Wednesday, November 28, 2012

Puasa Nazar......

Semalam ,Yaya puasa..

Dah niat puasa kalau dapat lebih dari 1A...kata nya...

Alhamdulillah...





Nanti petang masa berbuka  nak makan apa......aku tanya..

Makan apa yang mak dah masak laaa..

Nak air apa...soya bean ke...aku tanya lagi...

Tak yah..air teh o pun ok.....

Sejuk hati aku dengar dia cakap macam tu..

memang dia ni tak suka minta minta...

apa yang ada itu lah dia makan...

Tapi....

aku dengar sok sek sok sek kat dalam bilik...

apa lah yaya ni...mintak la keyepsi ke...pizza ke...

suruh lah mak beli air cool blog ke..

Wooit!

Sapa yang puasa ni....memandai mandai jer tekak ko orang ni ya...

hihihihi............


Tuesday, November 20, 2012

UPSR....

Dah dapat result nya ....

3A 2B...ok laa..

si empunya diri relaks jer...

Yaya mimpi dapat macam ni laa...

Alhamdulillah...




Friday, November 16, 2012

Pergi lah....

Pagi jumaat kami dikejut kan satu panggilan talipon..

Anak sepupu PA meninggal dunia malam tadi...

Innalillahirajiun...

Masih muda,baru berusia 31 tahun. Pernah hamil anak kembar tapi nyawa anak kembar lelaki nya tak panjang..meninggal semasa di lahir kan..kasihan sungguh..kemudian aku mendengar dia sudah bergelar janda ...tak tau apa sebab..mungkin tiada jodoh ..

Sebelum raya puasa lepas, aku mendengar berita yang dia pengsan semasa beraya di Muar.

Rupa rupa nya dia mengalami komplikasi buah pinggang dan perlu mendapat rawatan berpanjangan..namun dia masih boleh buat tak tau pasal penyakit nya..enggan membuat rawatan dan enggan mendengar nasihat orang tua nya.

Keluar masuk hospital dah jadi perkara biasa bagi nya..

Akhir sekali aku dengar dia dalam icu...koma dan berselirat wayar di tubuh nya..Leher nya di tebuk untuk memasuk kan tiub supaya dialilis di buat..itu lah ikhtiar terakhir .....namun Allah menyanyangi nya...pergi dalam  keadaan koma...

Aku tahu anak anak nya menunggu dia di sana...menghulur kan tangan untuk ibu nya..

Aku melihat ayah dan ibu nya menangis semasa jenazah di kapan kan...

Aku dah melalui detik detik ini..dan aku tau bagaimana pilu nya perasaan mereka..

Pergi lah..Redha laa..semua nya hak milik Allah...

Air mata ku mengalir bila aku sedekah kan Yassin untuk nya....




Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434...

Assalamualaikum ...

Sudah 1434 tahun hijrah diperkenalkan... 

Terima kasih Saidina Umar Al-Khatab yg telah menerima pandangan utk mengkaji dan melaksanakan kaledar tahun Islam yg bermula dari peristiwa bersejarah Nabi Muhammad SAW yg menerima perintah Allah SWT utk berhijrah ke Madinah

Terima kasih pada Saidina Abu Bakar Assiddik yg berkorban hartabenda & keluarga menerima perintah Allah SWT utk mengiringi baginda Rasulullah SAW dalam kembara hijrah yg penuh muslihat...

Terima kasih pd Saidina Ali sbg pemuda gagah berani yg rela & redho atas perintah Allah SWT menggadaikan nyawanya menggantikan Rasulullah ditempat tidur padahal telah diketahui rancangan manusia2 nas yg ingin membunuh Muhammad 

Terima kasih jua pada Asmah (anak gadis Abu Bakar) atas peranannya menjayakan hijrah Rasulullah dan ayahnya...

Terima kasih pd 612 atau 613 muslimin wallahualam!) yg turut berhijrah mengikuti perintah dan arahan Rasulullah utk berhijrah...
meninggalkan keluarga&sanak saudara yg masih kafir & hartabenda termasuk ternakan2, rumah dll...

HIJRAH ITU PENGORBANAN...

HIJRAH ITU PERJUANGAN....

Salam Maal Hijrah 1434 
Semoga kita dapat menghijrahkan diri kita dari menjadi manusia yg digelar Allah 'nas' kpd gelaran 'insan'...

Terima kasih ...


Monday, November 12, 2012

Bersabar lah...

Aku sedang menonton TV bila aku dengar ada deringan hp ku tapi sekejap jer.

Bila di amati, tertera nama adik ipar ku di screen missed call...
Apasal pulak ni..selalu nya adik aku Ayu yang call..

Aku pun segera menalipon dia balik...

Salam..tadi ko call ker..

Aahh..pelan jer suara dia..ada nada nada serak..

Nape Mil(Jamil)....


Photo: My sister Ayu and hubby,Jamil...

Ayu ada talipon akak tak hari ni.....

Err..hari ni tak da..tapi semalam akak ada call dia,tanya pasal kesihatan dia...lama gak kami borak...

Nape....

Err..err...suara dia dah berubah...macam sebak..

Apahal ni.....

Pagi tadi kami ke Hosp Selayang..ambil result MRI dan scan hari tu..

So...aku dah tak sabar,..tak da pulak dia sebut pasal nak jumpa doktor masa kamiborak semalam...

Kak....Cancer dia dah naik ke paru paru....aku dengar dia menangis...

Dah tahap 4 kak...

What!!..are you serius or joking....aku dah bengang dah ni..

Betul kak...Ayu menangis nangis depan doktor tadi kak....

Ko biar betul Mil..hari tu doktor cakap cuma kat Payudara jer..sikit jer..

Betul kak...akak call la ayu....

Senyap.....dada aku dah berombak ombak....kepala dah pening...

Aku off kan hp..aku dail PA...

Bang...Jamil call nangis nangis tadi Bang..

Kenapa...

Ayu bang,..cancer dia dah merebak ke paru paru..masa ni air mata ku merembes keluar..

Awak call lah Jamil ya...

Aku senyap....beristifar dan ambik nafas panjang panjang....

Salam..Abah..Ayu ada tak...

Ada..ko nak cakap ngan Ayu ke..aku dengar suara abah sebak..

Aah...

Maka, aku dengar apa juga tangisan dan rintihan Ayu...

Aku dengar keluhan dia....apa yang dia fikir kan..apa yang bakal terjadi..

Ayu....ko dengar sini..

Hidup mati semua nya ketentuan Allah..

Bukan nya ko sorang jer dapat penyakit ni....anak anak kecik pun sama kena..

Ko pandang lah anak anak ko tu...kau kena kuat...kena sabar dengan ujian ini..

Kita kan adik beradik..jangan lah ko ingat ko sorang jer rasa sakit..kami semua turut meresai nya...Ko tau apa perasaan abah dan makcik?...Aku pasti mereka telah berdoa agar penyakit kau tu berpindah ke dia...biar dia yang kena sebab dia dah tua...
Akak tau...fikiran ko bercelaru sekarang ni...Jangan banyak fikir dik...bawak berzikir dan berdoa laa...aku tau...Allah akan permudah kan perjalanan hidup kamu...

Tiba tiba aku dengar isak tangis di sekeliling ku....rupa rupa anak anak ku mendengar semua butir butir percakapan ku...Bagi mereka, Cik Ayu nya bagai mak kedua mereka...

Dan ..aku masuk bilik..tutup pintu dan aku menangis ....Ya allah..kuat kan lah aku...aku tak mau menangis depan dia nanti.....


Wednesday, November 7, 2012

Alhamdulillah..Mamat dah kawin!

Ni adik ku yang ke 5...



Nama nya Muhammad Roze(di baca rozi)..kami semua panggil dia Mamat..

Umur nya dah meningkat..tapi lambat dapat jodoh....

gelfren kemain lah ramai...adik angkat tak terbilang laaa..tapi satu pun tak lekat..
Mana nak lekat..semua tu baik sebab nak mengena jer...

Dalam henpon dia semua nama pompuan...naik menyampah aku tengok....

Dia ni tak lah hensom sangat..hehehe wajah dia memang nampak garang..eissh garang jugak sebab kucing pun takut ngan dia..hehehe

Dulu kemain memilih nak cari isteri..nak secantik Siti Nurhaliza laa,macam Sofea Jane laa..
 Aku selalu naik angin dengan dia ni...selalu aku marah..eh mat..cuba ko cermin muka ko tu..hensom tak?...lagi satu..poket tu penuh tak...kena sedar diri mat..aweks ko tu semua main kan ko jer mat...nak duit jer...bukan nya suka kat ko pun...

Mula lah muka nya masam...kadang kadang dia balik ke rumah sewa nya dalam diam diam jer..marah lah tu..

Ada kala nya bila dia nampak kelibat uncle ford kami....dia akan patah balik rumah dia...teruk kan....

Bila usia dia menginjak 40....kami adik beradik semua dah risau..apa lagi bila dia kena buat operation kat HKL ari tu, tak da sapa yang meneman kan dia..tapi aku tau dia tak kisah pun sebab kat wad tu.. semua misi misi muda belaka....

Puas lah kami mencari mana mana perempuan yang sebaya dia...susah betul laa..bila dia suka..pompuan tu tak mau..bila pompuan tu nak,dia lak tak berkenan...

Satu hari ,dia ada bagi tau yang dia berkenan dengan seorang wanita dari Tanjung Karang..berusia 38 tahun dan dan punya 3 orang anak..Ibu tunggal laaa...

Makcik dah abah suka sangat..bagi restu dan kami pun terima dia seada nya..Dah itu yang dia nak..kita turut kan saje...

Bermula dengan merisik selepas raya puasa lepas...bincang punya bincang kami sepakat nak menyatu kan mereka secepat mungkin..apa lagi nak ditunggu tunggu lagi Mat..ko pun dah berumur..
Nikah nya pada Raya haji lepas selepas Isyak...siang tak boleh kata Juru nikah tu sebab dia nak sembelih lembu korban , kata nya...

Mula nya kami semua amat bimbang...

Takut tak lepas masa akad nikah ni sebab Mamat ni banyak kekurangannya..dia gagap..

Hanim dan Ejab menolong pakai kan samping...










Qaid pun ada tengok Tok Mamat Nikah...


Tapi alhamdulillah..semua nya berjalan lancar...tapi sebenar nya berpeluh gak kami yang kat belakang dia ni...

Keesokan nya kami di rai kan oleh pihak pengantin perempuan dalam majlis kecil tapi meriah di Tanjung Karang..siap bersanding lagi..

Kami pula buat majlis menyambut menantu pada keesokan nya ..Ahad...28 Okt 2012..


Mamat dan Nazimah....semuga kamu bersama masa senang dan susah..bersepakat lah dalam urusan rumah tangga dan kalau ada masaalah kami ada untuk mendengar...



Lauk pauk dari SaHa Catering..marvelous! dan aku tak sempat nak makan pun..

pelamin ni ada orang yang baik hati sponsor..termasuk baju pengantin..

Hani

Hanim

Adik ipar bongsu..Suria..


Mimi..


Ekin....


Orang Penting dalam majlis ni..Fund provider...Adik ku Hj Rozman dan Isteri nya Hjh Nora Zaharah...


Saya,Adik bongsu Ejab dan Adik Ipar..Nora Zaharah...


PA..besar gak tanggungjawap dia ni...


Bulan December ni..ada satu lagi 'perkara besar'yang nak di langsung kan...kali ni kat mana ya??


iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails