Thursday, May 19, 2011

Cinta orang tua

Aku nak cakap pasal ni kejap..

pasal cinta,setia dan kasihan..

Aku ni banyak dengar cerita cerita kasih beralih arah ni..tak kira lah lelaki ke perempuan ni...

malah ada kawan kawan rapat yang sama mengalami masaalah ini...

Aku cuma mendengar dan beri pendapat aku saja..aku bukan nya pandai sangat pun..apa yang keluar dari mulut aku pun semua nya dari hati ikhlas...

And, Im not pointing this matter to any blogger friends ya...ini kisah sekitar aku jer..kalau sama, maybe kebetulan...

Perkahwinan memerlu kan pergorbanan..aku tau tu..tapi setelah berpuluh tahun melayari lautan ganas tak bertepi, akhir nya nampak jugak lah daratan..boleh lah kita sama sama berehat melepas kan penat..( ini kata kiasan lah yaa...)

Tapi bila dah senang...ada mata yang beralih pandang..ada hati yang beralih arah...yang tinggal pada kita cuma kesian...hina betul rasa hati....

Bila kita dah lelah, muka dah tua..rambut dan putih,aksi tak selincah dulu...mula lah di buat perbandingan...
antara isteri dan buah hati....mula lah memandang cermin muka..aku ni masih gagah lagi...mampu zahir dan batin...
kadang kadang mereka ni terlupa untuk memandang cermin yang lebih panjang..takut untuk melihat bentuk fizikal yang dah boroi...rambut pun dah boleh di kira dengan jari...ubat berbotol botol kena telan..

Agak nya lah, perasaan muda menjelma kembali bila dapat buah hati baru...kata nya jatuh cinta kali ke dua..

You jangan bimbang...walau pun I kawin lagi, I tetap sayang kan you.....

BULLSHIT laaa..

boleh ke sesaorang tu sayang 2 orang sekali serentak...

ko peluk2 orang tu,ko ada ingat yang tua ke?



ko makan sedap sedap, aku ko terfikir apa yang tua makan atau tidak...

semua nya penipu jer..fikir diri sendiri saja....

Balik rumah yang tua , bontot macam cacing kepanasan...cakap pun susah..henfon asyik berdering saja..

jawap telipon pun sorok sorok...

Lemas lah keadaan macam ni....

lama lama jarang balik...

kalau balik pun, duit kita pulak dia mintak..ada ke patut!

Akhir nya...bercerai di waktu tua.....

Kesian kan....

Wow...takut aku dengar cerita macam ni....

Aku pun tak mau masa tua aku nanti, aku akan makan hati....menyimpan marah..

bila sampai masa nya, cuma kematian saja memisah kan kita..

Bang...kalau saya mati dulu, awak kawin lain tak?

Ishh..berapa kali nak tanya daa....

Zah..kalau saya mati dulu , awak kawin lain tak???

Depends la..kalau dia kaya raya, billionaire ke ok kot...

merasa lah saya pi obersea ke shopping tanpa sempadan ke

rumah dengan maid yang banyak ke...

Hmmm.....

Over lah tu!!!

5 comments:

  1. K.Ezza, saya nampak PA sgt baik dan sayangkan akak. Takutkan kalau jadi macam tu, tapi kira takdirlah. Anak2 tentu dapat menilai sendiri. Sebab tulah agaknya, aruah mak cakap, we must love ourselves the most.

    Kalau org lelaki berumur nak kawin muda, imagine dapat anak kecik, org sangka cucu! Sepatutnya at that age boleh relax2 dgn cucu2, ni nasib tak baik kena bangun tukar lampin! Tapi kalau kaya, bolehlah gaji maids buat semua tu.

    Salah satu sebab saya sayangkan Tun M, he mentioned in his book how he wonders about men who practise polygamy, mesti ada yg makan hati. Tun M, sayang Tun Hasmah dari dulu sampai now..

    Tapi kalau saya meninggal dan husband nak remarry, saya tak kisah. Life goes on.

    Jah

    ReplyDelete
  2. Ini satu topic yang payah nak komen.. kata orang taste lain lain.. sebenarnya hidup kita ni sekejap aja.. sekiranya apa yang kita lakukan menjuruskan kepada redha Allah.. maka teruskanlah.. selain itu rentikanlah ;))
    kalau pasangan pi jumpa Allah dulu.. selalunya lelaki akan jauh lebih kesunyian dan huru hara dari perempuan.. tapi banyak gak kawan kawan saya yang masih muda (kematian isteri) steady ajer tak kawin2 .. dok jaga kebajikan anak2.. ;)
    so kena tanya iman lah kot..

    ReplyDelete
  3. Kak Ezza...
    Izinkan saya ketawa dahulu part yang akhir...
    Izinkan saya bersetuju dengan part yang pertama bahawa lelaki bila dah ada isteri muda tak mananya dia akan terus sayang 100% dengan isteri tua... Apa yang kak ezza huraikan masalah2nya memang tepat sekali...
    Masing-masing....
    Jodoh..pertemuan..ajal dan maut... semuanya ketentuan ALLAH...
    tapi...
    saya pun tak akan sanggup dimadukan...
    Masa saya dah hampir mati 2 tahun lepas tu, tak tergamak saya nak tanya suami," Yang, kalau orang mati Yang kawin lagi ker?..."
    Tapi kalau dah termati.... dan dia terpaksa kawin... entahlah....

    ReplyDelete
  4. Kata orang, isteri baru dan isteri tua sama macam kasut baru dan kasut lama saja. Yang baru tu, memang cantik.. megah kalau dipakai.. tapi menggigit! Yang tua tu, masih disayang walaupun dah buruk. Bila kakit dah melecet dek kasut baru, pakai balik le kasut lama tu! Ada logik jugak tu kak.. :)

    ReplyDelete
  5. semuga cerita macam ni tak terjadilah pada kita ya.
    semalam dengar ceramah motivasi dari dr mohaya. dia kata kalau suami kawin lain , cari perempuan lain, jangan kita terover-over menyalahkan diri kita ataupun menangis sakan mengenangkan nasib. Allah tu sebenarnya mahu mengusir benda2 yang tidak baik dari hidup kita supaya hidup kita menjadi lebih baik. Entahlah... kalau tak terjadi pada diri sendiri memang senang cakap.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails