Thursday, February 3, 2011

TAUBAT NASUHA

Aku tak berapa sihat sehari dua ni.  Penyakit lama ku berulang kembali.

Susah nak bergerak,. pinggang rasa nak patah...perut sebu dan kepala pusing.
Ini lah gara gara kurang minum air kosong...maka terjadi lah penyakit kencing kotor.

Masa sakit baru lah tercari2 ubat..baru lah mencari air kosong...Degil sangat!

Dalam kesakitan, aku baring depan TV,... aku buka channel tv3..ada drama melayu..

layan je lah...tajuk drama "Taubat Nasuha" lakonan Sheila Rosli dan Fauzi Nawawi.

Kisah rumah tangga...kisah suami yang panas baran dengan anak anak dan isteri yang begitu sabar.

Aku layan cerita ni hingga ke akhir...

Di akhir cerita, aku menangis tersedu sedu...

Aku menangis kerana lakunan mereka berdua begitu terkesan di hati..

Aku menangis bila mendengar Jalaludin Hasan  berkata ...Kalau kita tak jalan kan amanah Allah, pulang kan balik kepada Nya...

Kalau tak mau...Allah ambil balik....

Kata kata itu begitu menusuk hati kecil ku....

Dan aku menangis bila mendengar bait bait Hasbi Rabbi yang di main kan

Hasbi Rabbi Jalallah..
Mafi Qalbi Ghairullah
Nur Muhammad Sollallah..
Lailahaillallah...




.

Aku aku tak tahu mengapa..tapi perasaan ku begitu sedih...

Terima kasih kerana membuat aku 'terjaga.....'

13 comments:

  1. Kadang2 pengajaran/peeringatan datang kepada kita dalam bentuk yang kita tidak duga....

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. We need a refresher like this once in a while. Get well soon kak. Minum herbal tea it may alleviate UTI.

    ReplyDelete
  3. minum air barley kosong... diuretic..
    also minum air lobak putih segelas tiap hari dan bergelas air kosong.Ni memang bersih kencing kotor.. No teh tarik ya...............

    seminggu skali minum lah air pengaga.
    air beetroot dan celery juice. beetroot ini membersihkan dan meneutralkan asid didalam badan yang menyebabkan badan bisa bisa akibat banyak acid dari penghasilan kandungan gula yang diproses oleh badan dari makanan kita.
    jangan buat tiap hari, lakukan selang hari. ambil setengah atau suku, (baki letak dlm petibeku) blend masa beku letak celery sebatang, minum time tu jugak. buat gelas kecik cukup lah..bila sejuk tak rasa...
    room temp ok.. bila blend minum time tu jgn biar kena udara nanti khasiat hilang.

    lepaih ni jgn minum air bergula dan elakkan benda makanan yang berunsusr karbo yg banyak dan menjadi gula..bila diproses oleh badan
    reduce rice also kak ya...and no teh tarik, santan dan ais, minuman bergas untuk minuman harian..

    jaga diri kak oi.. kalau kita nak elakkan, penyakit juga melalui keturunan... apa mak kita ada selalunya kita juga bleh dapat.. its in the gene(bukan jin aa)
    kiranya kita boleh kena apa yang mak kena selalunya..

    elakkan sblm berlaku...
    take care kak...

    ReplyDelete
  4. kak ezza, rebus barli minum banyak2, lepas sihat jom diet, minum air lebih-lebih.

    ReplyDelete
  5. Saya pun baru kena UTI hari tu, first time in my life. Saya rebus barli siap simpan stok and minum hari2...atas saranan kawan2, alhamdulillah cepat baik. Take care Kak.

    Re drama tu, dah lama main and dok ulang; tapi memang best. Anak2 saya pun terkesan tengok cerita tu. Yang sebaiknya kasi bapak-bapak jin tengok biar kasi insaf...:P

    ReplyDelete
  6. Zah...minum banyak air semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. kak chik
    memang betul kak cik, kadang2 peringatan tu datang secara tak sengaja...

    ReplyDelete
  8. Dear Anon

    terima kasih banyak2 kerana sudi beritau saya penawar kencing kotor ni. Sebenar nya dah lama tau tapi tak di praktik kan..tau nak senang jer...

    Sebenar nya saya memang dah kurang kan minum kopi, teh dan lain lain. Saya memang tak tahan. Asyik terkencing2 jer. Saya juga tau kencing kotor ni akan effect buah pinggang. 19 tahun dulu saya pernah tak boleh berjalan langsung akibat penyakit ni.Tapi tu lah..bila dah sihat lupa segala penyakit dulu.

    Usia dah semakin tua. Organ organ dalaman pun dah semakin lemah. So..kena ingat sebelum kena..

    Kalau lah saya tahu siapa di sebalik nama Anon ni kan bagus...

    ReplyDelete
  9. Zany
    Anak saya beli kan berkotak2 air mineral..kalau tak serik lagi entah lah ,ak oi...abah dia dah siap kena warning...jangan bagi mak minum air teh or soda...
    jom diet sama sama...puasa lagi baik laa kan...hehehe

    ReplyDelete
  10. MA

    La..kamu pun pernah dapah kena ke...sakit kan..patut lah kamu cuti lama...
    dah lama tak berYM ngan kamu...
    Jom lah gi steamboat lagi...hahaha

    ReplyDelete
  11. Zai

    terima kasih zai..ni dah berbotol botol minum...dah naik kembang tekak ni..hahaa

    Satu lagi...no more ice drinks for me...tak tau la sampai bila boleh tahan...

    ReplyDelete
  12. kak ezza,
    pls look after yrself now. sbb bila kita dah terlalu lemah jantung pun masalah esp bila kena makan ubat dan kidney jadi rosak.
    Mak saya kena masalah jantung, bila dia masuk sesak nafas salah satu halnya adalah kidney not effective so air banyak sampai susah bernafas. now at the age 77 dia susah nak bernafas dan buat gardening dia etc, muka dia ada iras mak saya masa mak sihat dulu..
    Tapi mak tak kuat makan sejak dulu, makan sikit, masa muda badan sihat walau tak makan bila dah tua susah..asik lah makan sesuap dua..
    dia dulu aktif macam kak ezza.
    anyway pls berpuasa..senang nak kontrol.. minum air kosong saja kalau nak teh o tanpa gula.

    masalah bladder ni memang la bila urat saraf menjadi lemah dan rosak tambahan beranak. Saya baru buat operation bladder minggu lepas. masalahnya saya masih muda tapi cedera akibat kemalangan.Esok saya tua tak tau la macam mana...


    ni cara nak menguatkan oto rahim lihat attachment dibawah..

    http://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/sui/pelvicfloor_005167.htm

    lakukan..
    juga pergi jumpa doktor so dia boleh tolong..juga tapi exercise ini adalah penting. buat setiap masa bila duduk berdiri etc..


    Jagalah kesihatan, saya lihat org di wad banyak yang tidak ada pencen kjaan kena buat dialisys kerajaan tak tanggung, so kena cari sponsor..susah saya lihat org kampung etc..

    yang beetroot tu beli kat cina jual di pasar atau tesco, yang mentah ya.basuh bersih ptong quarters, simpan dlm freezer. amik setengah blend dan minum, kalau nak letak satu celery..khasiatnya elok untuk bersihkan darah dan badan serta meneutralkan asid badan dari lebihan gula tadi.Bisa dibadan tadi sebab banyak acid dalam darah dan badan serta joint kita... dah sembuh buat alternate..
    kak reduce makan nasi dan karbo, lebihkan protin dan fibre.. tapi balance, kmudian reduce amount and kekerapan. Bila lapar Makan oats dengan airpanas..bila lapar buatlah sup...

    jaga diri kak, sementara belum tua. Kalau mak kita ada penyakit tu, lagi kita kena elakkan dan hati hati..

    saya tengok bila sakit bila dah tua memang susah.. spital gomen skg suma kena bayar..


    jangan ambil mudah buat la kak.. kalau ada exerise bike yg murah untuk indoor tu, bila tgk tv tu kayuh la. sbb ianya elok utk lutut dan otot. Mak saya exercise tiap hari cakap keletap keletup bila dia exercise, lepas tu dia kata nak bangun, jln duduk bergerak senang. take care

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails