Monday, May 11, 2015

TEH TARIK DAN DURIAN

Teh tarik session ni kan..kalau berdua je mana seronok..kena cari kaki mengete gak...so bila ketagih dah datang..kami call along(abang PA) dan isteri nya untuk join sekali..

Kalau dulu..tempat nya di Pelita..Mr Mamak..sekarang dah bertukar..De Naina Tesco Klang.why? tempat lama sesak dengan orang muda yang suka hisap shisha..lemas laa makcik pakcik ni..

Malam tu ada yang order roti telor..tosei laa..aku makan roti canai kosong dengan kari ikan....kari ikan kat kedai ni terbaik sangat...air nya biaa lah teh tarik kurang manis...

Sedang kami makan dan borak borak..datang lah seorang tua..cina rasa ku..memberi sekeping kertas yang bertulis..
Along ambil dan baca..
"tolong kasi wang..saya lapar"
saya tak boleh cakap..

Hmm...Long..kata ku bagi singgit je la long...rasa nya dia ni dah selalu buat kerja ni...tengok muka dia takde lah macam pengemis pun...macam baru lepas mandi jer..

Along jenis tak sampai hati..dia bagi 2 ringgit...ok lah..
Tiba2 dia mintak lagi...dia menunjuk kat rokok pulak,,nak sebatang..
Amboi..makan pun susah..mau hisap jugak kaa...
Aku dah mula bersuara..
muka dia selamba jer...pergi ke meja lain...

Along geleng kepala..
tu lah..tak bagi kesian..dah bagi nak macam2...

Semalam..
Aku pergi mencari durian..cucu kami dah lama mintak durian kat atuk nya...dulu mintak time 12 malam..atok dah nak tido..
semalam Qaid ada..atok nampak gerai yang jual durian ..ajak nenek sekali pergi...tapi nenek tak keluar kereta pun..pandang dari jauh je...

aku lihat atuk belek2 durian satu persatu...dia ambik sebijik dan suruh penjual buka..penjual takek kat tepi jer..suruh atuk pegang dan cuit..ok kata atuk..atuk ambik 3 biji..penjual tu buat  macam tadi gak..
Dah nak bayar..tiba tiba atuk suruh penjual kopek semua..nanti sampai rumah senang nak makan..
aku lihat penjual terdiam..ketuk2 durian dengan parang kontot dia..bila dia nak kopek..memang nampak susah sangat..bila dah terbukak...durian yang ada keras macam belum masak...
Maka terbukak lah rahsia si penjual...aku lihat atuk bising sekali mulut nya...ko tau kan durian ni tak elok..engkau masih nak jual lagi....dah lah ko jual mahal..orang beli dan rasa tertipu...sumpah seranah kat ko kalau nasib tak baik mau ko ni lempar dengan kulit durian!!
Nak berniaga tu buat lah baik baik...haram duit ko dapat dengan cara begini...Atuk lempar kan buah durian tu...
So Atuk beli durian lain....

Sampai rumah...anak2 bertanya..mana durian nya mak...tu kat abah ko..2 biji Rm130.00...
Mahal nya...
Tak pa..cucu nak makan atuk beli kan jugak...







8 comments:

  1. Hahaha...sabau nek... jgn bing dgn kulit durian tu... sagat je okay jugak

    ReplyDelete
  2. Mahalnya... tapi belum musim lagi kot tu sbb mahal

    ReplyDelete
  3. Musang king ke kak? Mahal nya

    ReplyDelete
  4. Wohooo....durian ada gold dust ke Kak? Mesti sedapkan anak & cucu makan. The things we do for our families kannn.... ;)

    ReplyDelete
  5. adoiii... mahal nya durain kak! Qaid suka makan durian dah? pandai cucu kenen kat atuk dia ye.

    ReplyDelete
  6. Musang king ke yang mahal macam bedil tu?

    ReplyDelete
  7. cucu nak mkn gerenti atuk beli kaaan! cucu punya pasal...sama mcm my parents la...cucu sebut ja gerenti dapat..i pulak yg sentap!

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Ezza .....saya suka makan durian tapi sekrang dah tak boleh makan durian bebanyak lagi since dah di diagnosed dgn diabetes pada Dex 2014 ...huhu

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails