Tuesday, December 21, 2010

Nenek Comel


Selesai majlis bertunang di Jasin, kami ke Bukit Cina...
kami mencari signboard ke sana...membawa ke Banda hilir.
banayk betul nama bukit ni..bukit baru, bukit bruang,bukit katil laaa

banyak sangat trafik light...membuat kan perjalanan tersangkut2..
bukan apa..van uncle Ford ni tak de ekon...
membuat kan masing masing berkipas jer..

Kami terus je masuk Bukit Cina seperti yang di tunjuk kan..
Mata budak2 asyik memandang kuburan cina ...
eh mak...orang sini tak takut ke tinggal kat sini..
kenapa...
yelah...
mana tau..kot ada yang terlompat2 tgh malam macam cerita cina tu...
hahahahhaha..

Ye kami mencari rumah Kak Nora...
dia mengajak singgah  ke rumah nya..

ok gak..dapat melihat rumah baru dia....
tapi kami tak jumpa rumah dia..

Dalam blog , rumah dia kaler hijau...
so aku pun call dia...

akak sekarang kat kedai ayam penyet,,tesco.
tunggu Ezza call , lama sangat...
jom lah ke sini , pelawa kak nora atau saya panggil Alang
tak tergamak nak panggil kakak,,
sebab blogger ni sebaya dengan makcik saya..

Tapi memandang kan jalan jem..dan kami dah pening nak mencari kat mana Tesco ni..
kami call balik..
Alang...lain kali je lah kita jumpa...
jalan jem ni...

tak paa..you kat mana sekarang..
ada kat masjid...entah lah..dah lupa nama nya..
tunggu alang kat situ ya..kami datang ambik...



tu dia dah datang.....


kak Nazli....saya panggil Angah..baru balik dari haji..

Kak Nora@Alang...very cute..both of them...PA tu baru lepas sembahyang kat masjid sebelah..



dah sampai rumah dia..kami di jamu dengan air zam zam sedap.....

pandai adik beradik ni menghias rumah...very sweet dan sedap mata memandang...

anak anak saya tanya, kenapa gelas gelas ni kecik kecik mak...
sebab selalu orang balik mekah selalu beli gelas ni dan hidang kan air zam zam ke dalam nya..



aneka kacang kacang..

Hes the only man in the house at the moment....

tengok tu, makcik ni dah buat macam rumah sendiri dah..siap bukak tudung..

Tati pun datang bersama Zul dan anak anak..
kemain banyak bawak kuih..sedap2 belaka..
popiah tu ada lagi ker?
tak pernah jumpa popiah yang ada udang besor dan daging dalam nya..cicah dengan sos kacang...

alamak , lapar lah pulak...


Zul ajak makan malam asam pedas Pari, tapi apa kan daya..
PA kena kerja esok ...maybe some other time walau pun lidah ni dah terasa kesedapan asam pedas tu...hahhahaaa

melopong bila dengar nek ngah bercerita,,,,

kami pulang selepas tu...tak tau lah pukul berapa...

Mak...nek ngah dan nek lang tu comel sangat laa...
suka sangat tengok diorang...
maka selepas tu, 
terpaksa lah aku menerang kan salasilah keluarga ni..sapa tati kepada nek lang ni...
terer betul mak dia ni...hahaha

kami singgah R&R seremban untuk solat dan makan malam...



Sedap nya sop yong tau foo ni...slurpppp!!

sampai rumah jam 9.30 malam....
lepas mandi...kami tidur lena sekali..
theres no place like 
HOME

p/s......tati...biskut tart tu memang sedap...sekelip mata jer habis....hari raya nanti boleh lah kita order ya....hari2 biasa dia ada jual tak....?

6 comments:

  1. Kak Ezza,
    Saya buat kesimpulan orang melaka cukup peramah semasa saya selalu berurusan disana...rumah berhalaman cantik esp.kat Londang.
    Sekali terjumpa satu bas rombongan..tak kenal pun tapi boleh bersembang macam kawan lama.

    ReplyDelete
  2. Ezzah n famili,
    Kita saudara, kita saudara...nanti datang lagi ye ke rumah nek comel ni. Orang Melaka kata 'jangan serek- serek datang ke Melaka, banyak bukit, jalan sempit, jangan rempit, hati mau baik be...'

    ReplyDelete
  3. Kak! Haaaii..lagi sorang dah terkena penangan kuih tart sedap nih haaa...!!!! Kak, kuih tart ni semorang suka...dari celebrity (ehem ehem) sampai lah si tati..hahaha Kuih tu homemade. Orang kampung Zul yang buat. Kakak tu buat bila2 masa provided supply nenas dia mencukupi sebab jem dia buat sendiri. Kalau musim raya, orang lain order memang tak dapat tapi Zul order, dapat!!! hehehe So kak, macam kata iklan - "membership has its privileges!!!" huhu

    ~ Tati

    ReplyDelete
  4. Kepada Ezza & keluarga,

    Terima kasih kerana menceriakan petang Ahad kami.

    - Nek Ngah

    ReplyDelete
  5. Kak Ezza

    Orang Melaka ni memang friendly lah sangat sangat. Agaknya keturunan Hang Tuah memang macam tu. Dalam perbualan dengan orang yg baru kenal, mesti di jejak salasilah nya and tup tup larrrr... anak sedara makcik belakang rumah. Kak Ezza ada darah Hang Tuah ke, Sultan Mahmud ke, cuba check, Ntah ntah bersedara with Tati!

    ReplyDelete
  6. Kakcik setuju - rumah sendiri juga tempat yang paling selesa untuk didiami... :)

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails