Tuesday, May 22, 2012

Rejab..

32 tahun dulu, adik bongsu ku di lahir kan ketika mak berumur 40 tahun....
Aku masa tu berusia 18..telah mengesyor kan pada mak supaya memberi nama Farouk..

Tapi arwah nenek cepat cepat membantah...'buat apa bagi nama tu...sebab dia lah palastin dah tak da tanah..den tak suko.."
Aku ni terpinga pinga ketika tu...apahal lah nenek ni...

Abah dah menetap kan semua anak anak dia bermula dengan huruf R..

Roslan, Rohaizah, Rozman,Rohayu,Mohd Roze dan yang bongsu ni...jenuh fikir..kena ada R lepas tu O..

Tiba tiba..nenek terus jer cakap..Abas..Taruk jer la namo Rajab..budak ni pun lahir bulan baik ni..bulan Rajab..kata nya..\

Berguling2 lah kami tak mau nama tu..apa sedap nya nama rajab ni...

Tapi di sebab kan menghormati permintaan mak mertua nya..maka itu lah nama yang di tulis dalam surat beranak..Mohd Rajab bin Abas

Itu cerita lama......

Semalam...

Esuk satu rejap mak..
kata anak yang bakal spm
Mari kita puasa sunat yaa..baca quran ramai ramai...
kita pun nak join sekali la...kata anak yang bakal pmr
tapi...
kita tak boleh posa laa..sebab kita uzur ni..
kata anak yang bakal upsr...
Abah tak leh join sebab abah hantar atuk gi hospital selayang...

So, aku ni sengsorang kat rumah...apa nak masak ni..akak jual ikan tu dah terlepas lak...
alahai..karen lak tak ada ni  kacau betul laa
I pun ambik kusyen maka tergolek giri kanan mencari angin lalu...
main main lah jap dengan si Ollie dan Miyo..

Menjelang jam 1. karen dah ada...
tapi aku masih bergolek golek sambil tonton Donna Hay...sedap nya dia masak ko..simple jer..

Laa..PA dah balik dah..cepat nya...
jumpa doktor dan buat appointment jer..bulan 7 baru operate mata abah dia..
Anak anak pun dah sampai..muka nampak lesu semua...

Bang..awak tolong beli kan nasi ayam kat depan tu..saya tak masak ni..yaya sorang jer tak posa,,
abah...beli sekali dengan air sirap ya...
ok kata abah nya..meh ikut abah sekali..

Tiba tiba..ada suara memanggil dari bilik..
Abah..beli nasi extra 2 ya..air sirap 2...
posa setengah hari jer laa..lapar la mak...haus ni..

Hek eleh!!!!
Poyo jer budak budak ni...


Boleh boleh...

4 comments:

  1. Takpelah niat dah ada. Jangan bulan Ramadhan nanti dibuatnya puasa setengah hari juga dah. :)

    ReplyDelete
  2. ape daa...air sirap pn nak beli..tp beli tu lg sedap n nampak mengancam kn.langsir dh siap..haha

    ReplyDelete
  3. ape daaa...air sirap pn nk beli...tp yg beli tu la slalu nampak sedap dan mengancam kn.langsir dah siap???

    ReplyDelete
  4. spparuh hari x 2 boleh kira satu hari tak...
    :)

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails