Monday, October 4, 2010

Makan makan dan Hani...

Makin syawal menghujung, makin galak orang berOpen house...

Syukur Alhamdulillah, semuga murah rezeki semua yang menjemput walau pun dalam sehari sampai 4 rumah..tak termasuk jemputan kenduri kawin bagai...

Aku ni bagai tak cukup masa nak memenuhi semua undangan, ada kala nya aku cuma minum air saja, dah tak larat nak makan lagi...

Menu open house tak lagi berciri kan hari raya tapi bagai kan nak memerima menantu saja..

Nasi Beriani dengan daging kambing ...ayam masak merah dan sebagai nya...

Semalam ada juga yang menjamu tetamu dengan ikan cencaru bakar....siap dengan air asam bagai..meriah nya...

Tapi, perut orang tua berdua ni dah tak tahan...

asyik mencari tandas saja kami semalam...

kejap ke stesen minyak, tandas masjid...mana mana yang sempat laa...

nasib baik tak terbarai...hahhahaa

minggu depan lagi laa..walau pun bulan lain dah menjelma , masih ada lagi jemputan sana sini..sampai kan aku tertanya tanya pada diri sendiri...banyak nya duit orang Melayu ni....sana sini kenduri dan makan makan....
aman damai betul negara kita ni...di bahagian dunia sebelah sana, ada yang kenuluran dan berrebut mencari sesuap nasi...ada yang nak bernafas pun susah akibat di kekang kebebasan oleh penjajah...

tapi kita di Malaysia ni....sentiasa aman damai, bersatu dan harmoni...Syukur sesangat pada Ilahi...

Dan aku juga akan mengada kan kenduri kawin anak perempuan aku buat kali pertama pada awal bulan depan! Semuga segala nya mohon di permudah kan....

Kepada kengkawan di sini..sudi lah memberi kan alamat rumah kamu semua kepada saya melalui email...az_iz82@yahoo.com
Terima kasih....


Kepada anak ku Hani yang akan menduduki peperiksaan PMR esok...



usah gundah gulana ya...

Kami semua  nampak apa yang telah kamu usaha kan...

mak bangga dengan semangat kamu..

dan mak percaya...

kamu mampu laku kan.!!

Selamat Maju Jaya dan minta Allah perkenan kan doa kamu.

5 comments:

  1. Salam Ezza,

    Memang betul. Kita ni asyik makan, makan dan makan. Bulan puasa, walau pun siang puasa, malamnya kita makan.Bulan Syawal pulak, siang malam kita makan.
    Banyka duit orang kita kan??...Kak Yan ada duit jugak.....tapi kadar cukup makan saja...alhamdulillah!

    ReplyDelete
  2. Ezza, seronoknya dapat pergi banyak open houses. Sebenarnya saya pasti orang2 Melayu kita kalau ke open houses bukan sebenarnya nak makan, lebih kepada mengeratkan silaturahim kaum keluarga atau teman2. Saya pasti tuan2 rumah yang menjemput Ezza itu sangat berbesar hati Ezza dapat melawat rumah mereka di hari raya ini.

    As for Hani, best of luck for your PMR tomorrow. InsyaAllah, it will be smooth sailing. Good luck, Hani!

    ReplyDelete
  3. Good luck Hani, try your best, Jangan hampakan parents k.

    ReplyDelete
  4. Hani...awak comellah. Good luck ye? purrr....meow!

    ReplyDelete
  5. Kak! Dah dapat tak address saya? Akak jangan membazir kad, ok? Saya, Alang & Angah kira satu family...hantar satu kad je cukup, ok kak? Actually tak de kad pun kami dah siap-siap pegang pen dah ni nak pangkah date kat calendar!!! haha

    Anyway, all the best to Hani...insyaAllah, kalau mak-ayah tenang, anak pun tenang buat exam. (pssst..kak, ni namanya self-consolation nih...untuk diri saya sendiri...tenang, tenang....setenang air di kali..hehe)

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails