Tuesday, March 20, 2012

Galah Panjang

Terima mesej dari Mira....


Mak..susah betul exam tadi...tak tau nak jawap apa....


I jawap: apa yang susah nya..jawap jer laa..pakai commond sense jer...


Dia jawap balik..dia tanya pasal permainan Galah panjang....mana adek(panggilan rumah) tau..main pun tak pernah! Tak tau nak bayang kan apa bende nya pun..






.




Aku ni nak gelak pun ada, kesian pun ada..


Dia lahir era 90an..mana sama dengan mak nya yang lahir era 60an...


Sejak kecil aku dah dedah kan dengan kartun Disney..Cinderrella, Snow White,Sleeping Beauty,Pochahontas,Little Mermaid,Tumberlina ...Tengok tv pun siri Sesame Street, Barney dan Tuleetubbies..Main pun anak patung Elmo dan Barbie..main masak masak pun yang mak dia beli kan di Supermarket... main game yang abah dia beli kan...main dengan adik beradik dia saja..sekejap elok, sekejap meraung...


Adek pun bukan jenis suka main permainan kasar kasar..semua jenis girly saja...sentiasa berangan nak jadi Princess...bila suruh tolong kerja rumah, mula lah menangis membayang kan diri nya macam Cinderella..Huh!


Tak macam aku dulu..asyik nak keluar main jer..main galah panjang..main police and thief,main batu seremban..kalau nak up sikit pun main snake n ladder,main dam yang asik kalah memanjang jer..jalan jalan cari buah ceri..main konda kondi..memang meriah betul waktu tu...Yang tak best nya..kena bawak adik kecik yang di bawah umur tu(kena berdukung laa)..leceh betul...kalau tak bawak..jangan harap la mak nak kasi lepas...hahaha


Dulu kami tinggal di kuarters pekerja..so bercampur lah india cina dulu..So 1 Malaysia ni dah lama kami praktik kan ler....


Aku kini minta di panjang kan umur agar dapat aku melihat permainan jenis apa yang cucu akan main....
InsyaAllah...

1 comment:

  1. Iyerlah kak ezza...
    kesian anak2 kiter tak merasa permainan kiter dolu2..
    main baling selipar tu yang paling fun..
    kumpul gambar/card six million dollar man, bionic woman ker... lepas tu hentam dengan selipar...
    best...

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails