Saturday, October 29, 2011

KUTU

Salam

Pernah main kutu....??

Tak kira lah..kutu pinggan mangkuk ke,,kutu tupperware ke..atau kutu duit...

Hmm...I tak pernah lah main kutu pingan mangkuk ni..tapi kutu duit tu ada lah...

dengan jiran jiran sekeliling rumah ni lah...itu pun dah lama dah...

Panggil kengkawan..dalam 10 orang ker..pastu bila dah cukup  kota..main cabut undi....

selalu ketua jadi orang pertama laa....

setiap bulan selit kan RM100 untuk main kutu ni...

masa I main dulu..dapat no last...tak kisah laa...

tapi perit gak menunggu giliran ni...

ada yang bayar cepat ada yang bayar lambat..siksa si ketua ni mengumpul duit....

tu sebab ramai yang tak suka jadik ketua ni..apa lagi dengan orang yang dapat dulu..tapi liat nak bayar untuk orang yang belum dapat lagi...

I dulu..siap berangan..dapat duit kutu ni..nak beli almari perhiasan..

tengok pulak jiran sebelah yang dah dapat dulu tu..siap dia tayang lemari dia kat I ni...

so I dengan penuh semangat..simpan harapan agar dapat beli lemari macam tu....
setiap bulan menunggu giliran...

Tapi bila masa yang di tunggu telah tiba...

ada suara bertanya kat I...

Zah, bulan ni awak dapat duit kutu kan?

Err kenapa...

Roadtax dan insurrance kete nak mati ni....

nasib baik ada duit kutu awak.....

eh..ni duit saya...saya dah ada impian nak beli lemari...

nanti saya dapat bonus..awak beli laa...

Ha!!!...

Hampeh....

Bonus awak tu..tahun depan kan....

.......

........

.......

sampai laa ni lemari nya tak nampak punnnn...

lepas tu..tak mau main lagi....

STOP!

Friday, October 28, 2011

Jual barang...

Assalamualaikum...

banyak kali dia bagi salam...

Aku yang bersaorangan di rumah, kebetulan dalam bilik air..

doing my things... laa...

macam mana nak jawap salam..

tapi radio aku on kan..agar tak sunyi sangat kat rumah...

Assalamualaikum......

berkali kali dia panggil...

mau tak mau..aku kena keluar jugak....

dari cermin pintu..aku lihat seorang lelaki berkemeja dan siap bertali leher dan membawa beg dan mengepit fail..

telah masuk ke dalam pagar dan berdiri depan pintu rumah...

aku kaget..aku bingung..

dan aku marah..

sebab simen depan tu baru jer aku cuci...

Aku selak langsir depan grill...

ya ..nak apa ...

Kak..boleh tak kita borak sekejap...saya nak tunjuk kan sesuatu..

Ooo ko jual barang ker..mintak maaf..saya busy la sekarang...

sekejap jer kak...saya bukan nak jual...nak promo saja..

mintak maaf lah..saya ada kerja sikit..

Kak..bagi lah saya masuk..sekejap jer..

Aku diam..

Diam...

dan dia terus mendesak!

Tolong keluar ...

saya tak berminat ...

Apa lah orang melayu..tak mau tolong orang melayu...dah lah gemok!

telinga aku panas..

saya memang orang melayu dan juga orang Islam dan memang saya gemok...tapi mintak makan dengan awak pun, apalagi menyusah kan awak...

Awak dah tau time time macam ni, suami orang semua tak da...

masa ni awak nak datang ketuk pintu rumah orang...saya rasa awak dah plan semua ni..kan..

awak nak masuk rumah saya tadi..nampak sangat awak ni tak tau hukum agama dan adab....

Sekarang ..tolong keluar dari rumah saya..

kalau tak saya panggil polis...

Aku lihat dia begitu marah dengan aku....Muka nya bengis semacam...

aku naik takut jugak...

Tiba tiba .masuk sebijik kereta...

Apis dengan rambut yang baru di botak kan keluar dari kereta...

Apa hal ni mak....

Pemuda tu segera keluar....

Entah..mak baru jer 'basuh' budak tu..kurang ajar betul..

Nak Apis sekel kepala dia ker....sambil melihat lelaki tu berjalan ke rumah yang lain...

Hissh ko ni..tak payah laaa..

Dah..apa lagi..

Masuk laaa

Thursday, October 27, 2011

Rindu rimas....

Masa aku tulis entri ni, ...

aku dalam kebosanan...

kadang kadang aku lemas dalam kehidupan yang sama jer..

bukan nya tak bersyukur dengan apa yang aku ada tapi..

kadang kadang aku rasa aku mau kembali pada masa masa 20 tahun dulu..

anak anak masih kecil..kehidupan serba ada saja..duit pun selalu kurang..

tapi aku rasa aku bahagia sangat..

apa perkara pun di buat bersama sama..

sometimes we talk..we chat..we  make decision together...

sometimes we laugh...

sometimes we fight...

at the end of the day...

ada seorang with a long face..

hahaha

but now..bila usia menginjak maghrib..

keadaan jadi selesa ..

rumah pulak jadi sunyi...sorang kat sana ..sorang kat sini...

sorang mengadap pc, sorang lagi mengadap tv...

aku buat ini..dia buat itu...

Mari lah makan..

senyap..

......

oiii marilah makan ...

...

senyap lagi...

..mana lah hati tak panas...

rupa rupa nya dia pakai headfon...

Eeeee..aku rimas laaaa....

Aku rindu laaa




....................

Wednesday, October 26, 2011

Pesta Cahaya + Pesta letupan mercun...



This year deepavali memang lain dari biasa...

kenapa lain aarrr..

sebab dari malam nya tak henti bunyi mercun berdentum2 bersahut sahutan dari blok sini sampai ke blok sana sanun...

Mercun jenis panjang tu...tak ubah macam Gong xi Fatt chai...

Tapi masyarakat cina main mula dari pukul 12 malam...

kali ni pesta cahaya ibarat pesta letupan....


Alaa... biar lah mak...raya setahun sekali...

just join them..jom duduk kat tembok depan ni sambil tgk diorang main....

Ye laa...ko tak nampak ke hujan mencurah2 ni...

Yang sama tiap tiap tahun ialah...

Time raya Diwali ni....

time tengkujuh.....

Tuesday, October 25, 2011

Sepetang di Setia Alam..

Pada mula nya nak datang rumah I ..makan cucur udang cicah sambal tumis ikan bilis petai dan minum kopi panas...

Later on..bertukar lokasi pulak...Apa kata datang Setia Alam laa...

Yasmin pulak ambik cuti half day, I ok jer..

Tapi sejak pukul 12.30 tengahari...hujan lebat berserta dengan petir dah guruh dan angin kencang...

Sedang aku baring baring menunggu Yasmin datang di ruang tamu, tiba aku lihat air mencurah curah turun dari siling dan sekitar lampu ...alamak...apa lah ni...

Segera aku arah kan anak anak tutup main suis...alih kan sofa dan tutup TV dengan plastik lapik meja.....

Kemain banyak air turun dan hujan dan angin mengganas kat luar...

Yasmin call, Zah..I masih kat opis ni..baru nak keluar ni..tadi hujan lebat sangat...You dah siap ke?

Dah..tapi rumah I penuh dengan air ni..dekat living hall ni...

so camner ni.....tanya Yasmin..

Tak per..anak anak I cakap dia boleh buat..dia suruh I pergi ikut you...

Tak lama kemudian, Yasmin pun sampai...setelah aku berpesan dengan anak anak agar jangan buka TV dan kipas..aku pun pergi...

Dah sampai....

Senang jer rumah Sabariah Md Zain...seorang rakan blogger yang sering keluar negara kerana mengembara bersama suami nya..Dr Naim..

Sampai sana , aku mula menggoreng cucur udang dan Pizza yang di pesan oleh Sab......sedap betul makan sambil santai berbual dan berborak..macam macam topik keluar ....

Bayang kan lah..sambil mengunyah..cicah sambal tumis dan pencicah cili Thai..cuaca pulak sejuk dan rumah pulak cantik....

Kita sebaya ....


Masih seperti first time kita jumpa...maintain jer body dia...

Yasmin n Sabariah..

Thanks Sab for having us this evening...banyak cerita dan rahsia keluar hari ni ya...

Next time..rumah Yasmin pulak....

Ikhmal

Ni anak sedara aku....

nama dia Mohd Ikhmal....


Ikhmal yang di tengah tengah...
baju pink tu Yaya dan yang besar sikit tu Mimi...
tahun 2009 di Penang...



Baru  berumur 10 tahun dan dalam tahun 4

Nampak biasa jer kan..

Tapi sebenar nya dia ada kekurangan sikit..

ada masaalah pertuturan dan austisme sikit...

Dia ni dalam kelas Anak Istimewa....

Memang dia ni istimewa..

Masa kecil nya panjang..tak macam anak normal.

Anak yang normal dalam masa setahun boleh meniarap, merangkak dan berjalan...

Dia mula berjalan dalam usia 3 tahun..dan terus belari...

bercakap pun lewat...air liur nya sentiasa bersepah...dia susah nak kontrol...

Anak begini punya paras yang cantik..kulit putih melepak,bibir nya merah...

dari hospital swasta hingga lah ke hospital kerajaan, ibu bapa nya mencari penawar nya..

akhir nya baru doktor pakar dapat solution nya..lidah nya pendek..so dah buat pembedahan agar lidah nya di tarik keluar sikt..

berbagai terapi untuk menguat kan kaki, membetul kan pertuturan dan otak nya lembab sedikit.

semua nya di laku kan agar dia dapat ke sekolah..

pada usia nya 6 tahun, ibu nya menghantar ke tadika yang di pilih..yang memahami keadaan anak yang sebegini..yang tak pandai ke tandas ..masih berpampers..alhamdulillah...walau pun agak tegas,,dia belajar pelan pelan ..

Pada umur nya 7 tahun..dia di tempat kan di sekolah khas...belajar dan main...belajar bergaul dengan kanak kanak senasib malah ada yang lebih teruk....

Tapi ibu nya(adik aku) tetap cekal...di hantar ke kelas tuisyen unuk dia cepat kenal huruf..biar pun satu mata pelajaran kos nya rm150.00 sebulan.

Ikhmal sangat bijak mengendali kan komputer dan permainan games...bila dia leka bermain...kelihatan kaki nya bergoyang goyang...menurut pakar, gonyangan kaki itu bermakna otak nya berkerja keras,,,dia juga punya account Facebook!

Sekarang Ikhmal sudah pandai membaca. Bercakap bahasa Inggeris pun dia pandai...walau pun masih pelat, tapi kita sudah boleh memahami apa yang dia kata kan. Sains mata pelajaran yang paling dia minat tapi Matematik ada  lah yang paling lemah...Tak boleh lah kita harap kan dia perfect kan..Anak anak normal pun punya masaalah yang sama gak.

Atuk dan nenek amat menyanyangi nya. Mana tak nya, mereka lah yang menjaga nya sejak dia lahir lagi...atuk..nak minum..nek..nak makan...nak mandi pun semua nenek dan atuk. Tidur pun dalam bilik nenek dan atuk...

Dulu,bila dia menonton berita di tv..ada banjir besar dan hujan lebat di China...Banyak rumah runtuh dan hanyut..banyak  orang yang mati..Dia jadi forbia...takut pada hujan...Bila hujan turun, dia akan menangis dan hendak balik rumah atas..(rumah adik aku di apartment,tapi weekdays dia akan berada di rumah abah)..kadang2 mak nya jadi kurang sabar..mana tak  nya..kalau hujan time dia dalam kereta, dia nak balik jam tu jugak...takut takut kata nya...lama lama forbia nya hilang....

Kini forbia lain pulak...

selepas menonton filem Kiamat 2012..
dia sekarang tak tinggal solat 5 waktu..
pagi subuh sebelum ke sekolah dia akan berjemaah dengan atuk dan nenek..sampai lah isyak!

Selalu kakak dan abang akan kena marah sebab solat lambat!

Malah abah nya yang baru pulang dari kerja pun dia tanya..Abah dah solat ke belom ni...adoiiii...

Bila dia tanya..nenek..bila kiamat tu...nenek nya jawap..hari jumaat...dah forbia pulak bila tiba Jumaat...

Dah jadik macam tu, nenek dia terus cakap..Kiamat akan tiba pada Jumaat dalam bulan ramadhan...ohh...tahun depan ker...

Ikhmal amat sayang pada pakngah dan maknah dia ni..apa lagi dengan anak anak kami yang dia anggap seperti adik beradik dia juga..

Pakngah..saya nak pergi pancing ikan dengan pakngah ya...

Boleh kata pakngah dia(PA)

Makngah..boleh tak saya tidor rumah makngah?...

Errr..tak boleh ..jawap ku..gurau laa

saya tak kira..saya nak tidor sini jugak...kata nya..

kalau macam tu tak payah tanya laaa..kata aku pulak...

Ahad lepas mereka sekeluarga datang ke rumah ku..

Masaalah nya bila nak pulang....

Dari nak balik petang..sampai lah ke tengah malam...

dia tak mau balik...bak tidor sini kata nya...

esuk mak kerja laa

Along cuti esok kan..along nak konvo kan...rayu nya...

Eh..sapa nak bawak ko ni...mengacau jer..sakat kakak nya...

Yaya..meh lah datang rumah kita...mari lah..

tak nak laa...kita nak ngaji ....

Kak Mimi.meh laa..datang rumah kita..

kakak tak habis periksa lagi..nanti akak datang sana bila cuti ya..pujuk mimi...

Akhir nya..dia balik dalam tangisan....

Ikhmal.Ikhmal...bila lah nak besar ni....

Monday, October 24, 2011

Part 3

Aku dan dia ada lah dua insan yang sangat berbeza....

aku jenis periang, banyak cakap dan out spoken ..

Dia jenis pendiam, very soft spoken,cakap berlapik dan keras hati...

Aku cepat marah tapi cepat pulak sejuk....dia jarang marah but sekali marah,senyap nya berpanjangan....

aku suka di pujuk, tapi dia tak gemar memujuk(pandai pandai lah ko pujuk diri sendiri)

Aku suka lagu rancak, lagu rock dan lagu jiwang jiwang..tapi cepat bosan..

dia suka lagu perlahan, jazz, lagu lama lama yang selalu buat aku mengantuk....sampai sekarang dia kekal  dengar lagu lama lama ni....dan dia minat sangat dengar carpenters..dia suka dengar sebab jelas sebutan english nya...

Dia suka makan yang simple simple..misal nya rebus bayam,ada ikan goreng dan sambal belacan pedas pedas....tersenyum lebar dia kalau aku masak macam ni..

aku pulak suka masak lemak cili api...tak suka pedas..

Dia cermat duit, aku ni suka habis kan duit...

dia suka asam pedas..

aku tak tau masak asam pedas..orang minang mana suka  makan macam ni kan....

dan aku terpaksa belajar masak asam pedas kerana dia...

dan...

...

...

...

aku besor..

dia kecik...hehehe







tapi ada bende yang buat kami satu kepala...

kami minat bola....Sudah tentu nya Selangor...

Kami minat buku....hantu buku...hantu surat kabar

kami minat makan...(jangan gelak tau)

dan  suka makan angin sama sama..

..............................

after all..

Kita kena terima pasangan kita SEADA nya....

dan belajar memahami cara dia ,siapa dia...

waktu bercinta tak sama dengan masa dah kawin..

sebab bila dah kawin, keluar semua 'true colours' yang kita ada...
/dia

kena banyak sabar,bertolak ansur dan sepakat...

kena care n share....and giving...

terutama bab duit...hahhhahaha

Friday, October 21, 2011

Part 2


Lepas seminggu..dia mula bertugas kembali...

aku mula lah jual mahal balik...

tapi dia langsung tak call aku ni...

agak nya aku jer terperasan ni..malu nya aku..

One day, sedang aku tengah sibuk di bilik file..telepon atas meja aku berdering dering..lintang pukang aku menggangkat nya kerana  ingat kan big boss panggil...

Hello...

Hello..suara sana menjawap..

berdebar jantung aku sekejap

sibuk ker..

ada lah..kenapa..nak cakap dengan sapa ..

kalau sibuk..tak pa lah..nanti saya call balik...

tak pa...cakap jer..kata ku..

kenapa lama awak tak call saya...senyap jer sejak hari tu...kata dia ..

eh..apasal saya lak nak call awak...awak lah yang patut call saya....

oo macam tu ker..

...

...

....

senyap sunyi...

...

Balik ni saya nak pergi Petaling Street..kata ku..

tapi tak da kawan laa..

saya boleh teman kan..kata nya..nak  cari apa kat sana...

nak beli henbeg dan kasut..

ok lah..kita jumpa kat bus stop Jalan Silang yaa...(naik bas mini jer)

Ok...bye..

dan akhir nya henbeg dan kasut  aku dapat free..hehehhhe

Dan selepas itu..hujung minggu aku dah tak macam dulu lagi...

ada jer hal dengan dia ni...

kadang kadang weekdays pun sama...balik malam malam..

mak dan abah pun dah warning...dah marah...dah kena bedal...

..........

.............

...........


satu hari....

aku dapat internal call dari hq..

kebetulan adik sepupu abah  aku kerja di jabatan buying...

Zah...bapak nak tanya..betul ke ko ni berkawan dengan budak mekanikal ni...

berderau darah aku....tergagap nak jawap...

ye...napa bapak?...

tak da apa apa ...saja nak tanya.....

rupa rupa nya, dia ngadu ngan abah aku...

Bang , izah ni berkawan dengan budak ni,..

tak da orang lain ker...budak kurus macam hisap dadah jer....

entah..aku tengok budak tu elok jer...

tak da apa apa lah.....

yang aku nampak dia hisap rokok macam aku ni ha....


.....

lama lama aku tanya dia...

dah dekat setahun kita kawan ni...

ye..kenapa..

awak suka saya tak?..aku selamba jer tanya...

suka la..

tapi tak pernah cakap apa apa pun...

diam....

.......

.....

saya tak reti lah nak cakap bende bende tu...

tak terkeluar ayat tu..

tapi memang saya suka dengan awak...

Kira nya awak S A Y A N G  ke tak...(punya lah aku tak malu masa tu)

Hmmm...angguk..

kalau macam tu....

bila awak nak kawin dengan saya...

mak saya asyik bising jer , abah saya pun marah marah asyik keluar balik malam jer...

Aku tenguk dia diam jer...pastu dia bangun dan ajak pi Campbell Shopping Complex..(masa tu , selain Ampang Park, Campbell ni pun dah kira grand dah)

Aku ikut jer...pastu dia ajak aku masuk kedai emas...pilih cincin...

kembang kempis hidung aku masa tu...hahhahahaa

minggu depan..jom jumpa orang tua saya.....

Hah!........

-maybe ada samb..may be tadak..ikut mood-














Thursday, October 20, 2011

30 tahun dulu....

Aku bekerja di pejabat division...dia di jabatan mekanikal di HQ..

Mula mula dulu, memang tak pandang pun sapa lelaki yang selalu berjeans yang kadang kadang koyak di lutut ni..

Sangat pemalu malah bila dia bertanya kan sesuatu pun, dia tunduk saja..

Tapi setiap kali dia datang ke kilang, mesti call aku suruh sambung talian talipon..

Kalau datang ke ofis pun, sebab ada hal dengan pelukis pelan di sini....selalu nya dia bercakap ngan diaorang saja..pastu balik laa...

ada satu hari masa aku balik dari klinik , aku bersaing jalan dengan dia,,maka ada lah berborak ngan dia..

Masa tu kami 'beraku  engkau' jer ..borak borak...ada sekali aku tanya..bila ko nak kawin...

dia jawap..tak kan kawin...confirm bachelor ....

tapi ada sekali dia tegor aku..awak ni kasar ya...

terperanjat aku...kenapa awak cakap macam tu...

awak beraku engkau dengan saya....

Laaa...biasa laa...

tapi saya tak biasa..

Hek eleh..mamat ni...jiwang pulak dia..kata hati ku..

Satu hari, sepupu aku, Arfah talifon..Zah..boleh tak teman kan akak hari ni..

nak kemana...

nak jumpa tunang akak...dia ada kat KL ni...

Sepupu aku tu berkerja di Bank Bumi di jalan Melaka masa tu...

Nak kemana..tanya aku lagi..

Laa..kita jalan jalan kat Changkat Pavillion..ada Expo..jelas nya..

Kak..malas laa..akak berdua..tak kan saya ni jadi patung cendana kat tengah tengah...malu laaa

Ala..ko ajak la bf ko ker...

mana ada kak...solo ni...

laa tolong laaa...rayu nya..

akak pergi je lah berdua....dah bertunang pun...

Malu lah Zah...ko carik lah kawan datang sama...

ko malu ya kak..aku ni tak malu ker nak ajak orang...short notice pulak tu..

opis saya ni mana ada orang bujang kak..semua dah kawin!...

Please please...

Ok laa...kalau tak pun saya datang sorang je laa..

Letak je talipon aku dok berfikir..sapa yang nak aku ajak ni...

baru aku teringat kan dia...

Boleh tak awak teman kan saya ke CP..nak teman kan sepupu saya dating laa

nak berdating pun kena teman ke...

entah laa...saya pun tak faham..

boleh tak  ni..

Hmm ok lah..tapi jangan tipu tau...(banyak kali dia  ajak tengok wayang dulu..aku tak pergi sebab ingat kan ajak ajak ayam jer)

akhir nya, kami bertemu  laa di ...mana ya..dah lupa lak...ber empat!

kakak ku berjalan di depan, kami di belakang...lama lama dia pun hilang dalam ribuan pengunjung..

hampeh betul kak pah ni...penat aku menunggu dia...

Aku dan dia akhir nya berjalan sambil berbual bual..tengok penyanyi Mazuin nyanyi..dan makan di Benteng..

Dan akhir nya wish good bye n thank you..see you on monday kata ku..

Ooo saya cuti..seminggu...kenapa tanya ku

pergi Taman Negara dengan member..nak ikut tak..pelawa dia..

tak nak....nanti mak marah jawap ku...(masa tu dah nampak wajah singa mak dah)

Ya selepas tu..aku rasa lain macam..

.....

......

......

rasa lama sangat masa berlalu.....

dan aku....

macam pungguk rindu kan bulan...

aku sorang jer ker rasa macam ni.....


-maybe not to be contd-

Money cant wait laa...

Pagi tadi  on kan pc...semua blank...

Apahal la pulak ni...malam tadi ok jer....

nak masuk safe mode pun tak boleh...

tekan sana sini..tang tu gak dia keluar...

Call PA...malam tadi sapa last pakai pc ni...

kenapa....semalam si Adek yang pakai...

rasa nya file dah corrupt la bang...

Adoi...Apis ada datang tak..nanti suruh dia bawak cpu pi kedai cina tu..awak ambik laptop balik....

So lepas makcik ni pergi pasar , maka berdedai lah ke kedai pc ni......baru pukul 10 pagi tapi cina ni dah ada customer menunggu...

Hello bro...sapa I laa...

Baru mau datang aar..ingat tak mau angkat laptop ni...

Jangan marah lah bro..saya sibuk laa.lagi pun kedai kamu tutup awal..mana sempat mau datang ...

Ni nasib baik saya punya anak ada...kalau tak lagi lama saya mari..hehehehe

Kari tengok saya punya cpu ni..dia gelap saja...kasi cuci n format tau....

OK ...nanti saya call awak..

saya mau angkat laptop ni...

Huh...sekejap jer duit terbang..dalam masa aku bercermat,

 dia terbang ikut cabang lain lak.....



Wednesday, October 19, 2011

Sibuk jer.....

Anak anak selalu tanya kat I ni...menyibuk laa anak anak ni..

mak..macam mana mak kenal abah...

kat mana jumpa, ada dating dating tak...

Tanya la kat abah tu...kata I laa

Tak nak..takut...nanti abah jegil kan mata dia...

Mak cerita laa...

sibuk laa ko orang ni..mana boleh..ini rahsia mak ngan abah laa

laaa mak..story lah sikit...kami nak tau jer..

Malu lah I...hihihi....

....

....

Tuesday, October 18, 2011

Nak buat apa lepas pencen...

Selepas usia 55 tahun, dah dapat duit kwsp...

langsai kan hutang yang ada, repair sikit rumah yang ada...

bini lak nak macam macam..yelah...masa muda mintak semua tak dapat kan..

 Tapi Banyak yang terlupa...untuk menzakat kan dulu wang kwsp tu...

sayang sangat tenguk duit pergi macam tu jer.

Bila ada baki dapat  lah pergi Haji atau Umrah..

so berapa baki yang tinggal dalam bank?

ada lah RM9.90 sen...

Ini lah delima yang di lalui oleh golongan pekerja yang bergaji kecil...

yang tinggal di kawasan yang padat, seperti kawasan aku tinggal ni..

wang di kwsp tak banyak mana, tapi kehendak yang nak di penuhi teramat lah banyak...

ada sesetengah tu, cuma dapat tak lebih dari 100k...

dalam masa 5 bulan...semua nya habis...

so , macam mana nak hidup pada bulan bulan seterus nya....

mula menebal kan muka mintak ngan anak anak...adik beradik..

kalau anak yang tahu tanggung jawab tak pa laa...

tiap bulan ada duit masuk..walau pun tak banyak..

tapi kalau ada anak yang makan minum nya kita masih lagi menyuap nya..

parah lah hidup....

Jawapan nya..kena kerja semula..

kerja yang paling popular..JAGA kilang....

kerja shift pulak tu....

tersengguk sengguk menahan mata...

anak kat rumah..kemain sedap tidur...

kesian ....

lain pulak hal nya kalau tiba tiba sifat kegatalan muncul...

carik bini baru ker...selalu nya wanita Indon laa..

sekejap je lah duit bertukar tangan.pada hal dengan isteri tua nya kemain kedekut....

lepas tu...duit dah lesap..bini muda dok mengamuk mintak duit lagi...

tenaga pun dah tak sekuat mana...

badan sakit sana sini...

baru teringat anak bini tua...

adoii....

cari penyakit.....tanggung lah sendiri....



-to be contd.....

Monday, October 17, 2011

Hilang arah di Putrajaya......

Ahad...

Selepas makan tengahri di rumah, aku mendapat panggilan dari adik ipar bertanya kan kedatangan kami ke rumah nya ...Aku jawap datang tapi berdua saja sebab anak anak malas nak ikut  ..Ada ujian akhir tahun kata mereka dan mereka nak ulang kaji...Yelah tu....

Kami ambil keputusan untuk mengikut jalan Klang Banting saja, masuk Dengkil ...Jalan pun cantik dan tak sesak sangat..lagi pun melalui jalan kampung ni mata kita sejuk..selain dari kehijauan kiri kanan, ada banyak gerai2 menjual hasil kampung di bahu jalan. Aku sempat membeli ubi kayu 2 kilo tu!

Masaalah nya,kami tak pernah ikut jalan ni kalau nak ke Putrajaya ni..selalu nya terus sampai ke Nilai atau KLIA...nasib baik adik ipar ku bagi panduan...Nanti nampak Masjid F1 tu akak terus je.ada balai Bomba dan akak terus jer...Nanti akak nampak ada Flyover tapi akak masuk kiri..ada tulis MEX expressway..terus jer..nanti akak nampak apartment kami kat Percint 5..sebelah PICC...begitu teliti dia memberi arah dan senang di fahami....Terus terang kami kata kan..ni first time kami lalu jalan ni...so mata dok melilau mencari arah...

Bila masa nak pulang...kami rasa konfiden betul...hari dah beransur petang dan hajat nak bersolat  maghrib  di masjid yang ada masa kami balik nanti...

PA cakap tak mau ikut Highway , ikut jalan tadi..jalan biasa saja...

Masaalah nya kami tak nampak papan tanda arah ke KLIA....yang ada cuma KL-PICC saja...kalau ikut jalan ni susah nak patah balik..jauh nak buat pusingan..
Aku cadang kan supaya terus masuk Highway saja...hari pun dah gelap...tapi PA tetap nak ikut jalan kampung...maka kami main terus jer ..tapi yang pelik nya...kami asyik nampak bangunan yang sama saja...apartment adik aku, PICC dan bangunan kerajaan lain..eh apa hal ni..berpusing pusing nampak bende yang sama je...

Akhir nya, setelah aku membaca beberapa ayat suci dan doa, akhir nya aku nampak tanda arah ke KLIA dan Dengkil...
Kami ikut saja tanda arah tersebut.
Aku rasa tak pernah lalu tempat ni tadi tapi aku diam saja...

PA mencari masjid untuk solat..aku duduk dalam kereta sebab masa kat toilet tadi baru aku perasan aku uzur...
Setelah selesai, PA tanya aku, jom pekena teh ya..
Bang, saya tak sedap hati selagi tak nampak jalan yang biasa kita lalu....kat Teluk Panglima Garang saja kita minum ye...

Ye...kami melalui jalan yang lain pulak...dan aku rasa kami dah masuk pekan dengkil!..Aku nampak kapal korek Selangor Dreaging di tepi jalan!...Bang..ni kapal korek yang abah saya selalu pergi dulu...apasal sampai sini pulak ni....



Hari dah semakin gelap...dari sebelum maghrib..kini dah masuk isyak..kami masih belum sampai rumah!...
(kalau ikut highway, dah lama sampai agak nya)

Lama lama aku baru perasan kami berada di kawasan Limbohan Dagang!..nampak jalan masuk ke kampung arwah Dalilah..baru aku lega....
Kita kat mana ni Zah..tanya PA...
ok..kita dah ikut jalan yang betul ni bang....
jalan terus jer...

Sampai rumah pukul 9 malam...

Adventure betul pengalaman tadi..

Tu lah Bang..we are not like 20 years ago..young and always kicking..

Now..mata pun dah rabun...badan pun dah tak larat dah...gps dalam kepala awak pun dah kabur dah...

lenkali beli Papago saja laaaa...

Sunday, October 16, 2011

My Nasi Ayam

Sabtu, beli ayam...yang dah siap di potong..whole leg

Hari ni mak masak Nasi Ayam....

Adek..pergi cuci ayam tu....I bagi arahan..

Mak..macam mana nak basuh ayam ni...adek tak tau laa..

Ha!...ko basuh lah bersih bersih...tak kan nak cuci ngan sabun pulak..

ambik tepung gandom tu...gaul dulu..then baru basuh bersih...

Ok Siap kata nya...

Pastu nak buat apa...

Rebus laa..pakai periuk besar sikit..kasi tenggelam ayam tu..

Ambik halia dekat tingkap tu..cuci bersih..ketuk sikit ,ambik bawang putih tu..kupas dan ketuk..masuk kan dalam periuk tu..

Ok..

Tadi mak ada beli sop bonjot..masuk kan 2 bungkus...tutup periuk tu biar cepat mendidih...mask hingga ayam masak...

Sementara tu..ambik bawang merah, bawang putih dan halia, racik halus halus..

Nak buat apa tu...dia bertanya...

Nak tumis kan nasi dia laa...

Ok..adek buat..

sambil tu aku buat sos nya..

ambil cili kering dalam 2 genggam..potong potong dan rebus sampai lembut.

cuci bersih dan buang biji..kupas bawang putih dalam 5 biji

kisar halus dalam blender..add in  some chille sos and air asam jawa (pekat dalam setengah cawan)

masuk dalam periuk kecil dan add sugar...didih kan sampai masak dan pekat(guna api kecil)
Sos ni setelah masak, tapis agar nampak halus  sos nya..

Mak..bawang hiris dah siap...lepas ni nak buat apa mak..

Sukat beras...cuci bersih dan sukat air macam biasa dalam periuk nasi...lepas tu keluar kan dan 3 cawan - buang- dan masuk kan air rebusan ayam tadi dalam 3 cawan jugak. Tambah kiub ayam dan garam. Masuk kan daun pandan.

Ambik kuali..taruk butter dan sedikit minyak..tumis kah bawang2 dan halia yang di racik tadi..masuk kan juga kayu manis dan bunga lawang...tumis bahan hingga wangi tapi jangan bertukar perang atau hitam..nanti nasi jadi coklat...Bila dah siap..curah dalam peruik nasi tadi..OK..baru tekan suis periuk nasi tu...

Ayam yang di rebus tadi , keluar kan dari periuk dan biar dia agak sejuk sikit.

Kemudian lumur kan dengan sos tomato, sos cili dan kicap manis..
biar lebih kan semua bahan2 tu dan nampak gelap sikit.
Biar kan sebentar...

Sop tadi si renih kan pelan belan...rasa lah garam nya dan sebelum tutup api, masuk kan daun bawang,daun sop ...kalau suka tambah kiub ayam..

Ambil kuali dan masuk kan minyak..jangan goreng tenggelam...minyak sikit jer..

goreng ayam dengan api pelan...bila kulit dah garing dan berkilat..angkat...(ayam dah masak so tak perlu goreng lama lama..nanti keras)

Adek,,ko tolong ketuk ayam tu dan potong dua...

Keletak keletuk ..lama lama ..prang!!!!

aku dengar suara mengikik...lama lama jadi ,menggilai..

Apa hal tu....abah nya bertanya..

Pisau ni hujung dia dah patah...heheheh aku dengar riuh rendah gelak budak2 ni...

Eh cepat laa....hidang kan cepat...Abah kamu ni dah lapar...kang ada yang Hulk Hoogan...

Nasi ayam...simple saja...





Ni budak yang tolong masak nasi ayam...bila dah siap masak..punya lah kembang hati dia....

Saturday, October 15, 2011

Ni Bil orang kaya,tapi aku orang biasa biasa jer

I nampak ada bil kat atas meja komputer..

Oooo, bil tnb..

aku letak balik..mata ku tertumpu kat screen pc...

tapi ekor mata ku nampak macam panjang jer tulisan kat bil tu....

tak puas hati!

ambik balik bil..tengok apa bende nya....

apa ni...

bil api...RM670.00

oh TIDAK.....

kegunaan:  TV,lampu, kipas, pc,teko letrik, periuk nasi,food processer,mesin basuh,aircond 1hp saja...charger telepon...selalu nya pakai dalam rm200 jer...apasal melambung pulak ni...

Thursday, October 13, 2011

Degil...

Dah cakap banyak kali dah..berhenti je lah..

Tapi dia marah kan kita balik...

Tapi pagi tadi, cemas aku tengok dia terjaga dari tidur

tersedak dan sesak nafas...

dan terus batuk....

Please lah bang...

Jangan lah di hisap rokok tu....

dah berpuluh tahun awak dengan dia..

lepas kan je dia pergi...

Tapi masa pergi kerja tadi...

dia masih bawak kekasih hati nya tu...



Tak tau nak cakap apa lagi....

Wednesday, October 12, 2011

Kapal Buku


Minggu sudah PA membawa anak anak perempuan nya ke Jetty Star Cruise di Pulau Indah...

ada kapal membawa buku buku berlaboh....



Nak pergi siang, panas membara...

So time malam dia ke sana...

I tak pergi tau sebab kebetulan stok beras kat rumah dah habis, so makna nya I kena ke Ekonsep laa membeli barang dapor dengan sorang lagi anak pompuan I..Zira..



Anak anak begitu teruja bila tgk kapal ni..diorang ingat dia nak nak naik kapal Super StarVirgo  ni. yang besar ni...

Hello..yang kecik tu..kata abah nya....









Pantang ada kamera..asyik nak bergambar jer...






Negara negara yang kapal ni dah pergi dan berlaboh..


Apa bende ni yaa...

Mira

Yaya

Mimi

Suka hati si Yaya ni...
Add caption

masa nak balik








Buku buku ni semua nya untuk di jual dengan harga yang murah..antara serendah RM1.00 ke atas.

Anak anak pompuan I beli novel omputih..

Yaya beli buku soduku...

Masa I habis menyopping, I call PA..Bang..you kat mana sekarang ni...

OTW balik...

Jumpa kat kedai Aden tomyam yer...

Ok...

P/s
Kalau you all nak tanya kat mana kapal buku ni..minta maaf la yaa

kapal ni dah belayar dah...tak tau lah pulak kemana dia pergi.......

Monday, October 10, 2011

Mayat balik!!

Hari Ahad lepas, kami tak kemana mana pun..

lagi pun ada jemputan kawin di lorong berdekatan...

Majlis yang simple tapi meriah..

ada live band lagi..tapi masa aku datang senyap sunyi jer...

Balik dari sana, aku terus bersilat kat dapur...

Menantu pompuan aku teringin nak makan rendang kupang...

Yelah..dah jadi mak buyung..semua nya sedap di mata..

aku pun macam tu jugak dulu..

Lepas masak rendang kupang, aku pun terus masak mee kari..

hari ni tak dak nasi tau..aku cakap ngan anak anak...

Tapi masa tengahari tadi, Zira dah buat nasik goreng..ok lah tu..

tak da sapa yang komplen pun..

Sedang aku berehat rehat lepas masak..tetiba terdengar bunyik salam...

Laaa...keluarga adik ipar ku dari Jeram datang...

Aku dan biras ni agak rapat laa..

Kalau dia datang selalu nya tidur baring kat rumah ni..

dan selalu kami mengupdate kan cerita cerita selama mana kami tak jumpa...

hahaha..selalu nya sampai ke pagi cerita dari kami tak habis...

Salah satu cerita dia agak menyeram kan lah jugak..

Biras ku ini seorang guru tadika Kemas di luar bandar...

dia ni begitu di segani oleh masyarakat kampung...

Begitu lah keadaan nya sebagai seorang guru..

Satu hari , terdengar ada satu kematian di kariah berdekatan..

Selesai mengajar, dia pun menziarah keluarga tersebut..

Salah seorang dari kawan nya kematian ibu yang sudah tua...

Sedang Bilal dan kariah wanita sedang memandi kan jenazah..tiba tiba mata mayat tersebut terbuka luas...

Tapi Bilal tersebut tenang menghadapi keadaan tersebut..

Dia terus berkata...Midah, Dunia kamu dan kami sekarang tak sama...

Kau terus kan perjalanan kami ke sana ya..jangan kau peduli kan apa yang terjadi pada kami semua..lalu dia menutup kan mata si mati tersebut sambil membaca doa doa tertentu..tertutup rapat mata si mati..

Selesai mandi, si mati di kapan kan...

Tiba tiba ..

mata dia terbuka kembali..

masing2 buat tak tau dan menerus kan kerja mengapan..

selesai semua..dengan tiba2 si mati itu duduk!!

Apa lagi ..bertempiaran lari semua yang ada kat situ termasuk biras ku itu..

Terus balik rumah....

Keesokan hari nya, ada antara mak mak murid  datang bercerita pada biras ku ini...

Selepas di kebumi kan..semua pulang ke rumah kata nya..

Tapi pada waktu malam..ada yang nampak si mati pulang ke rumah..dia tak masuk ke dalam cuma berpusing2 keliling rumah saja..

Semua anak anak jadi takut...

Dengar kabar..lama lama si mati kelihatan tidur dalam bilik nya..

Oh dasyat nya....

Tapi ...kata biras ku ini..

si mati ada 10 orang anak...

Tapi semua nya tidak mempunyai ilmu agama yang sepatut nya...

Semua nya harap kan orang lain membantu..

So..macam mana sekarang...dah selesai ke masaalah tu..

Entah lah kak..saya pun tak tau...

Agak nya si mati ada membela hantu raya ke ...

Wallahuwaklam lah kak....

Mon..takut lah akak nak datang rumah kamu malam malam...

seram laaa....

Turn right ada apa???

Ada ni laa....jom cuci mata....Nurseri Sg Buluh.....






















Bang...dah lah ambik gambar tu,,saya dah lapar ni.....

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails