Thursday, February 27, 2014

Nice is nice...

Hari ke tiga di Cannes..

Masa tengah sarapan di bawah..kami merancang ke Nice...OK..selama 5 hari di cannes ni..sarapan nya sama jer...Croissant 2 bijik sorang..dan roti keras macam baggatte tu...coffee tea maam..hot chocolate please..ada lah jem starwberry butter dan keju...itu jer lah sarapan nya...kadang2 saja aku bergurau dengan orang di situ..do you have nasi lemas or roti canai...ternganga mat french tu...hahhha

Rozman ada programe hg tengahari saja..so kami bertiga ronda ronda sekitar pekan ...kenderaan tak banyak..mungkin kebanyakan orang di sini mengguna kan pengangkutan awam yang sangat effisyen...bas bas nya sekerap 15 satu..dan keretapi nya ala ala komuter di Malaysia cuma di sini ianya kerap dan coach nya 2 tingkat!...ada banyak kedai kedai yang baru di buka...aku membeli sarung tangan lagi sebab yang ada semalam tertinggal kat toilet di Grasse..mahal tu ko....

Bila selesai tugasan..kami pun bertolak ke Nice (sebutan nya nis)...nak naik keretapi atau bas atau taxi ni....di sebab taxi dah ada depam Midem ni..Man ajak naik taxi mercedes saja...bak kata Nora..macam merc saya jer bang!....

Perjalanan ke Nice dalam 40 minit...mata ku tak merelip memandang kiri dan kanan..cantik dan bersih...kami minta di turun kan di centre of Nice..di situ kita boleh kemana mana ..nak naik keretapi bandar atau jalan kaki saja....cuaca pun muram..kejap hujan..kejab berenti...cantik bangunan di old city ni....tak kelam kabut dan terurus....banyak rumah ada lah di lereng2 bukit...pantai dan teluk nya cantik sekali..

OK  tambang teksi nya...100 euro! ambil kau....

tak tau mana nak tuju...jalan je laa



tetiba nampak lah Marche aux fleurs tu..makna nya pasar bunga...ari tu tgk citer chef wan makan angin ke france...itu yang jadik kan panduan..

tapi tak da bunga pun..barang antik je banyak..bunga sebelah tengahari kot..ni dah petang..


ada pulak patung liberty ni kat sini..







alat nak ketip sepit udang..
ni makanan aku..tuna salad...
buah zaitun jeruk..tak lalu nak makan..
Ni makanan PA..seafood paella...

Lunch kat sini..makan seafood  dan pasta...Lapar tau tak time sejuk2 ni....








tak larat nak jalan..naik bas untuk seightseeing..2 euro ker  tambang sorang..






sana sini kapal layar dan bot mewah..
Prominate de Anglaish







Masam je muka awak ni ,,kata PA..senyum lah sikit..hahaha..orang penat laaa...
keretapi bandar...kami pulang naik keretapi ni untuk ke Stesen keretapi Nice..di sebut Gare de Nice..

Tambang nya untuk sampai Cannes la Bocca cuma 6.90 euro....mau nangis kalau banding dengan naik teksi...



2 comments:

  1. Cantik2 semuanya..seronok tengok...

    Jauhnya beza tambang...tp tak pa la naik teksi duduk ja... tak penat sangat...

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails