Wednesday, July 27, 2011

sini sana.....

Ni gambar aku  kat KLIA bersama, adik dan anak buah masa menghantar abang sulung kami dan isteri nya yang akan melaku kan umrah ke Mekah...
Rasa nak gelak guling2 bila nampak dia pakai baju yang sama...adoii...lain kali kena call dulu kalau nak jumpa..Man..ko pakai baju apa aar...hahahaha


Ayam Kaprau...Thai dishes...


resepi nya...( kalau ada nak try lah ya)
1 ekor ayam-potong kecil
cuci bersih dan kering kan..
Tomyam paste secukup nya...
3 biji bawang besar-potong 8 setiap biji
cili api(ikut suka)..di tumbuk kasar...
kicap manis- dalam 4 sudu makan
sos cili thai-3 susu makan..
daun selasih- segenggam..(kat tesco pun ada)


tomyam paste tu di gaul dengan ayam..biar rata semua part ayam bersalut dengan paste.

tumis kan bawang besar...dan cili api...biar wangi..
masuk kan ayam tadi...
kacau biar mesra...
masuk kan kicap dan sos cili thai...masak hingga ayam masak..
masuk kan daun selasih...
Rasa lah garam gula nya..kalau ada yang terkurang..adjust2 lah sikit ya..

Saya langsung tidak tambah garam atau gula sebab semua nya dan cukup rasa masam masin dan manis..
masa nak menghidang..tabur lah sedikit daun selasih ni..wangi tau....

ni resepi kakjee tau!




sambal tempoyak





Selamat menyambut Ramadan Al Mubaraq...
Jaga mata, mulut lidah dan hati kita....
Mari lah kita mencari keberkatan di bulan yang mulia ini..


Tapi kan...kat rumah ni..


lepas sorang, sorang tumbang akibat ni......

mula mula Mira..kini Mimi...lepas ni aku rasa mesti Hani dan Yaya....
Mintak2 jangan lah aku pulak yang kena....adoiii!!!

Saturday, July 23, 2011

Award dari Dunia Dapur Kak Jee.....

Terima kasih kepada kjee sebab pass kan baton award ni kat saya..

Malu nak terima sebab blog saya ni merapu rapu saja...

Anyway..terima kasih banyak banyak kerana ingatan.




Lepas ni saya nak serah kan baton ini kepada ....

1. Mamason...http://tinkeringthink.blogspot.com/
2. Dr Singa.....http://ibusinga.wordpress.com/
3.Kakida........http://www.koleksi1001resepi.com/
4.Kak Pah.....http://auladjannah.blogspot.com/
5.Kak Puteri Kama...http://kamabakar.blogspot.com/
6.kakcik seroja...http://kakciknurseroja.blogspot.com/
7.Rahmah....http://akaktoo.blogspot.com/

Terima  lah award dari makcik  ni dan panjang panjang kan lah kat kawan kawan kamu semua ya...

Ok...nak pergi KLIA ni...nak hantar abang sulung pergi umrah....

Friday, July 22, 2011

tak da rezeki....

Pergi pasar malam malam tadi..


PA hulur RM50.00..awak pergi dulu, saya nak cari parking...

dalam hati..aik..sikit nya...


Maka berjalan lah makcik ni sambil membelek beg duit..

masuk kan duit ke dalam purse dan kemudian masuk kan ke dalam poket baju kurung....

Sambil tu, mata melilau kiri kanan....

lalu depan gerai tudung..berhenti kejap...belek belek..letak balik...

lalu depan gerai nasik lemak kukus...mak oi..laku nya nasik lemak ni...licin semua tray!

lalu gerai durian....lalu jer...malas nak singgah..

Dah nampak gerai ikan...hmmm pelaling kak!..rm3.00 saja..

malas nak beli...kecik sangat...tak da isi...

pergi gerai apek spek bulat...

nampak tenggiri...alamak cantik nya...



apek..tenggiri berapa sekilo..

rm20.00 ..

kasi timbang..sambil hulur kan ikan...

ok ok..mau potong kaa..

Ya .kasi potong sekali....

sambil mata melihat gerai menjual rambutan kat sebelah...

ala rambutan  ni yang elok kat atas..yang lebam kat bawah!..

ikan dah siap potong...aku keluar kan beg duit...

Eh..mana duit ni....ku belek semua tempat...tak ado!!

peluh kat dahi dah keluar....

mana semua duit ni...kosong dah...

S.O.S   PA

bang, awak kat mana...duit saya hilang laa...saya dah beli ikan ni..dah potong ni...

ok saya datang...

So cuma beli ikan saja...

sambil berjalan balik ke Van..aku dok memandang ke bawah jer...

mana tau kot tercicir ke duit aku tu....

Hmm...dalam Van , kena soal jawap...

yaaa..saya letak kat beg duit ni...tak tau macam mana boleh hilang....

Tak da rezeki la tu....

Tapi aku terbau durian pulak...

rezeki durian jer...

Wednesday, July 20, 2011

Handphone


Ni handphone PA...



not BlackBerry but Nokia Berry jer..hehhehe

Mula nya Alin yang punya, tapi di sebab kan Alin dah membeli yang lain,
maka dia  suruh abah dia pakai pulak
Abah pakai ni..yang lama tu dah buruk..mana ada orang pakai hp ikat ngan getah....
sekarang ni orang dah pakai Andriod.
Dekat seminggu jugak abah n
ya belajar dan membelek hp ni..



ada kala nya kedengaran seperti orang marah jer..

'bodoh punya talipon'..kata nya..

aku dan anak anak selalu gelak guling2 bila dia dengar ayat tu..

tapi dari jauh laa...

Satu hari aku hantar MMS kat PA...

Dan dia pun balas dengan MMS..



Wah..ini sudah advance laa..
dan dah pandai download lagu..


Tapi ...


Sekarang ni dia tak mau pakai henfon tu lagi..
henfon ni makan bill laa..
apa sal ada tanda 'E" ni kat atas ni..


kawan kawan saya cakap ini tanda ada internet..


saya nak buat apa internet kat phone ni...
kat rumah ada , kat opis pun ada acsess internet..


kawan saya cakap,bill tepon dia dah cecah RM600 dah..
HR dah call suruh bayar..sebab ni company punya line..


Mana henpon bergetah tu...


baik pakai yang tu..


jiwa tak sakit....


walau pun mata yang sakit!



Tuesday, July 19, 2011

Pulau Indah yang indah


Ahad  yang panas....


jom pi mancing!..


kat mana bang?...


Pulau Indah jer...


Ok..tapi saya tak mau kat Laguna Park...tak best..


Ok..jom teroka penghujung Pulai Indah...cadang PA...


Sebelum tu kena isi minyak dulu...dan beli air...Panas menyengat ni...



masa nak isi minyak, nampak orang ni dalam serba kuning! Harus ni penyokong BERSIH NI.....


Jeti nelayan

Pengkalan Sg Kembong, Pulau Indah

Bang, macam ni punya jalan kena pakai 4WD laaa, kesian uncle Ford ni kena lanyak..

Pantai Aceh




Ada resort kat sini..Anglers Resort yang hidup segan mati nya tak mau!

Pengail sedang memasang umpan..hmmmm

Kyusuk memancing..angin pulak bertiup sepoi2 bahasa...

Makcik ni pulak melayan pokok ni..ni  pokok senduduk ker...





ada orang mandi mandi kat ujung sana tuuu

Ni apa bende ni??



oooo ada orang main paraglider ke..tapi ada macam kipas kat belakang dia...




ada banyak..

Ni permainan orang berduit...

Bang, rasanya boleh bawak pi kerja ni ok bang..tak da lah pening kat trafik light ni..


Sunset..


apasal ramai orang kat tepi jalan ni??


OO ada nelayan baru balik laut!


ikan bawal..

Ikan Senangin..
Catch of the day..rasa rasa nya siapa  kah yang lebih pandai tangkap ikan..??

Monday, July 18, 2011

Lu langsi, lu mati....

Aku capai henpon...

cari nama orang yang nak aku call..

dan tekan dial.....

oo ada nada dering...lagu omputih .....

ada orang angkat.....

Assalamualaikum...aku bagi salam...

suara budak kedengaran...

sapa ni...kasar nya bunyi nya tanpa menjawap salam ku.

Mak ada tak...aku tanya...

lu sapa...bentak budak itu,,,

lu cakap lu sapa baru gua panggil mak...

amboi!...nak kena ni budak ni..

aku mula lah bertanya..

kamu tak sekolah ker...tak nampak ke  nama sapa yang panggil kat henpon tu...

Lu cakap baik baik aarr...lu mau mati kaa...kata nya....

Aku dah naik geram....kalau lah budak ni depan aku..dah tentu aku tampar mulut nya....

Tanpa berfikir panjang...aku pun jawap...

EH BUDAK ....LU JAGA AARR..

LU LANGSI ,,,,,LU MATI...

aku tutup talipon..

pastu aku menung...

lepas tu aku gelak....Adoiiii....

budak tu anak sedara aku yang baru berumur 10 tahun....

Ini lah jadi nya kalau mak bapak membiar kan anak anak menonton filem yang ganas...yang langsung tak sesuai untuk kanak kanak yang belum tahu menilai mana baik dan buruk.




Apa akan jadi selepas ini..aku tak tau..aku dah malas nak menegur atau nak membetul kan keadaan sebab sering kali aku ni di salah tafsir kan.

Dan aku berharap agar semua nya selamat dan sejahtera hendak nya.

Friday, July 15, 2011

Menanti...

Hmm, Hmmmm

---

---

----

walau pun dah lapan anak anak aku...


aku masih tak faham macam mana nak baca gambar ni....








fail terus....


---




----




----


Ha!..jangan la ingat ni aku dan pakcik  yang punya....


makcik ni dah close production dah.....


but aktiviti masih di terus kan..hik hik hik....


----


----


yes...Januari ni


Makcik dan pakcik ni akak dapat gelaran...


Datuk dan Datin!..


bukan dari Agong , bukan dari Sultan pun...


Tapi dari rakyat  kami sendiri....


Hmmm......


Syukur Alhamdulillah...


dah  tua dah......





Thursday, July 14, 2011

Masak dan makan...


Tak da modal nak tulis laa...
so tengok jer dan boleh buat modal masa Ramadan nanti....


Sambal tumis ikan bilis dengan belimbing buluh...


Sambal yang semua rumah mesti buat  sebulan sekali /atau seminggu sekali kot....sambal sardin...


Masak Bening lobak putih..


Sambal Pari Kering....sori ler..gambar tak clear..tapi sambal ni buat PA makan banyak...


Korma Ayam berkismis hitam...

Enjoy

...kalau nak resepi..cakap jer...

Wednesday, July 13, 2011

Lauk tak kenyang?

Aku masak ni jer semalam...

Tak ada ikan...oupps..sebenar nya ada tapi malas nak tunggu dia defrost..hehehe



tempe goreng..

masak lemak lodeh

telur asin
dan juga sambal belacan...

Tapi ada sorang budak ni cakap....

mak, Yaya tak kenyang la makan lauk ni...

mak tak masak ikan atau ayam ker??


Hmmmm......

Tuesday, July 12, 2011

Agenda minggu lepas........

Macam macam berita minggu lepas.....



Emm aku ni dok cari lah baju Bersih ni kat google...


Lepas tu, cari lak Patriot..hmmmm



Lepas aku dengar satu suara...

Ehemmm......

Ni apa hal ni nak tengok tengok baju ni...awak nak order ker...
jangan cari pasal....
awak dah tua buat cara tua..(berdesing you bila dia mentioned that ayat!)


Errr...errr...

Awak ni sesuai pakai baju ni saja....
....
....

......


......

.......

Ye lah.....!mode merajuk!
p/s
Kita bersaudara seagama sebangsa...

Kekalkan perpaduan sesama Ummah...

Cintai lah Negara Malaysia, negara bertuah ini...

Thursday, July 7, 2011

A must after makan.....

Sekarang ni.....

Lepas makan apa bende saja...

Mesti cari dia...

Kalau tak da, duduk pun tak senang....

rasa macam ada sesuatu yang mengganggu ...

Kalau di buat nya dia tak ada langsung kat rumah...

hidup pun tak tenang..

cari shortcut...habis lah ranting2 pokok....

Yelah...dah tua ni..macam macam dah longgar.....

dari asyik ter..skk skkk skk jer...

beli lah bende ni kat kedai banyak banyak...

...

....

.....

......



bukan nya mahal pun....

tapi kesan nya mujarab you!!


Wednesday, July 6, 2011

Lupa

Orang kata kalau nak elak lupa, jangan makan kepala ikan..

jangan lupa makan kismis..

Hmmm...makan kismis ok lah,,

tapi bab kepala ikan ni susah lah sikit..hahahaa

Semalam aku ke kedai..nak beli ikan , semua nya mata macam orang hisap dadah..lembik pucat jer..

so aku beli lah daging lembu...dah lama tak merendang ni..

Add caption


Pastu aku beli baked beans, telor ayam..dan susu low fat..

nak buat sarapan untuk budak bertuah ni..dia nak makan sramble eggs with baked beans la konon..

Tapi bila aku tengok dia laju jer makan masa pagi tadi, tau lah aku tekak  budak ni ala ala western..haha

kalau aku buat bihun ker cekodok ker...dia ambil bau jer....tak da selera kata nya...

Subuh tadi, Hani nak duit belanja..aku suruh ambik sendiri dalam beg duit aku..

dia cari tak jumpa...

mana lak pergi beg ni..memang aku ingat aku ada bawak masuk semalam..

atas meja tak da, atas tv tak da..kat pc pun tak da..

cari dalam kereta pun tak ada...

PA cakap tercicir kat kedai kot...

mana ada....tapi kat mana lah pulak bende alah ni...

Masa mira kemas bilik tadi, dia nampak beg duit dalam henbeg aku rupa nya....



Baru aku ingat...malam tadi masa masuk bilik..aku campak kan kat dalam beg...hahahahah

Lupa lupa.......

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails