Wednesday, April 16, 2014

Jalan jalan ke Saigon...


7 April lepas..aku ke Ho Chi Minh City,Saigon...Pergi dengan anak anak perempuan saja termasuk menantu..Nadirah..

PA tak mau ikut sebab tak ada cuti dan dia malas nak melayan acara shoping mopink ni...

Tapiii..mendengar pesanan nya bagai kan nak rabak telinga!!..Eh bang..kalau macam ni punya pesanan..baik awak ikut sekali laa..rungut ku bila perkara yang sama di ulang ulang...

Kali ni aku menaiki  Air Asia..dah takda pilihan sebab pada tarikh tersebut cuma AA saja yang ada kosong untuk flight pagi...Mahal jugak tambang ..tapi aku memilih hot seat bukan nya apa...badan aku ni besar..susah nak duduk kat ruang sempit AA ni...hehehe

Seawal 4 pagi dah bangun..tak payah mandi lah...berus gigi cuci muka..dan jommm..kami tak biasa ke LCCT ni...
Singgah Shah Alam untuk fetch Nadirah...mujur lah cucu ku tak kisah tinggal dengan Wan Ma dia...lagi pun apis pun ada hingga hari rabu..rabu pagi, apis pula akan ke Sabah dengan kawan2 nya bercuti...

Penat jugak kesana sini di LCCt ni..kejap ke sana kejap ke sini...ada masa sikit kami sarapan di cafe sebelah checkin ni...mahal sungguh harga makanan di sini..nasi lemak nya 10 ringgit sepinggan..teh pulak 3 ringgit...

Bila masa untuk boarding...mak oii,,jauh nya nak berjalan ke kapal terbang..baru aku tau naik AA ni macam mana...

Di sebab kan seat kami di depan sekali..,si aku tak dapat bayang kan bagaimana keadaan nya kat belakang...

Kapal terbang berlepas tepat pada masa nya..jam 710 pagi...kapal terbang pelan pelan berjalan ke runaway..menunggu giliran berlepas...

Perjalanan 2 jam saja...jam 910 pagi waktu malaysia dah mendarat di saigon..aku lupa lak nama airport nya..

Waktu Vietnam sejam lewat dari kita...so kira2 pukul 8 pagi dah sampai sana...

Keluar dari airport..kami tercangak cangak mencari tempat teksi...mengikut kawan kawan yang dah biasa ke sana..cari Teksi VINASUN...teksi dia ok dan pakai meter..jangan ambik yang lain...nanti kena tipu...

Dalam masa mencari teksi, kami di datangi oleh seorang lelaki yang mengaku dia dari teksi Vinasun..bertanya kan di mana hotel kami dan dia boleh membawa ke sana dengan harga 200,000.00 satu teksi..kami bersetuju dan naik kereta Toyota Fortuna...perjalanan ke Hotel amat lah menyeram kan..bukan apa...Bandar HCMC ni penduduk nya saja 11 juta tapi motosikal nya 7 juta!!! So bayang kan lah bagaimana kreatif nya para penunggang di sini memandu....Aku yang duduk di depan sebelah driver hampir2 pengsan melihat cara mereka memintas dan membelok...Time tu pulak waktu puncak di mana sebilingan penduduk nya keluar bekerja!!!

Sampai hotel..pemandu tersebut meminta tambang 200 ribu SEORANG!...sedang kan kat airport tadi dia kata satu teksi..SAH SAH PAGI PAGI  DAH KENA TIPU!!!
motosikal di Saigon








Pandangan dari bilik hotel





Depan hotel


ARAHAN PERTAMA ...Buat wall paper kat Henpon..senang nak kira...



Walau pun kain baju murah di kota ni..tapi makanan nya mahal..main juta juta jer...

Beg kulit burung Unta..buy 1 free 1...murah jer RM75.00 saja

masa pergi Delta Mekong...masa nak naik bot tu..cuaca panas terik..so anak anak beli lah topi ni..masaalah nya masa nak balik..nak di tinggal kan tersa sayang pulak..nak bawak terasa beban..akhir nya aku lah yang tukang angkut!

punya lah banyak barang sampai pinjam penimbang hotel...

Masa pergi bawak 2 begasi..balik bawak 9 bagasi..


mula mula takut naik bot ni..lama lama ok jer....Hani ni asik ber monopod saja...






semua di atas ada dari RnR menuju ke Delta Mekong...Internet di vietnam tersangat lah murah untuk penduduk2 nya..mereka cuma membayar kurang dari 10 ringgit sebulan untuk kelajuan tinggi dan yang penting sekali..its UNLIMITED!!..malu lah kat negara sendiri...kat sini kita kena bayar 149.00 sebulan untuk kelajuan paling minimum...walhal negara kita lebih maju dari depa ni...

seperti biasa..acara selfie bermonopod!


Flight balik pkl 820 malam...sampai LCCt jam 12 tgh malam....masa check kat kastam..banyak bagasi di arah bukak..termasuk lah kami...dan di kena kan cukai..garang nya pak kastam ni...dia tanya berapa banyak duit saya bawak ke sana...aku ckap 1000 saja termasuk makan..dia kena ka cukai 100 ringgit tapi aku kata aku cuma ada 50 saja..ok lah..50 pun boleh...dalam hati aku rela kan di kena cukai demi negara yang ku cintai ini...itu pun sekadar 50 ringgit saja tau...


2 comments:

  1. Pakai tak safety vest masa naik sampan tu zah? Lepas ni ke mana kita?

    ReplyDelete
  2. .tak ada safety vest pun alang..baik naik sampan or naik bot....hehehe

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails