Thursday, October 20, 2011

30 tahun dulu....

Aku bekerja di pejabat division...dia di jabatan mekanikal di HQ..

Mula mula dulu, memang tak pandang pun sapa lelaki yang selalu berjeans yang kadang kadang koyak di lutut ni..

Sangat pemalu malah bila dia bertanya kan sesuatu pun, dia tunduk saja..

Tapi setiap kali dia datang ke kilang, mesti call aku suruh sambung talian talipon..

Kalau datang ke ofis pun, sebab ada hal dengan pelukis pelan di sini....selalu nya dia bercakap ngan diaorang saja..pastu balik laa...

ada satu hari masa aku balik dari klinik , aku bersaing jalan dengan dia,,maka ada lah berborak ngan dia..

Masa tu kami 'beraku  engkau' jer ..borak borak...ada sekali aku tanya..bila ko nak kawin...

dia jawap..tak kan kawin...confirm bachelor ....

tapi ada sekali dia tegor aku..awak ni kasar ya...

terperanjat aku...kenapa awak cakap macam tu...

awak beraku engkau dengan saya....

Laaa...biasa laa...

tapi saya tak biasa..

Hek eleh..mamat ni...jiwang pulak dia..kata hati ku..

Satu hari, sepupu aku, Arfah talifon..Zah..boleh tak teman kan akak hari ni..

nak kemana...

nak jumpa tunang akak...dia ada kat KL ni...

Sepupu aku tu berkerja di Bank Bumi di jalan Melaka masa tu...

Nak kemana..tanya aku lagi..

Laa..kita jalan jalan kat Changkat Pavillion..ada Expo..jelas nya..

Kak..malas laa..akak berdua..tak kan saya ni jadi patung cendana kat tengah tengah...malu laaa

Ala..ko ajak la bf ko ker...

mana ada kak...solo ni...

laa tolong laaa...rayu nya..

akak pergi je lah berdua....dah bertunang pun...

Malu lah Zah...ko carik lah kawan datang sama...

ko malu ya kak..aku ni tak malu ker nak ajak orang...short notice pulak tu..

opis saya ni mana ada orang bujang kak..semua dah kawin!...

Please please...

Ok laa...kalau tak pun saya datang sorang je laa..

Letak je talipon aku dok berfikir..sapa yang nak aku ajak ni...

baru aku teringat kan dia...

Boleh tak awak teman kan saya ke CP..nak teman kan sepupu saya dating laa

nak berdating pun kena teman ke...

entah laa...saya pun tak faham..

boleh tak  ni..

Hmm ok lah..tapi jangan tipu tau...(banyak kali dia  ajak tengok wayang dulu..aku tak pergi sebab ingat kan ajak ajak ayam jer)

akhir nya, kami bertemu  laa di ...mana ya..dah lupa lak...ber empat!

kakak ku berjalan di depan, kami di belakang...lama lama dia pun hilang dalam ribuan pengunjung..

hampeh betul kak pah ni...penat aku menunggu dia...

Aku dan dia akhir nya berjalan sambil berbual bual..tengok penyanyi Mazuin nyanyi..dan makan di Benteng..

Dan akhir nya wish good bye n thank you..see you on monday kata ku..

Ooo saya cuti..seminggu...kenapa tanya ku

pergi Taman Negara dengan member..nak ikut tak..pelawa dia..

tak nak....nanti mak marah jawap ku...(masa tu dah nampak wajah singa mak dah)

Ya selepas tu..aku rasa lain macam..

.....

......

......

rasa lama sangat masa berlalu.....

dan aku....

macam pungguk rindu kan bulan...

aku sorang jer ker rasa macam ni.....


-maybe not to be contd-

6 comments:

  1. kihkihkih. akakkkkkkk. sambung la cepat. saya plak yg tersengih2 ni hahhh.

    ReplyDelete
  2. Woohoo! Cepatlah sambung citer. Kalah soap opera Korea ni. purr...meow!

    ReplyDelete
  3. hahahahaha..
    dah agak dah...
    ini mesti kesinambungan kisah anak kak ezza tanya pasal 'macamana mak kenal abah'...
    bestlah...
    sambungnya jangan lupa..
    popcorn masih ada sekotak lagi...

    ReplyDelete
  4. tak sabar nak tunggu endingnya kak ezza...

    ReplyDelete
  5. Tentu anak-anak senyum simpul, tersengeh, ketawa, ceria...membaca atau mendengar cerita 'how it all began'.

    ReplyDelete
  6. haiyya, potong stim lah!! tgh2 seronok baca, tetiba "maybe not to be continued"!!

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails