Monday, May 7, 2012

Taman Negara Kuala Tahan-kami datang lagi.....

28 April 2012

Tiba di Kuala Tahan jam 2 petang...


Kami datang lagi,tapi kali ni membawa ramai saudara mara....


Ada pulak tempat pos surat dalam hutan ni....

kepenatan ke?









Tang naik turun tangga ni lah aku tak tahan ni...

air sungai Tembeling tak sejernih 30 tahun dulu....

seronok jadi budak budak ni..everything provided...





Di sebab kan satu lagi keluarga lambat tiba kerana menunggu anak nya habis exam,maka plan pun bertukar...




Day 2...29 April




Semua bangun awal seperti yang di rancang..


Bermula dengan sarapan di resort dan ada yang beli saja di warung berdekatan...


Yaya mengambil tempat sebagai instructor memanas kan badan...


Yaya ber t shirt hijau...








Adik ku Ayu dan suami nya Jamil..dua dua ni ada masaalah kesihatan..sorang lutut dan pinggang sakit sorang lagi mata tak nampak dan macam macam ada....

Yang baju hijau ni adik ku yang ke3..Hj Rozman..ketiga tiga ni PA terpaksa jaga betul betul...hehehehe..kang pengsang sapa nak angkat ..hahaha

Dalam gambar dalam hutan ni memang gambar I tak ada ya sebab masa ni I sorang sorang duduk dalam bilik tidur baring jer...kira nya tak nak menyusah kan orang ler..hahaha

Ayu jumpa rakan lama dalam hutan.....



Tak naik kanopi pun...tinggi sangat..hahaha

Petang jam 430 petang..bot dah menunggu di jeti..acara Rapid shooting....


bermula

masing masing ambik tempat
Life jaket kena pakai!


muka cuak je tu..takut naik bot ke Jamil...hahaha

Yang muda muda naik bot yang tak beratap ni....









orang asal tengah mandi..berkemban jer tu.....


Laluan di jeram jeram..bot di oleng2 kan...

basah kuyup semua...


redha je laa...hahhaha

sampai di perkampungan orang asal...


basah kuyup...

seronok sangat...




masa mendaki ni..anak anak saudara banyak membantu makngah dia ni...hahha

acara memasang api cara hutan







tekun memerhati....




acara menyumpit..

Add caption









nak balik dah...












kena simbah lagi!




sampai hotel terus ke pool...



makcik ni pun nak join sekali ke


yang konon2 nya nak melompat tinggi terjun kolam,tapi tergelincir kat tepi kolam..kesiann..tak sakit cuma maluuu jerr..hahaha



Day 3..check out


pagi kami sarapan di hotel pastu pi cari sarapan lain di warung untuk anak anak yang bangun lewat...


Nasi lemak nya RM2.00 you!


warung nasi lemak yang penuh dengan mat dan minah French kot..sombong dan not friendly laa


Pulang lah kita ke tempat kita...

di Jerantut kami singgah di Benteng untuk makan tengahari..ini tokey kedai nya...ramah 

beli buah di hentian sebelah..entah kat mana ntah laa




Tahun depan, kita jumpa di Pulau Tioman pulak!




Percutian ini bersama ahli keluarga lain ni ada lah untuk mengerat kan lagi silaratul rahim satu sama lain...anak anak sudah membesar dan punya haluan sendiri..dulu masa kecil mereka ni rapat rapat...tapi keadaan memaksa mereka berjauhan..masing2 belajar di tempat lain dan ada masa nya cuma berjumpa di hari raya saja..


Dan mak bapak semua nya dah beransur senja...ada masa nya mak abah perlu kan adek beradik sendiri untuk meluah kan perasaan hati masing masing..bercerita pasal anak anak dan gosip2 sikit...heheheeh


Selepas ni, aku berharap agar keluarga abang ku  akan turut serta pada tahun depan,begitu juga dengan Adik bongsu Ejab dan isteri nya  dan adik lelaki yang satu lagi..Mamat..join sekali..


Anak anak yang dah kawin pun join sekali...


Keluarga HJ Abas dan Hjh Sariamin/ Hjh Zainah memang besar...


Kita berbangga dengan apa yang kita ada....


KITA ADA KITA

9 comments:

  1. Part naik bot tu kakcik paling suka tengok sebab kakcik suka air. :)

    ReplyDelete
  2. Tahniah Ezza dan PA!!!Apa-apa pun semangat juang mesti ada walaupun sakit. U all tinggal di mana? Taman Negara Resort ke? Alang pernah duduk ber'camping' bersama guru pelatih di Taman Negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang..tak mampu nak duduk kat Mutiara tu..kami duduk yang sebelah sini saja..nak ke hutan ,kena naik bot...seringgit saja

      Delete
  3. Akak,


    leh tahu berapa budget yg perlu ada ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh akak pecah kan kos nya ya...

      kami duduk di woodland resort..bilik untuk Quad(4 orang)rm230.00 semalam-termasuk sarapan
      Ada bilik2 kecil..untuk 2 orang..dalam rm 165.00
      kat sini selesa sikit dari chalet2 tepi sungai tu ..
      kalau nak pergi jungle trekking..naik bot rm 1.00 sekepala.
      ambik permit dari pejabat perlihitan=rm1.00
      kamera rm5.00
      henpon yang ada kamera tidak di kena kan cas.
      naik kanopi-sorang rm5.00
      kanak2--rm3.50 kot..

      Pergi rapid shooting..
      satu bot yang boleh 12 orang kos nya dalam rm160.00
      jangan ambil pekej yang di sedia kan oleh resort..mahal..kalau nak akak ada nombor telepon budak yang punya bot ni..
      nak pergi kelah santuary..cuma boleh masuk 4 orang saja..yang ni perhilitan yang urus kan..tak boleh masuk ramai2..rasa nya 1 bot tu kos nya rm120.00..akak tak pergi pun..budget dah lari tapi tempat ni cantik dan air dari kuala tahan sangat bersih..

      Sebaik nya pergi ramai ramai...jimat kos dan kita boleh tolong menolong bila nak panjat bukit atau kanopi..
      P/s..sekarang ni pihak renjer hutan sedang pasang kayu pejalan kaki kat area yang susah nak lalu..so everyone can buat jungle trekking laa..
      apa apa hal..kol akak la ya..

      Delete
  4. salam . boleh saya dapatkan no telefon orang yang incharge perjalanan akak x ? or no telefon akak sbb nak tahu mcm mana nak pergi . saya ada tgok package tapi mcm mahal .

    ReplyDelete
  5. Fatia
    tak payah pakai pekej kalau nak pergi taman negara...book hotel sendiri..nak masuk hutan pun banyak papan tanda dan renjer hutan pun ada kalau ada masaalah..
    Tapi bab boat ni kena cari orang laa...sebab biasa nya hotel punya pekej mahal..
    ada resort dalam taman negara tu tapi mahal...tak mampu kalau ada anak ramai..biasa nya mat mat saleh yng duduk situ.
    chalet yang sebelah sungai ni pun ok ok jer..kami duduk di woodland..ada pool yang anak2 boleh berenang.
    Kalau berminat akak boleh bagi no telepon pemuda yang cari kan bot ni..nama dia Mok..tel no 0179167114...dia boleh urus kan dari booking hotel hingga ke boat..

    ReplyDelete
  6. ouh mcm tu ye . sy ada plan nk ke sana dgn kwn2 . thanks ye akak :))

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails