Wednesday, July 27, 2011

sini sana.....

Ni gambar aku  kat KLIA bersama, adik dan anak buah masa menghantar abang sulung kami dan isteri nya yang akan melaku kan umrah ke Mekah...
Rasa nak gelak guling2 bila nampak dia pakai baju yang sama...adoii...lain kali kena call dulu kalau nak jumpa..Man..ko pakai baju apa aar...hahahaha


Ayam Kaprau...Thai dishes...


resepi nya...( kalau ada nak try lah ya)
1 ekor ayam-potong kecil
cuci bersih dan kering kan..
Tomyam paste secukup nya...
3 biji bawang besar-potong 8 setiap biji
cili api(ikut suka)..di tumbuk kasar...
kicap manis- dalam 4 sudu makan
sos cili thai-3 susu makan..
daun selasih- segenggam..(kat tesco pun ada)


tomyam paste tu di gaul dengan ayam..biar rata semua part ayam bersalut dengan paste.

tumis kan bawang besar...dan cili api...biar wangi..
masuk kan ayam tadi...
kacau biar mesra...
masuk kan kicap dan sos cili thai...masak hingga ayam masak..
masuk kan daun selasih...
Rasa lah garam gula nya..kalau ada yang terkurang..adjust2 lah sikit ya..

Saya langsung tidak tambah garam atau gula sebab semua nya dan cukup rasa masam masin dan manis..
masa nak menghidang..tabur lah sedikit daun selasih ni..wangi tau....

ni resepi kakjee tau!




sambal tempoyak





Selamat menyambut Ramadan Al Mubaraq...
Jaga mata, mulut lidah dan hati kita....
Mari lah kita mencari keberkatan di bulan yang mulia ini..


Tapi kan...kat rumah ni..


lepas sorang, sorang tumbang akibat ni......

mula mula Mira..kini Mimi...lepas ni aku rasa mesti Hani dan Yaya....
Mintak2 jangan lah aku pulak yang kena....adoiii!!!

5 comments:

  1. saya nak cuba this recipe zah..nampak macam sedap aja..

    ReplyDelete
  2. Macam berjanji2 je pakai baju tu, ya? :)

    ReplyDelete
  3. k.ezza..nasib baik budak2 kena now and not bulan posa or dekat raya. Harap2 org dewasa tak kenala..sakit kalau kena masa dewasa..

    Jah

    ReplyDelete
  4. Sama syarikat kan...abak beranak berbaju belang. Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada Ezza, PA dan anak-anak. Selamt berpuasa.

    ReplyDelete
  5. hehehehe...
    jgnkan kak ezza yg nak berguling, saya kalau kena pun boleh naik juling bila ada org baju sama... cepat2 saya melarikan diri agar tak bertembung lg...
    ekceli, bukanlah apa sgt... tp entah kenapa rasa semacam bila kena mcm tu, kan?...

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails