Wednesday, March 28, 2012

Dear Angelina.....

Semalam Chico tak larat bangun , makan atau minum....


Lemah betul hingga berdiri pun menggigil gigil..


Dia muntah muntah..cirit birit..semua nya kaler kuning kehijauan...


ada kala nya lidah dia terjelir..keliling mulut di hitam...


dia pandang kami sayu jer....


Mak cakap dia ni keracunan...


entah laa..malam isnin dia dan Uncle Miyo tak balik rumah..


entah kemana dia pergi..puas lah kakak mencari dan memanggil supaya balik...


Tapi bila kakak nak pergi sekolah pagi isnin tu,...chico dan uncle Miyo ada kat luar...menanghis2 nak masuk dalam..


Kakak bagi makan dan minum..tapi cuma uncle saja yang makan..chico naik atas sofa dan tidur sepanjang hari...


Mak panggil dia....dia tak nak bangun..tapi mak heran kenapa bulu bulu dia mengembang...tak terurus...


dia kelihatan lemah sangat.....


Mak dan kakak bagi glucose..dia minum..pastu dia  muntah balik...


Dia pandang kakak..sayu jer...


Kita ajak dia main..gigit kaki dan telinga..tapi dia diam jer...


Mak cakap..berserah saja lah...nak bawak klinik haiwan pun dah tak guna..


memang dah nazak sangat..


Kakak letak dia dalam bilik..letak selimut tebal..biar dia tidur...


Memang dia tidur...tidur yang  tak akan kembali......


Kiri Chico......kanan Mafia(peah)
Mafia pulak dah 2 minggu hilang....mereka ni manja ngan mak...suka kacau mak kita yang tengah mengadap FB....


Mak cakap dia tak mau bela anak kucing lagi...


Bila dah sayang, sekor sekor hilang.....


Tinggal lah kita 3 ekor jantan Terhangat  kat rumah ni...


uncle miyo







Papa Puteh






dan saya..Gigoli @Olie
Kita pun sedih bila Tom awak hilang tau.....


yang benar.....


~Olie~


kakak Hani,Mira dan Mimi baru saja kebumi kan chico di bawah pohon jambu ..kesian kakak..semua nya nangis....
Kita tak tengok pun sebab tadi kita sedap tidor dalam almari kakak..Kakak yaya pulak sibuk tengok kartun!

Monday, March 26, 2012

Kak Salma Beach..

Saya kenal dia dah lama..


zaman ICQ lagik...


dia kawin dengan warga USA dan menetap di sana... 


tiap tiap malam  kami berchatting..


macam macam boleh di jadi kan cerita...


masa tu apis baru berumur 15 tahun ker...


Masa dia balik bercuti ke sini tahun ..bila yaa..dah lupa laa


dia akan ke Cameron Highland...singgah rumah sorang lagi geng chatting..Linda di Ipoh..


So aku ajak PA bawak aku ke Ipoh...


Pertemuan pertama..penuh bermakna...


Lepas tu kami putus hubungan sebab pc yang ada di angkut apis ke kolej nya..


Bila PA beli pc lain many many moons after that,,,,not moon laa..many many years ler...aku cari dia balik melalui blog dia....


Friendship still remains.....


Ahad lepas, dia datang ke rumah aku dalam  rangka lawatan semasa bercuti ni...


Walau pun sesat barat...sampai gak ke rumah saya ni....




adri kiri-Rahimah(kawan kak salma beach,tuan tanah dan Kak Salma Beach




Sabtu depan dia nak balik dah....another hours dalam plane...about 31 hrs..termasuk transit kat Dubai..


naik kematu pongguog weii..lama nya...


Datang la ke Oklahoma...ni open invitation tau..mai laa bila bila...


InsyaAllah kak..kalau ada rezeki, kita ramai ramai gi rombongan cik kiah ke sana..


Selamat pulang ke pangkuan suami Bill dan semuga kita panjang umur dan dapat berjumpa lagi...

Thursday, March 22, 2012

Pantun teka teki

Ikan selar dalam kuali,
Kuali diletak celah dapur;
Yang mengejar tidak berkaki,
Yang dikejar tiada berekor? 

Tanam pisang sulung tahun,
Malam-malam tanak nasi;
Dalam batang ada daun,
Dalam daun ada isi?

Tarik pukat dari pangkalan,
Gula Melaka dibuat inti;
Bila diikat ia berjalan,
Bila dibuka ia berhenti?

Buah cermai di dalam dulang,
Tepung digaul minyak sapi;
Anaknya ramai ibunya seorang,
Bila bergesel berapi-api?

Mulut manis hati nak baik,
Itulah amalan turun temurun;
Benda apa yang akan naik,
Apabila saja hujan turun?

sila lah bagi jawapan....

Tuesday, March 20, 2012

Galah Panjang

Terima mesej dari Mira....


Mak..susah betul exam tadi...tak tau nak jawap apa....


I jawap: apa yang susah nya..jawap jer laa..pakai commond sense jer...


Dia jawap balik..dia tanya pasal permainan Galah panjang....mana adek(panggilan rumah) tau..main pun tak pernah! Tak tau nak bayang kan apa bende nya pun..






.




Aku ni nak gelak pun ada, kesian pun ada..


Dia lahir era 90an..mana sama dengan mak nya yang lahir era 60an...


Sejak kecil aku dah dedah kan dengan kartun Disney..Cinderrella, Snow White,Sleeping Beauty,Pochahontas,Little Mermaid,Tumberlina ...Tengok tv pun siri Sesame Street, Barney dan Tuleetubbies..Main pun anak patung Elmo dan Barbie..main masak masak pun yang mak dia beli kan di Supermarket... main game yang abah dia beli kan...main dengan adik beradik dia saja..sekejap elok, sekejap meraung...


Adek pun bukan jenis suka main permainan kasar kasar..semua jenis girly saja...sentiasa berangan nak jadi Princess...bila suruh tolong kerja rumah, mula lah menangis membayang kan diri nya macam Cinderella..Huh!


Tak macam aku dulu..asyik nak keluar main jer..main galah panjang..main police and thief,main batu seremban..kalau nak up sikit pun main snake n ladder,main dam yang asik kalah memanjang jer..jalan jalan cari buah ceri..main konda kondi..memang meriah betul waktu tu...Yang tak best nya..kena bawak adik kecik yang di bawah umur tu(kena berdukung laa)..leceh betul...kalau tak bawak..jangan harap la mak nak kasi lepas...hahaha


Dulu kami tinggal di kuarters pekerja..so bercampur lah india cina dulu..So 1 Malaysia ni dah lama kami praktik kan ler....


Aku kini minta di panjang kan umur agar dapat aku melihat permainan jenis apa yang cucu akan main....
InsyaAllah...

Monday, March 19, 2012

Hakim....

Salam semua......

18 March datang lagi...

Kalau dia masih hidup usia nya dah 27 tahun.

Dan Qaid akan memanggil nya Pakngah...

Alfatihah buat  anak ku Allahyarham Abd Hakim bin Abd Aziz...






Thursday, March 15, 2012

Minggu ini...





Sejuk sangat sekarang ni...bila malam pulak rasa nak beku badan rasa nya...


Apasal la cuaca sekarang ni, kejap panas membara, kejap hujan ribut topan...


Apa apa pun, semua nya atas kehendak Nya, siapa lah kita nak menghalang nya...


Sekarang ni cuti sekolah, sebelum makcik operate dulu, ada ura ura nak bergilir menjaga makcik di hospital..tapi nampak nya tinggal harapan saja laa...Adik kita dah menjaga nya waktu malam, abah I lak jaga waktu siang...kekonon nya I ni jaga masa malam khamis dan Jumaat ler  sebab Ayu dah mula masuk opis...
Tapi di sebab kan makcik dan recover dengan baik sekali, dah boleh makan minum dengan elok nya, dah bangun pi toilet  dengan sendiri nya..maka I dengan rela hati nya cancel sesi penjagaan ni...


Tak pa ya makcik..nanti saya ganti kan dengan memasak lauk kegemaran makcik masa cuti hujung minggu ni ya...


Hari selasa hari tu, berita mengenai tak da air selama 2 hari tersebabr luas...Daerah Klang akan berlaku pada 14 dan 15 hb ni..maka di rumah ni segala bende yang boleh menanpung air semua nya telah di isi..tapi rasa tak cukup tu tetap bersarang dalam hati ni..maka setelah menghantar anak ke pusat tuisyen, maka ku kerah PA ke kedai menjual barangan plastik di Andalas walau pun ketika tu hujan lebat turun bagai kanempangan pecah!..Habis basah kuyup baju yang aku pakai...Demi mencari 2 tong air, ku sanggup bermandi hujan...


Wow, kayo lah cina tokey kedai tu malam tu..semua suri suri rumah keluar mencari dan membeli bekas menadah air..
Apa sal nak beli lagi ni..keluh PA...kat rumah tu kan dah banyak tong..
Laa bang...ni 2 hari punya stok lah bang...lagi pun time cuti sekolah ni...kang mandi ngan air hujan lak kita...
bebel sang isteri...


Bila balik rumah, maka ku kerah kan anak anak mengisi tong tong ni semua...


Esok nya..awal pagi ku kerah kan semua bangun..mandi sebelum pkl 8..kang tak ada air..perintah Menteri dalam negeri ..hehehe


Tapi...masa aku masak lauk tengahari..mencurah2 air keluar dari paip singki...aikk..curious gak ni..


masa mandi petang..kemain laju air keluar dari shower..Syabas tipu kami ker..


Hari ni pun sama..biasa jer...


PA dan jeling2..dah perli perli..


 Periuk besar tu tak mau isi ker...


Hello...sungguh tak Syabas!

Ini ialah projek yang I buat  dengan anak anak semalam...bunga telur gantung untuk majlis marhaban dan Aqiqah cucu kita nanti..


tak cukup lagi tu..nak ke kedai beli lagi 20 kuntum bunga lagi...ni yang PA tension ni..asyik ke kedai jer..




Tuesday, March 13, 2012

My Makcik @ mak...

Makcik  telah selamat menjalani pembedahan membuang sebelah payudara nya di Hospital Selayang petang semalam.
 Syukur Alhamdulillah bila melihat katil nya di tolak keluar dari bilik OT...




ketika baru masuk wad di tingkat 9..kepala masih ngeng ngong kata nya..

OK fasa pertama telah selesai...

Semoga tiada lah sesi kemo...
sebab kanser makcik di peringkat 2..masih awal..

Semuga segala nya di pemudah kan....

Dah jumpa......

Salam..

Mula mula nak cakap..Miyo dah di jumpai...kat mana?..

Jenuh cari bawah longkang laa, bawah jembatan laa..bawah kereta orang laaa...semua nya main bawah jer sampai tengkuk rasa tegang...aleh aleh pagi semalam masa nak cari baju untuk ke Hospital Selayang  aku terdengar suara "miaw miaw miau...sayup sayup jer bunyik nya...

Aku yang terpinga pinga ni, dok diam mencari suara itu..kejut kan Hani..bangun bangun...tu suara sapa tu mengiaw tu....
Hani yang masih bermimpi tu terus cakap..suara puteh tu.....

Eh..Puteh kat dapor tu..cuba ko dengar betul betul....

Tetiba Mimi terus bangun dan pasang telinga....Hani..bukan suara Puteh laa..dan dia pun keluar mencari cari...

Setelah kena paksa bangun..maka Hani pun bangun....kan dia yang concern sangat selama 3 hari ni...

Cuba tengok atas bumbung..aku bagi arahan....

Aik...Yaya yang ponteng kelas gemilang pun tetiba bangun...amboi amboi..pasal kucing pun dia leh bangun sendiri ya....

Tetiba.....

Miyo Miyo atas bumbung...Miyo dah jumpa.....

Bagai nak bergoyang bumi bila anak anak pencinta kucing ni memandang atas...melompat lompat kesukaan bila nampak Miyo...

Dengan tiba tiba...berlari sorang anak masuk rumah dan membuka bilik apis...Hah..ambik tangga!..selalu nya kalau di suruh ambik tangga..banyak alasan..berat laa..susah laa..tapi kali ni boleh angkat sorang sorang jer....!

Tapi part nak manjat tangga tu aku dengar mereka berkira kira...

ko lah panjat...aku gemuk...

ko lah panjat..aku kecik lagi!..alasan Yaya..

Ko laaa..aku dah ambik tangga ni tadi sengsorang...

Dah laa tu..dah lain lak cerita nya..

Maka bila dah kecoh pepagi buta ni...maka bangun lah Super Hero kat rumah ni...

memekak jer pepagi...terus panjat dan seret Miyo turun kebawah...

Maka bertepuk tangan lah semua rakyat pencinta kucing kat rumah ni...

Terima kasih Abah........

Bila dah turun ..maka di beri makan lah kucing ni...3 hari hilang punya lah kebulur dia..

minum air tak henti henti...

Eh Miyo..apasal ko naik tak tau turun ha!...Bodoh betul lah ko ni...

Antara pertanyaan kepada Miyo sebelum aku dan Super Hero keluar rumah...

Kunci pintu ni....pesan aku pada si pencinta kucing ni..jangan lupa cuci kandang kucing ni...

........................................

Saturday, March 10, 2012

Missing......

Minggu lepas, tanpa kami sedari, kucing betina kami Kiki hilang...entah kemana dia pergi dan berada..pelik betul laa...Dia baru melahir kan anak anak kucing  yang comel comel 5 bulan lepas, pergi tanpa di kesan...
Kiki berbulu putih oren panjang berekor panjang dan kembang..memang cantik.
Selepas beranak, keadan dia kucar kacir..macam meroyan saja ..asyik kelaparan saja...sering mencuri makanan atas sinki...
Kami semua sudah tak reti nak buat apa dengan Kiki masa tu..tak ubah seperti kucing tepi jalan saja rupa dia..kalau aku masal gulai..maka kuning lah mulut dan kaki nya..kalau masak sambal..maka merah lah keadaan nya...


Kiki






  Tapi sejak aku tukar makanan kering nya dari Wiskers ke Smartheart,  maka berlaku perubahan pada diri nya..dia tak lagi seperti kelaparan dan tidak lagi naik atas sinki atau mencuri makanan atas meja! Badan dia pun naik berisi...
Bulu nya menjadi rapi dan bersih, malah kulat yang tumbuh di tepi bibir nya turut hilang...tapi bulu bulu nya gugur...bila di pegang..maka tanggal lah bulu bula nya...
Atas nasihat kawan kawan dan vet yang kami jumpa..kami tukar ke makanan Black Woods..agak mahal sikit tapi sangat baik...Aku ni sebagai Menteri Kewangan terpaksa lah berjimat sana sini untuk menampung kos berlebihan..Adoii..Tapi..Allah maha adil..tak pernah lah pulak aku kekeringan wang..begitu lah kata orang...kucing kucing akan mendoa kan kita bila mereka di beri makan dan mendapat penjagaan yang baik...Insyaallah...

Di mana kah kau Kiki..Aku mendoa kan jika ada orang yang jumpa dan ingin membela nya,,jaga lah dengan baik...

Belum selesai mencari Kiki..Miyo pulak hilang..atau mungkin lari dari rumah kot!


gambar terbaharu

Aku dah tau perkara ini akan terjadi. Sebelum mereka datang ke rumah ini, kami memang ada membela seekor kucing jantan..menjadi kesanyangan anak anak di rumah ni..
Puteh,,menjadi otai di kawasan kami ni..habis semua kucing jantan yang ada di kejar nya...kekadang dia sendiri luka luka akibat bergaduh..masuk longkang pun ada...

So bila Miyo ada, Puteh rasa tercabar..walau pun Miyo sudah di sunat kan, tapi Puteh tak lepas kan peluang bergaduh dengan dia...
Habis berterbangan bulu Miyo dan terkencing2 di kerja kan Puteh..Selalu nya kami akan angkat Puteh dan letak di luar rumah saja..tak bagi masuk ..Miyo pun jenis kucing rumah..tak suka keluar rumah sesuka hati..tapi hari2 memandang keluar dari Sliding door..entah apa yang di pandang nya,,aku tak tau..
So , setiap kali Puteh masuk, kami akan srh Miyo keluar..begitu lah seterus nya...kena ada rules!

Miyo ,kucing yang tak mesra dengan orang lain..tak suka di pegang pegang..dia akan cakar...makan pun memilih..itu yang buat aku risau..dia makan kat mana ..tak suka dengan orang asing..macam mana dia nak hidup ni....


Miyo sedang bermain dengan Olie..anak Kiki...

Little Olie-anak Kiki....
Chico dan Mafia(aku panggil peah )-anak Kiki....

Sekarang ni..tinggal lah 4 ekor saja anak kaki 4 ni....

Kucing yang sering meneman kan aku setiap pagi bila tiada siapa ada di rumah..

Yang menjadi teman gaduh aku setiap hari...

Rindu nya kat Kiki dan Miyo..

Tuesday, March 6, 2012

Dalam Gembira ada Duka...Marah kot!

Salam...

Sabtu lepas ,semua anak anak berkumpul di rumah....di tambah dengan 2 menantu dan sorang cucu..kami ke Port Dickson untuk bersantai..Dah lama tak berkumpul ramai ramai begini...So bila aku baca Groupons ada offer apartment 3 bilik kat Glory Beach Resort,aku grab terus..Murah pada ku..cuma bayar RM200 saja untuk semalam.

Apartment yang mengadap laut,beraircond sangat selesa bagi kami semua..Terasa rugi pulak kerana bermalam untuk semalam saja...

Aku bangun awal pagi bangun untuk masak untuk makan tengahari di sana. Nasi tomato,ayam masak merah,kari daging,jelatah...biar lah badan penat tapi hati ku puas...

Cucu pun tak banyak ragam...lepas sorang sorang mengelek dia..macam kena hurung semut!


Aku tak jejak pantai pun..panas sangat..lagi pun meneman kan menantu dan cucu  yang tak turun...

Abah..boring nyaaa...







apis dapat ikan Talang tapi di lepas kan semula ke laut..

Firdaus pun sama mencuba nasib!

yang duyung terperangkap!


















masing2 pakat buat surprise untuk apis yang birthday dia pasa 4 march, belated birthday buat Alin dan Ezrei pada 21/2
Siapa Ezrei.....Ada laaa

bilik kami...selalu nya penuh dengan anak anak pompuan
belum lagi 2 bulan tapi nampak cerdik sangat...



Qaid dengan Mummy




Apa lah PA ni..kita tertidur pun dia nak ambik gambar...

Balik dari PD...
 Rumah kena geledah!

Siapa lah Virus yang buat kerja ni...

Lappy Zira yang baru 3 bulan dia beli hilang..bilik belakang habis bertabur..-nasib baik lappy apis, alin dan lappy aku yang Mira pinjam tak tinggal kat rumah hari tu..kalau tak..kenyang lah pencuri tu...

Tingkap depan dan belakang kesan kena umpil..

Tapi mengikut jiran sebelah, dia dengar bunyi pintu belakang di buka dalam jam 11 pagi hari Ahad..dia tak perasan pulak yang kami tak ada sebab kereta Zira ada kat depan!

Polis cakap ini kerja budak dadah..mungkin dia perasan kami keluar ramai ramai hari sabtu tu..

Aku dah rasa tak sedap dah..sebab yang aku bimbang kan ialah keselamatan anak anak dalam rumah tika kami tiada di rumah...barang yang hilang boleh di ganti..tapi kalau anak anak macam mana ni...
Orang asing boleh keluar masuk sesuka hati dalam rumah ni...

Geram marah semua bersarang dalam kepala..kalau lah aku tau sapa punya kerja ni...mau aku kerat kaki tangan dia ni..Grghhhrrrrrrrrr

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails