Friday, September 17, 2010

Soto Ayam ku

Masa cuti hari Malaysia, aku menerima tetamu....

fikir punya fikir nak masak apa, so aku buat Soto ayam....

Ada banyak resepi soto ni, tapi ak buat cara yang di ajar oleh kawan aku...tapi ada tokok tambah sikit sana sini ikut style aku sendiri....Sapa sapa nak cuba..sila lah ....


Untuk sop nya

4 ketul kerangka ayam- di belah belah

Dada ayam...jumlah nya terpulang...saya beli 2 kg...

5 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

sebesar ibu jari halia..

sedikit lengkuas..

5 batang serai...di ketuk

2 sop bonjut...

2 bungkus rempah sup Adabi

1 bungkus rempah korma Adabi

rempah tumis....

2 ketul kiub ayam(optional)

Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas yang telah di kisar hingga wangi .
Masuk kan  rempah tumis..kacau sebentar.
Satu kan rempah sop dan rempah korma..tambah sedikit air dan masuk kan ke dalam periuk tumisan tadi....
masuk kan rangka ayam dan juga dada ayam tadi..

Masuk kan air. Anggaran nya ikut cita rasa masing2 tapi jangan lah cair sangat.
Masuk kan juga kiub ayam.
Biar kan mendidih sebentar.
Bila dada ayam sudah masak..angkat dan sejuk kan.
Setelah sejuk...carik carik kan hingga halus dan letak ketepi dahulu.
Biar kuah mendidih lagi dan rasa lah garam nya...
Bila semua dah mesra..tutup api....

Bahan bahan lain yang di makan dengan sop ini ialah....

Nasi Impit
Isi ayam yang di carik tadi
kacang tanah yang telah di goreng
Soon yang telah di goreng
daun bawang di racik
bawang goreng
Bergedil..(semalam saya tak buat)

cara nak buat bergedil..
kentang di potong2 dan di goreng
daging kisar atau pakai daging burger ramlee pun ok
daun bawang 
lada putih
garam

masuk kan dalam food precessor. kemudian di bulat2 ka di leper kan
celup dengan telor yang telah di pukul dan gureng dalam api perlahan.

Sambal kicap.
segenggam cili api akar tu..atau ikut suka..
kicap manis..ikut suka( saya pakai 1 botol kecil)
bawang putih dalan 1 labu
air perahan limau nipis 
Blender hingga halus..kenudian perah air limau...




Sila lah abai kan model yang dah expired ni yang sedang menggaya kan Soto buatan sendiri....

15 comments:

  1. SALAM,
    LF SUKA SOTO AYAM NI. TETAPI MESTI ADA BERGEDIL, BARU BEST. BIASANYA BERGEDIL INI DIBELI (FROZEN). NAK BUAT SENDIRI LECEH SIKIT.
    TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI.

    ReplyDelete
  2. LF...memang sedap kalau ada bergedil..tapi tak tau pulak ada frozen punye...thanks for sharing

    ReplyDelete
  3. Zah....saya ambil recepi ya.

    Model tu macam saya juga... comel kannn hehehe....

    ReplyDelete
  4. Hi Kak,
    Salam perkenalan, Ive been following your blog for some time tp tak sempat nak leave comment. I guess this is the good time to wish you Selamat Hari Raya and Maaf Zahir Batin.

    I like the way you write Kak because it comes from the heart, so sincere and truthful.

    P/S- The model in that post above has made the soto ayam nampak lagi sedap dan menyelerakan.

    ReplyDelete
  5. Salam EZZA
    Semoga sihat gembira sepanjang merayakan Syawal mulia.

    Tak da model tu tak da lah soto buatan sendiri. Soto memang menyegarkan! Memang resepi sesuatu masakan begantung banyak kpd citarasa pemasak. Ada yg suka berbegedil. Bagi saya, tak payah pun tak apa, tapi mesti ada kicap bercili. Orang saya panggil sambel kecap lombok rawet!

    ReplyDelete
  6. Zah,
    Alang nak try lah resepi sup soto Ezah. Selalu alang guna rempah sup soto muar yang dah siap. Pergedel mesti ada tapi buat yang tanpa daging. Nampak benar model penat!!

    ReplyDelete
  7. Ezzah...anie memang suka soto...tapi selalu beli rempah sup yang siap tu... pegedil kalau takde memang tak syok makan soto... ditambah dengan cili kicap memang terangkat...

    Terima kasih kerana resepi tu...

    ReplyDelete
  8. salam Zai....
    model tua hihihi tapi comel kan...haha

    Puteri Territory
    terima kasih kerana singgah sini....ala ceriuta biasa biasa saja...kadang kadang marah kat anak kadang kadang merapu gak.....

    Pak Temuk...
    Salam Lebaran Pak...
    soto memang kegemaran saya dan famili....cuba lah resepi saya ni...senang saje..

    ReplyDelete
  9. Alang dan Annie

    Saya tak pernah beli pes soto yang di jual tu....
    sekali dah buat sendiri....tak nak cuba beli yang dah siap..lagi pun senang dan sedap buatan sendiri..cuba laa...

    ReplyDelete
  10. maaf saya budak baru belajar..kerangka ayam tu apa?
    boleh saya cuba. terimakaseh. :)

    ReplyDelete
  11. Kak, rugi siapa abaikan model tu tau...sebab, tengok modelnya aje..huiyooo..memang CONFIRMED sotonya sodaaaaap!!! Thanx kak! Kena try nih! (mode: lapar!)

    ReplyDelete
  12. nana..kerangka ayam sama je dengan rangka ayam..selalu nya isi nya diambil oeleh penjual sate..so rangka tu sia jual laa...

    Ms Hart....
    malu laaaa...hihihi...
    PA cakap..awat nampak rambut beruban....cuba lah dik oii...sonang jer....

    ReplyDelete
  13. Ezza,
    Soto Wak di pekan Kangar pun sedap sekali.Makcik tak pernah buat sendiri kerana tekak suka sangat mee dan sekelas dengannya.
    Anyway ...teringin juga nak memcuba.

    ReplyDelete
  14. salam kak....ambik resepi ni..nak ubah cara masak soto pulak...biasanya beli rempah siap je! tk

    ReplyDelete
  15. kalau modelnya macam ni, maknanya soto air tangan model ni harus mantop!!!! hehehe jgn marah. gurau. kjee pun sama species jer.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails