Sunday, January 30, 2011

My Hani




Happy birthday  Hani...

Semuga hidup mu sentiasa di rahmati Allah
dan bahagia dunia akhirat.

terus kan melangkah ke hadapan dan sentiasa berfikiran positif..

masa hadapan mu terletak di tangan mu

Mak abah akan sentiasa mendoa kan yang terbaik buat kamu..




Friday, January 28, 2011

Cuti....

Minggu depan, kebanyakan sekolah dah mula cuti sempena perayaan Tahun Baru Cina.

Mak, kita nak cuti kat mana

Mak , dah lama tak mandi laut...

Mak,  jom lah tidur kat hotel....

Mak, jom la jalan jalan..

Ada sorang budak ni cakap...



Mak..jom lah naik kapal terbang...

Amboi amboi...baik punya planning ko orang ni...

Ingat lah sikit...Yaya sekolah minggu depan ya..dia sekolah kebangsaan jer..
mana ada budak cina atau guru cina kat sekolah dia...

lagi pun raya cina ni jalan selalu jem...hotel penuh..

apa kata kita jenjalan ke KL saja...lawat Menara KL, Petro Sains ker atau  Aquaria

Hmm..masing2  mengeluh...

Buat apa ke sana time cuti ni..kata  Zira...

kenapa pulak...

Mak nak berlaga bahu dengan Orang Nepal,Vietnam dan Indon serta Bangla ke...

Ramai pergi sana laa...

kita tak nak ikut......

Hmmm....

Duduk rumah atau pergi piknik je lah ya..kita bakar2 ayam kat Ulu Yam atau Bagan lalang..



OK tak????

Tuesday, January 25, 2011

Buta di hati

Aku  sedang menikmati teh tarik dan roti canai pada suatu malam..tiba tiba meja kami di datangi oleh sesaorang...sorang  tu berkaca mata hitam dan memegang tisu dan sorang lagi sebagai penolong nya.

Dia menghulur kan bakul plastil dan di dalam nya ada wang kertas dan siling.

Aku memahami orang sebagai peminta sedekah. lalu ku hulur kan seringgit pada nya dan dia memberi kan ku sebungkus tisu.

PA bertanya pada ku, apa kah benar benar orang ni orang susah?..aku kata entah laa..

Aku perhati kan setiap meja dia singgah..ada yang beri dan ada yang buat tak tahu saja...

Selesai minum, aku ke kereta dan PA pun sedang menjelas kan bayaran.

Tiba tiba aku terpandang kan si pengemis buta dan partner nya mahu melintas jalan ke seberang ..

Partner nya telah kedepan sedikit dan tidak nampak ada kereta yang sedang bergerak di belakang...

Tiba tiba..aku melihat si buta tersebut menarik tangan si celik  ke tepi .....

Menganga  mulut ku melihat kejadian itu...

dan

Kedua dua mereka berjalan ke arah sebuah kereta yang terletak di hujung bangunan...

Dan

Si buta tadi duduk di Driver seat!!!

Menurut seorang kawan ku yang bertugas di Baitulmal KL...golongan buta ini jarang meminta bantuan di sana...
apa tak nya...dengan kerja sebegini

...mereka di anggar kan menikmati pendapatan RM100-200 sehari.

Kalau tanya aku...percaya atau tidak..

aku akan kata kan

Aku Percaya sangat.

Kuantan lagi....

Semalam,  aku PA  Yaya.  Alin dan Daus  ke Kuantan.

Bertolak dari rumah jam 9 pagi, singgah minum pagi di Esso  Kesas..dan  sambung semula perjalanan.

 Yaya kami ponteng kan sekolah sebab tak da sapa nak jaga dia selepas dia  balik sekolah nanti..Senyum  sampai ke pipi budak kecik ni..

Perjalanan  kami lancar dan cuaca agak suram sepanjang perjalanan.

Aku dan Alin...sedap membuta ...boring betul highway ni...

Tiba tol Gambang jam  1230 tengahari.

kami terus  ke Kuantan...Perut pun dah lapar..

Tercari2 kedai makan...aku nak makan nasik melayu...makanan mamak aku tak mau...

Aku  menyaran kan agar makan  di gerai yang dekat hotel penginapan masa kami datang dulu..tempat lain aku tak tau...

Lepas makan,  call adik  ipar ku , Suria yang mengajar di Kolej Komuniti  Paya  Besar...Ok..dia sudah habis kelas...tumggu dia sekejap.

Lama kami tunggu..sampai aku dan tokey kedai boleh berborak borak mesra...akhir nya aku call Suria mengata kan aku tunggu dia kat Pantai Selamat saja...boring dah duduk kat kedai makan ni...Suria cakap dia trap dalam jem..orang buat jalan ..

Sampai di Pantai selamat..(Alin ingat pantai betul!!rupa rupa nya mini market)..rupa nya Suria pun ada di belakang....

Ok!..semua ke bengkel kereta....

Tak jauh..Tengok viva kami dah di baiki...PA pot pet dengan  orang bengkel..kami duduk diam jer..

Pastu..diaorang  suruh bayar RM400..sebab insurance nama Alin dan Daus...pot pet lagi PA....

OK semua dah settle..kami terus ke Teluk Chempedak...

Pantai yang cantik...air laut menghempas ke pantai...Yaya terus cakap nak mandi...

ada bawak baju  lain tak..tanya Abah nya...

Tak da...

so macam mana nak mandi...main air je laa...

dia dan alin bermain main di gigi air..angin bertiup kencang..

Aku dan PA dan Suria mencari pot yang baik...duduk di pondok Mc D..

Cari no Mamasita...alamak tak dalam hp PA..Hp aku tinggal kat rumah....

Call Kay..suruh dia tengok samaada mamasita online kat FB tak..suruh tinggal kan mesej..orait!

Lama lama aku call rumah..mintak no mamasita kat anak aku...dapat..call dia kata aku tengah melepak kat TC..

Masa tu aku dengar Alin terjerit2..rupa nya kena kejar dengar kera...hahahaa

lepas bertemu mamasita...dan minum oren jus dan burger serta ice cream ....kami minta diri untuk pulang..

dah pkl 5 ptg dah...how time flies....

Kami gerenti datang lagi...bawak anak anak sekali...tak puas jelajah Kuantan..

Sampai KL jam 8 malam..perut dah lapar...tempat paling dekat ialah rumah abah di BC..

Abah,,kami lapar lah...boleh masak nasi tak..nanti kami beli tomyam!

Ok..teh tarik nak tak..

Mesti lah...

Setelah kenyang macam pacat....akhir nya kami pun balik lah ke Klang...adoii..panjang nya perjalanan..

Theres no place like HOME!



            

Friday, January 21, 2011

Bersara....

Okay!

Aku dah buat keputusan...

nak bersara dari Kumpulan Marhaban yang aku sertai...

susah nak bagi comittement sekarang ni...

tak ada masa..selalu nya aku terpaksa mendahulu kan keluarga..

kalau ada kelapangan..ok lah...

Selalu nya, bila musim cuti sekolah..banyak lah jemputan marhaban ni..majlis orang kawin banyak masa ni..

kadang kadang sabtu ahad..jadual full...

ada masa nya pagi dan petang....

tapi time cuti lah kami selalu nya bercuti gak...bawak anak jalan jalan..

PA pun perlu kan rehat...

ada masa nya bertembung dengan kenduri kawin sedara mara terdekat...

ada aku dengar...orang cakap pasal aku

perit jugak telinga...tapi bermahaban ni sumbangan ikhlas dari aku

tak da bayaran di minta pun..

kalau ada trip makan angin pun aku tak join sama.

itu pun orang cakap...

satu lagi..ketua kumpulan ni suka mengambil tempahan bukan kariah...

yang ni leceh...kadang2 jauh..kadang kadang rumah nya rumah pangsa ..

tingkat 5..tak ada lift pulak tu..

merangkak rangkak naik ke atas...

kena faham laa..kumpulan ni ramai orang tua dan bersara..

termasuk lah orang jenis macam aku ni...

bila sampai atas..rasa macam nak putus nyawa rupa nya...

dah banyak kali kami komplen...tak payah ambik laa

tapi ketua cakap..kesian....

So...

aku aku dah buat keputusan..

setakat ini lah saja...

Tapi Kumpulan Yassin..aku tetap bersama...

ini sedekah jariah....

So kawan kawan semua....Selamat Bermarhaban ya...

Aku mohon berundur diri...




Gambar gambar di ambil semasa Perkahwinan Alin November lepas



Thursday, January 20, 2011

Perang!

Aku terpaksa ishtihar kan perang juga bila malam dan siang ku sering di ganggu nya...

Puas ku tepis ku halau..cara baik dan cara halus .......tapi dia datang juga...kali ini di bawa nya segala anak beranak dan suku sakat nya...

Dari mana dia datang dan tinggal..aku kurang pasti...

yang aku tahu...jaramg masaalah begini ada dalam rumah ku ini...

sebab aku lah yang paling tak suka dia berada di sini...

Yang paling aku tak tahan, badan Yaya dia kerja kan...begitu juga mimi dan Hani...

Waktu malam dan   bila lampu   dah padam    ada lah saat yang paling dia suka..

menyerang dalam kegelapan....

Dan aku pula kehabisan senjata...

Maka malam tadi..ku kerah PA membeli senjata terkini...

bukan satu tapi dua..berlainan guna...

Maka bermula lah serangan balik terhadap musuh ketat ku....
....
....
....
....
....
....
....
....

ambik kau!!!!



dan ini...


lihat lah kesan selepas perang...



Mission  accomplished!!



The Reward...Laksam!!!



kan aku dah cakap dulu...



Don t play play with me aarrr.......

Tuesday, January 18, 2011

Ujian dari Allah

Sebenar nya lama dah aku tulis pasal ni.
pasal kehidupan..
tentang janji Allah kepada hamba nya...
dan janjji manusia dengan pencipta nya..

Aku baca blog kak Nanie pasal Panggilan...
Panggilan Allah kepada hamba nya cuma ada 3 sahaja...

pertama..

penggilan Azan...
5 kali sehari saja..

kedua

panggilan Haji atau umrah
kalau mampu...

ketiga

panggilan pulang
di utus nya malaikat menjemput kita pulang...

Aku terkedu bila membaca bab akhir tu,,

Teringat aku cerita PA...tentang kawan sepejabat nya yang  jarang sakit teruk..muda dan mempunyai masa depan yang sangat cerah dalam kareer nya. Tegas dalam kerja tapi kehidupan seharian lepas waktu pejabat sangat baik. Satu hari, lepas mesyuarat, dia berasa pening kepala.
Esok nya dia tak datang kerja..dan dua tiga hari lepas tu pun dia tak kelihatan jua, kaki tangan bahagian RND semua resah..HP nya di tutup dan bila PA mengetahui keadaan ini, dia menyuruh 2 orang staff ke rumah nya..

Rupa  rupa nya dia tak dapat bangun kerana sakit kepala nya berlarutan..kata nya migrane! Isteri nya telah beberapa kali mengajak nya ke hospital tapi dia tak mau...di telan nya panadol saja..

Bila PA dapat tau, dia mengajak seorang rakan yang lain ke rumah dia selepas waktu kerja. melihst keadaan nya dan kalau dia masih berdegil, mereka akan paksa dan seret ke hospital!

Sampai saja di rumah nya, kelihatan ibu mertua nya ada di depan..dan dia kata dia baru saja di hantar ke hospital bersama adik ipar dan isteri nya. Itu pun sebab dia telah muntah muntah dan sakit nya tak kebah kebah!

Rupa rupa setelah di scan, terdapat ketumbuhan di pangkal tengkuk dan ada air dalam kepala nya..
Perlu di bedah dengan segera dan kos nya melebihi RM50k.
Dia di masuk kan ke dalan ICU selapas itu!

Dia mengajak isteri nya balik..mana da duit banyak tu....kata nya..jom balik!
Isteri nya menangis mengenang kan suami nya dan Aziz cakap...jangan bimbang pasal duit. Yang penting dia sembuh dan pasal kewangan semua biar lah mereka bincang dengan majikan.
(Insuran kesihatan syarikat tak cukup untuk membiayai kos pembedahan)

bila mendapat Geeen light dari majikan, pembedahan di laku kan segera. Semua nya selamat tapi akibat pembedahan itu..ada masaalah dengan mata nya dan cara hidup nya berubah. Semua nya perlu di papah..jalan bertongkat dan dia dah tidak  seperti dulu lagi...

Yang lebih malang lagi, menurut isteri nya, doktor telah mengesan  ada sel sel barah sedang mengganas dalam tubuh nya dan dia kini di tahap 4!

Sampai ke saat ini aku tak dapat tidur malam mengenang kan cepat nya masa berubah...
Sampai saat ni aku masih membayang kan penderitaan Dalilah berjuang untuk hidup akibat kanser dan kini aku dapat membayang kan kekecewaan yang di tanggung oleh sahabat PA ini..anak anak masih kecil..yang sulung baru tingakan 1.
Aku dapat membayang kan perasaan isteri nya..air mata isteri nya mengenang kan suami nya .

Semuga kamu tabah Wan!
.


Yang baik datang  dari Allah dan yang buruk dari kita sendiri.

Tiba tiba aku cakap dengan PA,,Bang saya nak ke hospital,,
nak buat medical checkup..

Monday, January 17, 2011

~Bersama Kak teh~ at Puteri's palace


sesi soal jawap dengan Miss kay tentang I-pad!

Miss ZZ..paling lambat datang dan paling cepat balik...hehehee


Kak Puteri, Sabariah Md Zain dan kay_leeda

Our Kitchen Guardian transfer jadi photographer...

Serious nampak!

Sorang bari balik dari Europe..snow holiday sorang lagi nak holiday kat India...
Principle Emy n Zaimah...

zai,zai emy dah zah...


sebenar nya kami tak tau nak pandang kamera mana satu...

Meriah nya juadah...


Kak Nas....murtabak you superb! boleh bagi resepi tak?


Kak Huda..skodeng sape tu....pakwe baru ke?

Rendang daging you sedap laa

Kak Puteri sedang memberi sepatah dua kata...psst..anak kak Huda ..Jannah ni cantik laaa

our special guest Kak Teh...tetap setia dengan kaler coklat!
itu camera 2 in 1 ke...
Kak Puteri, terima kasih kerana sudi menjadi hos...
kami semua benar benar gembira semalam...
Next time...how about Seromban pulak!!!!

Actually, saya nak cakap...I suka tengok library akak...

Sunday, January 16, 2011

Nak makan apa?

Semalam, sabtu...
aku dan keluarga lunch kat rumah Alin di BC, minum teh tarik di rumah Abah dan Dinner di rumah Ayu....

Masa nak balik aku singgah di Jalan Raja Alang di Chow kit...sebab nak beli Pucuk ubi, petai tempoyak serai daun kunyit..Nampak pula siput sedut dan batang keladi..kalau tak di sebab kan kereta susah nak parking dan jem...mau rasa nya aku borong segala bende kat ditu...heaven untuk penggemar masakan kampung...segala ulam, daun daun dan pisang..santan ayam daging malah durian dan mangga muda ada....


 hari ni aku masal awal la ...masak lemak siput  sedut dengan batang keladi...aku campur daun pucuk ubi  sikit...


Ni ikan senangin buih...beli kat pasal malam Andalas selasa lepas...sedap ikan ni...


Yang ni Tempoyak pucuk kayu...
sedap ni...kalau tak habis boleh perangat kan balik..makan dengan ikan masin...sedap mak oiii


Tapi yang ni aku masak special untuk perjumpaan petang ni..Bersama Kak Teh di rumah Kak Puteri...
Kira nya sambungan perjumpaan makcik Blogger minggu lepas ler...kebetulan Kak Teh balik Malaysia sekejap sebab mak dia sakit....
Kak teh ni menetap di London..dia ada lah wartawan RTM di London juga ada kolum di NST...

Ok....selamat menjamu mata.....

Thursday, January 13, 2011

Sana sini.....

Petikan akhbar minggu ini.....


Harimau Malaya bertemu PM..
bertuah nya badan ...baru menang sekali dah dapat macam macam ganjaran..kalau menang Piala Dunia..bagaimana lah gamak nya....

Anuar Zain dan peguam nya....
lagu meletop2 tapi royalti tak dapat...baik tukar profession nuar..jafi football player pulak...

Kisah Interlock...
Ini kisah politik yang tak tak tau membaca ABC....Baca lah dulu buku ni. lah weiii....

Selamat Pengantin Baru Datu Patinggi
Betuah nya Badan...siapa yang bertuah..isteri nya kah atau suami nya kah.??...


Angkara bapa..yang jadi mangsa masa depan budak perempuan comel ni...

Yang ni aku suka sangat ..dulu masa kecik2 dulu..pernah KL banjir besar..so kami ramai2 cuci kelas..sebenar nya main je lebih...

Yang ni pulak mencari nahas...
Elok kejar budak2 ni dengan kayu jer...ombak setinggi 3 meter dan arus ganas tapi dia tak peduli...
Biar kan anak kita menangis sebab tak dapat mandi laut dari kita menangis meratap melihat jasad anak kaku...

bunuh diri..terjun dari flat...yang pelik nya kenapa pakai coli lelaki ni...

Kalau aku kat tempat kejadian ni, mau jer aku sepak pemandu treller ni...
ni mesti kes lesen terbang ker apa...Naya si pemamdu teksi dan penumpang nya...dah lah teksi kemek..
Iron lady ni kena bagi ceramah kat pekerja dia..jangan dok ceramah sana sini nak sedar kan orang lain jer...

Nak tau ni apa...
Ini lah DNA anjing2 yang membunuh warga Ireland di Pulau Pinang...
Sungguh kasihan..


Sekian saja..terima kasih...
(ni kes tak ada idea )

Monday, January 10, 2011

Friday, January 7, 2011

Makcik Blogger Gathering


Time
09 January · 15:00 - 18:30

LocationMARCHE MOVENPICK,THE CURVE

Created by:

More infoVENUE: MARCHE MOVENPICK,THE CURVE
GROUND FLOOR

BOOKED UNDER ROHAIZAH BTE ABAS

WARNA TEMA: RED(kalau tak ada..apa apa pun boleh )

TIME : 3 PM

DATE: 9 JANUARY 2011

P/S

LET EXCHANGE SOURVENIERS !!!

EACH ONE BAWAK SATU , KUMPUL KAN AND PICK ONE....

Wednesday, January 5, 2011

Borak sebelum hujan.....

image  dari google



Semalam aku melihat jiran ku (ex suami) berpindah rumah...

Ex isteri nya dah pindah ke rumah mak nya...

Yelah..dah bercerai...yang ex isteri nya habis dia angkut semua barang barang..

TV lcd , pc.... ex suami tak bagi angkut....

yang pompuan nya tak dapat nak mengangkut set bilik tidur...sebab susah nak bukak..

Hari tu aku ada tanya..dah habis ke barang semua kamu ambik...

dah makcik..tinggal katil dan almari saja...

payah sangat ..ko jual je laa...

tak nak makcik, mahal tu beli...dekat RM14 ribu....

terkedu aku mendengar nya harga nya...
(rasa nya tiga kali lori datang mengangkut barang barang...)


Pada kesempatan yang ada tu...aku sempat berborak dengan ex suami nya...

dia menyewa lori juga untuk mengangkut barang bilik tidur...

bersusah payah dia dan drebar lori tu mengangkat kayu katil . almari dan tilam...
berat sungguh rasa nya....aku lihat berkerut2 muka diaorang mengangkat barang...
mungkin dia akan menghantar barang tersebut kerumah mak mertua nya or dia pakai sendiri...
kata nya dia menyewa bilik saja..

Aku tak sangka dia akan mencerita kan perihal cerai dia...
aku dengar dan diam...
sekali sekala angguk kan kepala....
macam macam dia cerita...
apa sebab nya...
kenapa..

aku nasihat kan dia agar berbaik2 ..
paling tidak sebagai kawan demi anak anak yang masih kecil...
yang buruk tu jangan di war war kan..
jangan cerita hal keburukan ex dia pada anak anak..

Aku tau dia kecewa....
dan aku dapat lihat kebencian dalam riak wajah nya..
aku kesian....
tapi orang lelaki ...ego nya tinggi...

aku juga nasihat kan dia agar bangun semula dari keruntuhan...
lihat wajah anak anak...
dengar suara gelak tawa anak anak...
kalau sayang kan anak anak....
nak masa depan mereka terjamin..
kamu pun kena bangun semula...

zaman sekarang semua nya pakai duit...
kamu kena ingat semua tu...
Kita tak boleh hidup atas dasar cinta saja..
cinta tak boleh mengeyang kan perut..
perut kenyang....cinta datang merayu2..
(apa bende nya yang aku melalut ni....)


hujan lebat pun turun....
aku meminta diri...

sekurang2 nya aku dah dengar versi kedua pihak...

sedih betul rasa hati...
aku kehilangan dua orang sahabat yang baik....

Semuga kamu berdua bertemu pasangan yang lebih baik lagi dan bahagia selama nya...
















Tuesday, January 4, 2011

Passion fruit

Masa aku membeli barang di supermarket aku jumpa buah ni.....

bentuk bulat tapi kulit luar nya dah berkedut....

image pinjam dari uncle google

ku pegang pegang dan cuba picit....kalau PA ada dah gerenti kena marah ni)

buah apa kah gerangan nya ini...

Aku bertanya pada wanita india yang juga sama  memegang buah ini....

awak rasa ini buah apa ya....

entah lah kata nya....mari kita buka...

Saya rasa ini passion fruit laa...

ye ka....are you sure..kata nya...

I rasa lah...kalau boleh kupas dan tau macam mana isi nya..baru tau buah apa...

Mari kita buka nak..kata nya...

Ishh takut laa..nanti orang nampak...hehehe..

tak pa...saya buka satu biji...dan dah terkupas dan nampak isi nya..

see...ini passsion fruit laa..kata ku

okay, you makan sebelah, saya makan ini sebelah...

tak mau lah..kata ku..you makan sorang je laa...

Aku pun berlalu......

Semasa aku di rak telur, aku nampak wanita india tadi..

eh..macam mana rasa nya...

Ayoyo...masam laaa..

hehehe..kami tergelak...

So hari aku belajar satu perkara..

mengenali buah passion fruit...nama melayu nya aku tak tau...

ada sapa sapa tau?

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails