Thursday, September 2, 2010

Baju Raya



Aku berada di Mydin Subang Jaya sabtu lepas dengan misi mencari dan membeli baju raya Yaya Mimi dan Hani...PA tak mau ikut serta...dia kurang siha.. elok jugak la tu..sebab tiap tiap tahun bila bershopping raya ni its end up dengan 'bertekak' sepanjang perjalanan...Al maklum lah kalau orang yang merokok ni kalau berpuasa ni....asyik nak marah saja...so Bang..u duduk diam diam kat rumah je lah ya....

Aku, Zira(driver) dan budak 3 orang ni dah terconggok depan Mydin seawal 1045 pagi....amboi..banyak nya orang!!! Parking Full tapi aku cakap kat Zira..ko duduk pusing2 kat sini dulu Zira...nanti kalau ada orang nak keluar ko masuk laa..biar mak bawak adik adik ko masuk dulu....nanti ko call ya...ok kata nya...

kami pun naik lah ke tingkat atas...banyak jugak baju baju yang cantik cantik kat sini..harga pun ok lah...bukan kat dalam Mydin ...aku jumpa satu baju kurung yang guna kain kotton ala Inggeris ni..very sweet...Mimi..ni cantik ...aku tengok dia mimik kan muka...Ya Allah..susah nya nak cari baju budak ni..semua nya ada taste sendiri..malah si Yaya pun sama....HAni dah jumpa yang berkenan di hati...aku pun berkenan baju kurung moden warna pink ni...tapi bila dia cakap harga nya RM 230.00, aku geleng2 kan kepala...mahal sangat..bila kamu dah kerja nanti, kamu beli lah ...kalau dengan mak...beli baju ikut kemampuan mak dan abah saje..kelat saja wajah si Hani.....

Mimi dah jumpa baju kesukaan dia..koton english dan sweet jugak....ok lah...Yaya pulak...mak oii susah nya...semua geleng kepala....
Aku pun ajak masuk dalam pasaraya Mydin ni...banyak baju yang cantik cantik di sana...tapi kepala Yaya dok geleng2 saja...rupa rupa nya dia tak mau beli baju kat Mydin....dia nak beli kat Jaya Jusco kata nya....
adoii..kenapa lah tak cakap awal awal tadi...JJ ni dekat jer kat rumah kita..tak payah lah nak keluar awal awal sangat kalau nak ke sini....

Misi baju Yaya dah selesai..sempat rembat 2 helai baju kurung untuk dia...harga pun ok gak...tinggal lah si Hani yang belum beli apa apa lagi...dia ni sejak dulu memang macam ni...cerewet sangat...tak pa laa..biar si Alin yang melayan kehendak dia sabtu ni...
Aku sempat gak beli kan baju raya PA sepasang..warna purple..ok lah..nanti boleh pakai sekali masa Alin kawin nanti...ahh senang nya membeli barang PA ni kalau dia tak da..kalau tidak...susah..macam anak dia jugak...ni tak mau, tu tak nak...kali ni aku beli kan saja..seluar Jeans, kasut baru..kemeja baru...nasib baik dia suka semua nya.....

Laki aku ni kena faham apa yang dia suka dan tak....kaler apa dia suka...kain macam mana....kalau dia tak berkenan, alamat terperuk lah dalam almari....
..Aku...
mula nya tak mau beli ap apa...lagi pun masa ejab kawin hari tu dah buat baju...tapi bila nampak jubah purple yang besar dan muat...aku rembat gak....
tinggal nak beli tudung saja...
Ingat nak beli kat Ariani...tapi tak sampai hati pulak nak beli mahal mhal kat sana....duit pun dah nipis...hahhaha
beli je lah kat Tesco or Pasar je lah.....



Kueh raya dah buat ker...
Tang ni aku angkat tangan...malas nak main ngan tepung n butter...aku ada order tart nanas dan yang lain Alin dah tempah ngan kengkawan dia...lagi pun bila tetamu datang kerumah kita, selalu nya kami masak mee or nasi...biskut biskut raya ni diaorang tak usik pun.


p/s..Fitrah dah bayar ke belum...tahun ni si apis yang bayar kan untuk kami semua..alhamdulillah...


..................................................................................




5 comments:

  1. Hubby dah bayar fitrah utk we and his parents....every year gitu sejak kahwin.....mujur anak2 saya tak cerewet...tapi dia org lelaki - tshirt dgn pants jer....baju melayu dia org cakap nak color apa i yg gi beli dgn the father.....tiga2 anak i tak suka pergi shopping mcm i jugak .....

    ReplyDelete
  2. Masa kecil makcik pun pening juga nak memenuhi selera dan ragam anak anak.Semua yg mak berkenan,dia orang tak berkenan.Last last bagi duit,pergi beli sendiri bila besar sikit.Skrg ni semua mereka beli sendiri .Makcik MERDEKA!Kecuali yang belum bekerja.

    ReplyDelete
  3. Hi Ezza, saya tunggu suami balik baru gi bayar. Hopefully kaunter masih bukak lagi sebab dia balik on the eve of raya.

    Seronok jadi budak2 ni bila membeli baju raya. Saya teringat lagi zaman mengikut makcik saya bershopping raya. Masa tu tak ada Mydin. Yang paling famous dulu untuk cari baju raya ialah kat Globe and Mun Loong di Jalan TAR. Berpusu2 umat manusia pergi ke situ. Nak pengsan saya berhimpit-himpitan bershopping raya. I'm glad I don't have to do that anymore now. :-)

    ReplyDelete
  4. Kak Ezza sibuk betul ye dah dekat raya ni. Bukan shopping with anak anak je, also sempat buat langsir. Best nya...

    Saya dengar ustaz office cakap hari tu walaupun Jabatan Agama dah tetapkan bayaran zakat fitrah, untuk lebih sempurna kita bayar lah lebih sebab zakat fitrah ni di originate from beras yg kita makan. Yg di Selangor RM 7 tu is based on RM 3 sekg. Kalau kita makan beras Taj Mahal or beras Siam, mahu RM6 sekilo so di darab kan lah dengan 2.52, itulah harga zakat fitrah yg kita patut bayar.

    Wallahualam.

    ReplyDelete
  5. za, dah jumpa baju tu ke belum. bila kita dah tua2 ni raya lebih pada anak-anak je kan.. diri sendir tak kesah. dapat selai pun cukup.
    ish.. biskut tu tunjuk2 je la...

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails