah kosong ni..apa lagi..kasi update fb sikit sambil main game solitare spider yang payah bebenor nak menang ni..

So..you alll ingat...bila lah gamak nya langsir ni nak siap...

Sapa betul..nanti kita kasi hadiah tau!!

Cepat cepat..teka teka....


Meh dengar ustaz Ghazali ni nyanyi selawat.kat dikir zikir...sejuk gak hati dengan selawat ni....


Monday, May 7, 2012

Taman Negara Kuala Tahan-kami datang lagi.....

28 April 2012

Tiba di Kuala Tahan jam 2 petang...


Kami datang lagi,tapi kali ni membawa ramai saudara mara....


Ada pulak tempat pos surat dalam hutan ni....

kepenatan ke?









Tang naik turun tangga ni lah aku tak tahan ni...

air sungai Tembeling tak sejernih 30 tahun dulu....

seronok jadi budak budak ni..everything provided...





Di sebab kan satu lagi keluarga lambat tiba kerana menunggu anak nya habis exam,maka plan pun bertukar...




Day 2...29 April




Semua bangun awal seperti yang di rancang..


Bermula dengan sarapan di resort dan ada yang beli saja di warung berdekatan...


Yaya mengambil tempat sebagai instructor memanas kan badan...


Yaya ber t shirt hijau...








Adik ku Ayu dan suami nya Jamil..dua dua ni ada masaalah kesihatan..sorang lutut dan pinggang sakit sorang lagi mata tak nampak dan macam macam ada....

Yang baju hijau ni adik ku yang ke3..Hj Rozman..ketiga tiga ni PA terpaksa jaga betul betul...hehehehe..kang pengsang sapa nak angkat ..hahaha

Dalam gambar dalam hutan ni memang gambar I tak ada ya sebab masa ni I sorang sorang duduk dalam bilik tidur baring jer...kira nya tak nak menyusah kan orang ler..hahaha

Ayu jumpa rakan lama dalam hutan.....



Tak naik kanopi pun...tinggi sangat..hahaha

Petang jam 430 petang..bot dah menunggu di jeti..acara Rapid shooting....


bermula

masing masing ambik tempat
Life jaket kena pakai!


muka cuak je tu..takut naik bot ke Jamil...hahaha

Yang muda muda naik bot yang tak beratap ni....









orang asal tengah mandi..berkemban jer tu.....


Laluan di jeram jeram..bot di oleng2 kan...

basah kuyup semua...


redha je laa...hahhaha

sampai di perkampungan orang asal...


basah kuyup...

seronok sangat...




masa mendaki ni..anak anak saudara banyak membantu makngah dia ni...hahha

acara memasang api cara hutan







tekun memerhati....




acara menyumpit..

Add caption









nak balik dah...












kena simbah lagi!




sampai hotel terus ke pool...



makcik ni pun nak join sekali ke


yang konon2 nya nak melompat tinggi terjun kolam,tapi tergelincir kat tepi kolam..kesiann..tak sakit cuma maluuu jerr..hahaha



Day 3..check out


pagi kami sarapan di hotel pastu pi cari sarapan lain di warung untuk anak anak yang bangun lewat...


Nasi lemak nya RM2.00 you!


warung nasi lemak yang penuh dengan mat dan minah French kot..sombong dan not friendly laa


Pulang lah kita ke tempat kita...

di Jerantut kami singgah di Benteng untuk makan tengahari..ini tokey kedai nya...ramah 

beli buah di hentian sebelah..entah kat mana ntah laa




Tahun depan, kita jumpa di Pulau Tioman pulak!




Percutian ini bersama ahli keluarga lain ni ada lah untuk mengerat kan lagi silaratul rahim satu sama lain...anak anak sudah membesar dan punya haluan sendiri..dulu masa kecil mereka ni rapat rapat...tapi keadaan memaksa mereka berjauhan..masing2 belajar di tempat lain dan ada masa nya cuma berjumpa di hari raya saja..


Dan mak bapak semua nya dah beransur senja...ada masa nya mak abah perlu kan adek beradik sendiri untuk meluah kan perasaan hati masing masing..bercerita pasal anak anak dan gosip2 sikit...heheheeh


Selepas ni, aku berharap agar keluarga abang ku  akan turut serta pada tahun depan,begitu juga dengan Adik bongsu Ejab dan isteri nya  dan adik lelaki yang satu lagi..Mamat..join sekali..


Anak anak yang dah kawin pun join sekali...


Keluarga HJ Abas dan Hjh Sariamin/ Hjh Zainah memang besar...


Kita berbangga dengan apa yang kita ada....


KITA ADA KITA

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails