Friday, August 13, 2010

Kenangan di bulan puasa......

Hari ni dah masuk hari ke tiga kita berpuasa....

Dalam kepala aku dah tau nak masak apa...

Yaya nak Daging masak kicap,

Mira dah talipon dari UITM, hari dia balik..
mak masak laa Masak lemak pucuk paku dengan udang!

Kemain pandai budak budak ni mereka lauk masa bulan puasa ni...

Rasa nya aku tambah saja dengan goreng ikan masin, sambal belacan dan timun saja..

Ni lauk PA laa...dia tak reti makan dengan lauk macam macam...

Bila nak time bukak puasa ni..

aku sedih ...

dulu , semua kerusi penuh dengan anak anak ...

semua menunggu azan maghrib bagai kan harimau lapar....

mulut aku pun pot pet sana sini dengan perangai anak ni...

ada yang dah menyenduk nasik dan lauk pauk nya..

.ada yang berebut kan tumbler air yang besar...

ada yang belum apa apa lagi...dah tumpah kan air...

ada yang nak air soya,

nak air tebu lah...

dan ada jugak yang nak nescafe panas...

macam kedai pulak....

yang mereka tak komplen ialah tang apa yang aku masak..

semua nya mereka bedal...semua nya sedap....

apa lagi kalau aku masak lauk ayam...hmmm

aku senyum sendirian..

kini...

meja makan semakin kurang orang nya...

sorang di KL, sorang di Shah Alam sorang ni Puncak Perdana...

dan sorang lagi dah pergi...tak  kan kembali lagi....

Dan aku sebagai seorang ibu.....

masih merindui saat saat berbuka puasa seperti dulu....

walau pun tak kaya..

Aku sangat bahagia...melihat anak anak semua di meja ...

atau di atas tikar makan.....

13 comments:

  1. Ezza...sayu pulak membaca entry ezza ni...samalah macam kita...kat rumah ni berbuka berempat aje... diorang makan aje apa yang dimasak...cuma bak kata ezza kalau ada ayam...lajulah suapan mereka...

    ReplyDelete
  2. Aunty Ezza,
    Ayam dah naik hargalah! Tapi kalau Aunty Ezza hantar sepinggan dua, kami tak tolak punya. Lain sikit daripada yang dalam tin tu kan? kan? roar! roar! roar!

    psst... Puteh puasa ke?

    ReplyDelete
  3. Ezza,
    Bila meja banyak kerusi dari orang,tu yang buat tak berapa semangat nak masak.Makan ini ingat Selangor,makan itu ingat pahang.Jadi sebelum anak merantau,jamulah mereka sepuasnya.

    ReplyDelete
  4. Salam Ezza,

    Masa dia orang kecik-kecik lah saat yang sangat seronok. Macam Kak Yan, dah 3 hari berpuasa, kami berbuka berdua saja. Anak sulung duduk sendiri dengan kawan-kawannya.
    (Ofis dia kat Menara Kurnia tepi highway nak ke Shah Alam tu)
    2 orang lagi kena shift kerja malam...memang rasa sayulah meja makan sunyi saja. Dulu kita sibuk marah, dia orang bising dan buat perangai..haaa.. sekarang ??? terdengar2 lah kekecohan yang lalu.

    Salam Ramdan Ezza, selamat berbuka. :-)

    p/s: rasa macam dah lama Ezza tak tegur Kak Yan...rinduuuu pulak :-)

    ReplyDelete
  5. Anie...
    rasa nya tak lama lagi tinggal kita berdua jer la kat meja makan...sekali sekala saja akan riuh...hmmmm

    ReplyDelete
  6. CIS

    Puteh ni mana nak posa..dia tak mau makan whsikers tu lagi dah..dia nak makan ayam goreng dan ikan ...Geram sangat dengan dia ni sebab bila dia lapar..dia akan gigit kaki kami...

    ReplyDelete
  7. Cikgu

    Sedih kan bila teringat cerita anak anak ni...apa lagi bila mengingat kan yang dah pergi tu...adoiii....

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadan, Ezza. Apa kabar? Dah lama tak drop comments walaupun kerap juga datang melawat.

    I yang ada dua anak pun terasa kalau sorang dari mereka tak berbuka sama. I dread the time when both of them would leave the roost. Masa tu pasti sepi aje kat meja buka puasa.

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Yan

    Selalu gak saya jenguk kak Yan kat ;rumah kak Yan" cuma tak ketuk pintu bagi salam saja...hehehe

    sori lah yaa....

    ReplyDelete
  10. Hi Gina...

    I jugak selalu singgah 'rumah' you ...
    lama tak dengar kabar dari you...rumah sekarang ok ker...
    You bilang hari jer Gina..one day tinggal you sorang sorang jer makan kat dinner dapur,, Mr S pun jauh...

    Selamat berpuasa dari kami di Klang...

    ReplyDelete
  11. Sedihnya saya baca... Agaknya mak saya rasa macam tu jugak.. Dulu meja penuh anak 8... tadi ada 4 aje.. tapi campur 4 cucu sekali.. so 0kaylah kot... Entah... Take care darling

    ReplyDelete
  12. salam ezza. memang seronok time berbuka. Kakpah masih berbuka tak muat satu meja makan. kena tambah meja dan kerusi. Anak2 ni time berbuka tau je cari masakan emak dorang..
    Kecoh.. masih macam dulu.
    Sian ezza anak2 dah merata2. nanti nak raya penuhlah balik meja tu...

    ReplyDelete
  13. Salam kak ezzah,

    Selamat menjalani ibadah puasa...

    Esok-esok bila semua dah berkeluarga, tinggallah kak ezza dan PA tu je... hehe... lagilah sayu, kan.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails