Wednesday, May 18, 2011

Kereta ku, kereta mu juga...

Orang sekarang kemain untung...nak beli kereta mak bapak ada tolong beli kan...ada tu masih belajar kat kolej pun mak bapak dah sua kan kereta...senang nak pergi balik ....

Pihak bank pun bermurah hati memberi loan sampai 100 peratus...cuma keluar sikit jer untuk processing fee..

Tapi teruk lah nak membayar nya sampai 9 tahun...hahahaha..ko pakai lah sampai jadi besi buruk.

Waktu kami dulu..aduh! beli kereta macam beli barang mewah...mahal harga nya walau pun masa tu dah jadi keperluan. Ye lah..anak dah berderet deret, tak kan nak angkut naik bas...Sapa pulak yang nak menumpang kan kami yang punya anak ramai ni..sendiri kena ingat laa..

Bila dah ada anak 4..baru lah di beri ruaag untuk membeli kereta second hand!..Tahun 1989 agak nya...

Masa tu kereta Proton saga jadi kegilaan..bende baru kan..kemain ramai yang tukar kereta nasional ni..aku pandang jer..ye lah..PA sorang jer kerja..tak mampu nak bayar ansuran bulanan bank masa tu..

So bila duit sikit, dia membeli kereta Datsun 180k..kereta recond.....Besar kereta nya...Kata PA..ini antara kereta idaman dia dulu...bayaran bulanan tak mahal..cuma rm230.00 sebulan. Masa kami balik BC..abah cakap kenapa tak beli Proton? terkedu PA...ini jer yang kami mampu ...aku bersuara...

His Favourite car..



Di sebelah keluarga pun sama gak pertanyaan nya...tapi di sebab kan kami saja yang pakai kereta masa tu ..masing2 dapat lah merasa memakai kereta ni..

Kereta Datsun ni sangat laju, selesa dan tak banyak kerenah. Selalu jugak kami keluar bersiar siar sampai ke Perak..Melaka..kegunaan minyak memang banyak laa sebab enjin dia 1.8L...tapi kami rasa sangat seronok...

Lama jugak kami pakai kereta ni...

Selepas ni..kami beri kan kereta Datsun ni kepada abang PA yang bertugas sebagai Polis di Ipoh selepas kami membeli proton ..Percuma saja dia mendapat nya walau pun kereta ni masih elok  

Selepas tu, keadaan ekonomi kami pun bertambah baik sikit, tahun 1997, kami menukar ke Iswara..

not PA s favourite car...



Aku perasan, PA membayar sejumlah wang sebagai DP     ...padahal kereta second hand ....Masa tu Proton Saga tersangat lah popular..nak beli yang baru jer kena tunggu sampai 6 bulan...so nak cepat..beli jer secondhand..
Masa PA bawak bersiar siar, aku rasa pelik..kenapa kereta ni masa koner jer rasa terbuai buai...sakit badan rasa nya...rupa rupa nya, enjin kecik..1.3 saja...patut lah rasa ringan..hmmm..macam tu ker???

masa ni anak dah ramai..rasa nya dah 7 orang....ada yang kena tinggal kalau kami keluar..kalau nak balik BC..ada yang kena naik bas atau komuter...hahaha sapa lagi kalau bukan apis dan akim...suka betul diaorang tu masa nak naik komuter...

Bincang punya bincang....akhir nya kami terpaksa tukar kereta lagi...masa tu dah 8 orang...awal tahun 2001, kami tukar kepada kereta idaman PA...Ford Spectron 1.8 Limited Edition...




MY uncle Ford-His dream come tru...




Kadang2 semua anak perempuan aku dalam kereta ni...bising dengar suara mereka berborak, bergurau dan kadang2 bergaduh...hahhaa

Ada masa nya sakit jugak nak bayar bulan bulan...tapi berbaloi...dengan van ni merata tempat kami dah pergi bersama anak anak..kami round utara ke pantai timur melaui Grik...ke perlis..penang... Cameron Highland, Genting.Mersing ....cuma yang tak sampai ialah kat JB...sampai lah sekarang ni...

Van ni sampai sekarang masih lagi PA pakai..Dia sayang sangat dengan uncle ford ni. Pernah jugak aku suruh dia jual beli kereta saja...tapi dia tak mau...Enjin dah tukar, karat2 semua dah buang..kalau nak  jalan jauh senang ..angkut jer budak2 ni..tak payah pakai banyak banyak kereta...tak kisah lah ekon tak da...lagi pun, saya dah tua..tak lama  lagi nak pencen..kalau beli kereta baru, sapa nak bayar  ansuran kereta baru...

Aku pun ada dream car kalau dah tua nanti..mana larat nak panjat Van ni ..nak tau kereta camner???

_
-
-
-\
-


Rasa rasa nya boleh muat ke????

10 comments:

  1. Kadang2, kakcik rasa nak tukar semula guna kereta kecik. Tapi, bila memikirkan nak senang angkut 'tilam bantal', MPV yang diguna sekarang adalah sangat sesuai. :)

    ReplyDelete
  2. Yg paling seronok bila beli keta atas geran tu adalah nama kita sendiri dan duitnya dari titik peluh sendiri gak tanpa di bantu sesiapa... dh langsai hutangnya lagilah seronok tak terkata tak kira keta tu kecik atau besar.

    ReplyDelete
  3. Betul Kak Ezza, bebudak skrg ni hidup senang.. Baik kete atau henpon.. Zmn sy kat U dulu, brp kerat je yg ada kete dan henpon.. Sape yg ada dua benda tu kat U, dah kira kayo la tu.. hehe

    ReplyDelete
  4. Amboi,amboi,amboi...kereta idaman Ezza!!

    ReplyDelete
  5. Kak ezza...
    dream car kak ezza samalah dengan dream car saya...
    - masih tak dapat2 lagi.....

    ReplyDelete
  6. betul tu kak chik..tapi anak anak saya yang dah kerja tu masing2 ada kereta sendiri....adik2 nya yang lain tak mau ikut kita dah...so kena gak fikir lagi ni...

    ReplyDelete
  7. CT
    apa apa pun yang keluar dari keringat kita sendiri dan selesai semua hutang kita...kita akan rasa bangga sangat sangat...
    salam kenal dari saya..

    ReplyDelete
  8. Idun

    mak bapak sekarang manja kan anak dengan duit..itu sebab nya mereka ni tak reti susah..nak cepat jer..wait la bila dia kena face the reallity of life...mau nangis tu..

    ReplyDelete
  9. Rahmah..

    ko pun sama ke..hahaha..nak kaler mana ..merah hijau ke kuning?

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails