Monday, August 9, 2010

Cleaning week...

Salam

Minggu yang tak kemana mana pun....sibuk berkemas bilik stor dan dan sinki bocor lagi..waduh!! time macam ni sinki buat hal...

Sebenar nya aku tak buat apa pun, aku menjahit saja....PA dan anak anak dara nya yang berkemas...Aku malas nak join sekali sebab kalau PA dah masuk campur..bukan kaki tangan saja yang berkerja malah mulut dia pun sama...Yang ni lah yang sering buat aku bergaduh ni....so nak elak kan masam masam muka dan bertegang urat...aku terus kan aktiviti menjahit saja....

Bilik stor ni dulu bilik anak bujang aku...kecil aja...di sebab kan Hakim dah tak ada dan Hafiz sering menghabis kan masa dia depan TV saja..bilik ni bertukar lah menjadi stor...macam macam ada kat dalam....sampai kan nak bukak pintu bilik pun susah..karpet,mesin jahit lama..pinggang mangkuk, periuk...almari dapur..dan pakaian lama semua nya ada...hingga kan nak mencari gelas atau pinggan menjadi masaalah besar...di tambah pulak dengan saluran air hujan yang bocor menjadi kan bilik ini jadi tak terurus....

Bila PA memula kan tugas nya..bilik ini di dulu kan..aku rasa habis semua barang di buang nya...segala periuk periuk kemek..khemah khemah lama..barangan plastik yang aku simpan sekian lama semua nya jadi mangsa plastik beg. Aku rasa mau dekat 4 kali van amerika aku berulang alik ke tempat membuang sampah...sekarang..bilik ini dah clear...bersih dan hati pun senang....

Lepas tu masaalah kabinet pulak...di sebab kan pintu kabinet jenis sliding..susah sangat nak bukak..PA telah membuka semua pintu pintu ini...tak payah pakai kata nya...lipas banyak...aku diam saja..malas nak bersuara...Sinki yang tersumbat..dia repair sendiri..ajak aku ke hardware stor..ntah apa yang dia cakap..beli barang barang semua termasuk asid yang boleh membuang lemak di ssesiku lubang sinki....keletak keletuk dia membuat kerja..akhir nya berjaya! Dah clear semua nya...dan boleh di guna kan..

Pinggan mangkuk dan alatan masak yang aku kumpul kan yang masih dalam keadaan baik, PA dan anak anak mencuci semula...
Sekarang bilik stor dan kabinet semua dah selesai..tinggal satu almari saja yang belum di buka nya...tak pa lah...yang ni aku buat sendiri lah....

Hasil nya....

Aku hairan kenapa lah switch utama letrik asyik trip saja...aku syak teko air panas buat hal..rosak kot....
3 kali trip semalam di ikuti dengan bunya letupan sikit...aku dan PA tertanya tanya ...apa bende bunyi ni....pergi kedapur..tak ada apa apa pun....hingga lah Yaya ke dapur untk mengambil minuman..bunyi itu kedengaran kembali di ikuti dengan trip sekali lagi..Yaya menjerit minta tolong...aku tanya kenapa....peti ais ni ....ada macam api keluar dari bawah ni.....Yaya takut.......
PA pun segera menarik peti ais dan bila di periksa, baru lah nampak wayar nya ada kesan di gigit tikus..banyak tu...agak nya masa dapur di cuci...air telah terkena wayar2 tersebut....mujur lah tak da sapa sapa yang cedera atau terkena kejutan elekrik....

Tadi aku dah panggil kedai membaiki peti ais ni...adoiiii...jangan lah motor dia buat hal....kalau tak..kena beli baru lah nampak nya!!!!

Dan PA...mengeluh sakit pinggang dan kaki....nak mc lah......kata nya....

Dan aku...
sedang mengira berapa duit yang akan keluar membaiki saluran air hujan dan kos merepair peti ais...
Aduiii!!!!!!

5 comments:

  1. Ezza,
    Kita dalam kapal yang sama.Saya pun akan biarkan sipanglima buat kerja tanpa boleh pi dekat.Nanti gaduh.Badan tak sakit,hati pun sejuk.Janji bersih.

    ReplyDelete
  2. Si Puteh tak tolong buat apa ke?

    ReplyDelete
  3. Salam Ezza...saya pun sama,menyelongkar dan buang mana2 yang tak dipakai.

    ReplyDelete
  4. kat sini kami kena buang minya dan lemak didalam botol dan lap kuali dengan tisu sampai takde minya, barulah di basuh dengan scrub. kalau tak memang lemak membeku dan tersangkut kat pipe.
    Nais , baki makanan kami kena rinse di tapis. jadi tak termasuk dan terkumpul di lemak minyak tadi.

    sama juga kalau pakai dishwasher- kenalalu air di sink spy a kepingan biji cili dan kulit cili, tulang, butir nasi etc tertinggal di tapisan air pancut di dishwasher..

    kalau tak tersumbat

    ReplyDelete
  5. oh satu lagi..pasal masalah sinki nih....kalau ada nak buat sinki baru ke...buat dapur baru ke...make sure piping untuk water out flow tu punya diameter, besar dari biasa....

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails