Thursday, April 14, 2011

Masak.....bila mula nya??

Salam


Bila kah masa paling sesuai untuk belajar memasak?....




Hmm ntah la...anak anak aku ni semua nya start dengan masak air...lama lama..goreng telor mata kerbau...masak nasi dengan periok nasi karen laa...

Aku dulu kena paksa masak...masak nasi pakai dapur biasa jer,,kadang2 sampai rentung..apa tak nya..tenggek nasi pastu sambung main batu seremban laa, main skipping laaa...main teng teng...
Tiba tiba bau semerbak hangit!

Pastu..terdengar lah laungan mak marah marah...kecut perut aku bila mak marah sebab mak garang macam singa lapar jer...
Tapi rasa rasa nya kecik lagi kot sebab....aku tak ingat..yang aku ingat ialah bila  first time aku masak rendang ayam masa aku darjah enam selepas mak dapat tau yang adik bongsu nya bersalin di HBKL...tergesa gesa dia pergi ..dan aku masih ingat lagi masa tu petang raya haji!

Aku teringat cara cara mak masak, lantas aku praktik kan saja di kuali...pakai ayam kampung tu...
Tapi bila dah siap..ayam kampung tu liat..bila di kunyah boleh terpelanting jauh...hahhahaa...

Lepas tu, aku boleh masak yang ringkas ringkas..macam tumis sayur,goreng ikan dan buat sambal..walau pun kekadang rasa sambal tu rasa macam racun jer...pedas yang amat!..jangan cerita lah berapa kali termasin!!!

Bila naik sekolah menengah, jawaatan tukang masak ni kena di pikul pada hari sabtu dan ahad atau pun mak tak da rumah...

Aku tak kan lupa bila aku sakit dulu...tak boleh berjalan...masa tu anak ada 5 orang...yang paling kecil ialah Mira..baru 7 bulan kot...Apis baru sekolah darjah 4.....Setiap kali Apis balik sekolah..dia akan ke dapur untuk masak nasi..goreng telor untuk makan tengahari bersama adik adik nya...Dia yang banyak membantu aku mengendali kan rumah....basuh kain, sidai kain..masa tu aku dapat rasa kan dia dah besar..boleh buat kerja tanpa di suruh...Arwah adik nya Hakim langsung tak boleh di harap...kerja nya tau nak  makan sedap dan asyik komplen...kenapa hari2 asik makan telor ni....suruh buat kerja asyik mintak upah jer...hahaha...

Alin dan zira pun masih kecil....memang aku rasa bersalah sangat dulu..tapi nak buat macam mana...aku masa tu tak berdaya...

PErtama kali aku minta Alin masak rasa nya bila dalam menengah 5...Aku terpaksa ke Tg Karang sebab ada kematian...aku tulis kan cara cara nak masak tomyam..bahan bahan semua dah ada...OK kata nya...senang je mak....jangan risau kata nya...
lega hati aku bila dengar macam tu...

Bila aku balik...aku tanya..dah makan ke semua ni...

Dah mak..sedap mak..alin masak sedap sangat....

Bila aku ke dapur, aku pun ingin merasa bagaimana sedap nya tomyam Alin ni...

Bila ku cedok kuah, terkaut sekalu ayam nya...

Mau terpelanting senduk yang aku pegang tu..

apa tak nya..terjonjol kaki ayam yang tidak di buang jari dan kuku nya!!!



Naik loya tekak aku....hahahaha

Bila di tanya kenapa tak buang kaki ni..

Mak tak cakap pun....mana alin tahu kena buang semua...

Adoii...bertepuk dahi abah nya...

Tapi itu dulu..sekarang dah ok dah..sedap gak dia masak...

Tapi sekarang ni..Mimi yang rajin menolong aku kat dapur...dia selalu datang tanpa di suruh....aku siang ikan, dia goreng..aku siang sayur, dia menumis...dah pandai masak nasi walau pun ada masa nya terkurang air...
tapi tak pa...effort tu yang penting....

Yaya pulak...

Entah laa..kakak ada kata nya....

8 comments:

  1. Kak Ezza, kalau Tie mesti pitam tengok kaki ayam dengan kukunya dlm periuk, haha..

    Tie mula masak air masa sekolah rendah.. tak ingat bila, tapi tiap pagi kul 6, jerang air, pastu mandi sebelum ke sekolah. Tie lambat mula masak ni, mak suka buat sendiri, tapi Tie suka tengok. Jadi bila mak sakit kerana bentan, di hospital (masa tu form 5), tetiba ayah suruh buat sup ayam sebaik sahaja balik dari pasar.

    Tie masak macam mak, dan ayah punyalah puji, serupa dengan masakan mak katanya, hehe...

    ReplyDelete
  2. Saya mula masak masa sekolah rendah kut...tapi kenangan yang berbekas adalah memasak asam pedas yang jadi masam berdengung!
    Ada ke masuk segenggam asam keping dalam kuah....just imagine that.

    ReplyDelete
  3. Alah bisa tegal biasa kak. Saya suka masak tapi tak suka menyiap nyiapkan termasuk siang ikan or ayam. Tetapi mana boleh dipisahkan, ye tak. Sabar je lah..

    ReplyDelete
  4. saya menengah dah masak utk whole family coz mak tak berapa sihat.....saya sebenarnyer masa tuh punya la malas nak masak tapi buat jugak takut kena marah he he....bagus jugak bila gi obersee dulu siap orang upah buat masakan kita kalau ada function he he....dapat duit lah.....baru2 kahwin sampai tahun yg ke 10 selalu mkn kedai only bila dah berhenti nih asah la balik talent2 yg dah berkarat tuh....nak mkn kedai selalu cepat la botak Abang Din saya kak he he....

    ReplyDelete
  5. Aunty Ezza,
    Kalau kat rumah ni, kucing pun kena kerah ke dapur tau! Mama zalim gitu. Tapi Mama kata dia start masak masa kecik dulu, ayahnya yang ajar masak nasi guna periuk atas dapur minyak. purrr....meow!

    ReplyDelete
  6. kak ezza...
    bagus juga kita sediakan anak2 kita dgn skil memasak... bila kita sakit pening, depa boleh masak...
    tapi ikut yg minat jugak. yang minat, dia sendiri nak belajar dan cuba....
    tapi...
    lepas ni, mmg saya nak kerah anak2 saya semua biar pandai masak....

    ReplyDelete
  7. untungnya Kak Ezza, skrg dah blehlah berehat dari memasak..

    ReplyDelete
  8. Ezza,
    Alang bila mula masak, itulsh mulanya!

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails