Wednesday, December 7, 2011

Nasi Kukus

On the way balik Klang, kami singgah di Pekan Jerantut..nak cari Atm , cari stesen minyak dan yang paling penting..bagi mengisi perut yang mula berdendang sayang.

PA mencadang kan makan kat kedai mamak saja..I tak mau laa..jemu ..

Semasa kami buat pusingan U untuk ke Pertonas, kami nampak kedai ni....

bagai pucuk di cita!

Mak..tolong Yaya ..ayam ni panas laa..

Licin!..sampai mintak satu pinggan lagi dan ayam extra!



Dek kerana ayam goreng nya teramat sedap, maka I pun bertanya kan resepi ayam goreng ni..
Tuan kedai ni tak lokek resepi nya..

Dan  I pun nak share jugak resepi nya dengan kamu semua..

Ayam..gaul dengan garam secukup nya..

Jintan manis
Jintan puteh
Halia
Lengkuas
Serai
Serbuk kari ayam babas
Serbuk cili babas..

Semua bahan diatas hendak lah di mesin halus dan di perap semalaman...

Anggaran banyak mana, terserah lah pada puan puan ya...

Selamat mencuba..

5 comments:

  1. Nasi ayam kukus ni memang ada yang sedap, ada yang tidak. Mungkin bergantung pada bahan perapan ayam gorengnya. Nanti boleh cubalah resepi yang dikongsikan itu. Terima kasih Ezza. :)

    ReplyDelete
  2. semoga dimurahkan lagi reseki tuan kedai tersebut

    ReplyDelete
  3. depan rumah aina pun ada nasi kukus cam ni. beratur panjang kalau nak beli...nanti bolh try resepi kak Ezza.

    ReplyDelete
  4. Ohhhhh...TQ nanti2 cukup bahan nak cuba.

    ReplyDelete
  5. Nampak nama-nama yang mengomen di sini, semua kengkawan I yang biasa juga. Rupanya korang semua dah jumpa blog best ni. I jer yang lewat melompat di sini. adehhh

    Ayam Goreng!!!! > sila baca ikut Upin Ipin.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails