Monday, May 30, 2011

Masih kah kau ingat.....

Sekitar 80an

Dalam perjalanan ke CH,

aku bersama Zu dan geng yang lain serta seniors bergumbira dalam bas.

Ada juga boys from Maxwell ikut serta dalam rombongan ke CH..pakwe2 seniors tu..

Macam macam perangai...walau pun ada yang jelik..tapi masing masing teruja nak ke sini.

Tiba tiba , aku ternampak sesuatu di ujung mata....ada si tua bongkok di luar bas...merenung  tajam ke arah ku

meremang bulu roma ku....tapi ku diam kan diri..

Sampai di tempat penginapan,

masing masing keluar merayap meneroka tempat

ada juga yang hendak berehat saja..maklum lah..perjalanan naik ke atas ni memening kan kepala..

ada yang muntah terbelahak....

semasa pintu bilik ku buka...aku seperti nampak kelibat orang tua bongkok tu..

berderau darah ku melihat nya..

bila di tanya kan pada yang lain....dia cakap..mana ada..tak nampak pun apa apa..

Selepas berehat, ada yang bersembang2 ada jugak yang menari....

masa tu zaman Saturday Night Fever....



maka kemana mana saja mesti dengar lagu tu...

aku malas nak join..aku tidur...lena betul..

sehingga lah aku di kejut kan seniors supaya berpindah bilik...

Aku yang masih mamai....bertanya..nape nak pindah..dah ok dah ni....

Eiiii..bangun lah..cepat sikit....jerit nya..

bila biji mata dah terang...kakak senior cakap dia rasa semacam saja..ada bende dalam bilik ni...

Apa...cuba ko tengok dalam almari...

aku pun pergi menengok...eh! darah sapa ni...

tak tau laa..yang pelik nya darah ini bermula dari atas bantal...

Kejut kan Zu,,tenyata lah dia ni tidur mati...tadi merayap rayap sampai maghrib baru balik...

Berpindah ke bilik lain pun sama gak..kelihatan titis darah di almari...dan kelibat orang tua bongkok makin kerap nampak...

Masing2 ketakutan...

Ada yang mula membaca fatihah...Ada yang membaca Yassin...

Tapi bila dah ketakutan...satu apa pun tak boleh baca,,,,,,

Tiba tiba...seorang kakak senior menjerit jerit...

pergi pergi...jangan dekat jangan dekat..sambil menjerit jerit....

apa lagi..bertambah kalut lah keadaan..aku dah mula ketakutan....

aku cuba membaca ayat ayat lazim...

budak budak lelaki pun sampai...cuba memberi pertolongan...

ada yang cuba memegang kakak senior tu...aduh...dia sungguh kuat!

Mari ramai2 baca yassin...maka kami pun semua mula membaca...

Kakak senior tu pun menjerit2,,panas panas...mata nya merah menyala...merenung dengan tajam...

Ada sorang budak ni membawa bawang putih...cuba membantu secara batin sebab ayah nya seorang bomoh...

tapi dia juga tumbang....

Kuat betul setan ni...

Aku yang terkumat kamit membaca tiba tiba merasa kan sesuatu.....

bila ku angkat muka ....aku lihat ada lima mata memandang ke arah ku....

nak terkeluar bijik mata mereka memandang ku....

aku dah panik..takut...semua nya ada...

kenapa diaorang ni....apasal pandang aku.....

rupa rupa mereka pun dah kena rasuk...

Selamat kan aku Ya Allah.....

Akhir nya seorang daripada kami dapat lari meminta pertolongan dari orang kampung berhampiran...

dan terdengar suara orang mengaji dari masjid berdekatan...sayup betul suasana masa tu..

rasa hening dan shahdu...

aku dapat rasa ketenangan nya...

dan bila azan subuh kedengaran...

Pulih lah segala kekalutan...

kakak dan kami yang ketakutan tadi mula sedar...

Penat dan mengantuk sangat..

tapi tak sorang dari kami mau tidur semula...

Tak sabar menanti siang sebab kami mengambil keputusan

untuk pulang....

Ini lah akibat nya cuba nak tipu mak dan bapa...

kata ada perkemahan pandu puteri....

tapi pergi tempat lain....

Masa singgah minum pagi di gerai berhampiran..

makcik kedai bertanya kan apa yang terjadi...

bila di beritau apa yang terjadi..dia bertanya..

kamu duduk di rumah tumpangan yang itu ker..

Aahh yer makcik...

Kalau yang tu, memang dari dulu ada kejadian macam ni bila ada orang sewa...

rumah tu BERHANTU...

nak terjonjol biji mata kami mendengar nya...

patut lah sewa nya murah makcik....

Dalam bas ...

aku bermenung ..teringat kan cerita malam tadi..

Bila bas melepasi tanah Rata...

Aku terpadang kelibat si bongkok tu lagi...

memandang aku...

Cepat cepat aku tutup mata..tutup telinga...

Apa lagi dia nak ni.......

p/s

aku disini bukan bermaksud Aku tau...

ni kisah BFF aku...

cuba teka..antara ramai ramai ni sapa yang cer cer kan?


aku cuma  menterjemah kan nya dalam tulisan....

2 comments:

  1. Sekarang di TV banyak disiarkan cerita-cerita seram berhantu yang alang tak pernah dan tak suka follow. Rumah berhantu yang ezza duduk tu patut diselidik oleh uncle seekers. Takut.....

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails