Tuesday, March 25, 2014

London....Aku datang.....


Mula nya kami ingin menaiki EuroStar Train ke London..tapi harga tiket nya mahal sangat bagi kami...kira kira RM800 seorang..fikir punya fikir..ok lah..kita naik bas saja..boleh tengok English Channel dan merasa naik feri ke sana.....So selepas sarapan pagi..Nora  Rozman dan PA berjalan kaki ke pejabat agent yang menjual tiket bas dan train ke London...Aku malas nak pergi sebab kena jalan kaki jauh dan Nora pulak nak mencari kasut baru..kasut yang dia pakai  skrang ni dah bocor dan air masuk ke stokin..

Bas kami dalam pukul 1 tengahari...dan perjalanan ke London sekitar 8 jam...tiket tak mahal..dan aku dah lupa berapa pulak harga nya...

permandangan kampung di Perancis...cantik dan segar mata memandang...

Sunset di France...dalam bas..

Dalam bas ekspress yang agak penuh dengan penumpang..kebanyakan nya tidur..aku ni memang dari dulu tak mau lelap pun..tapi di belakang aku ada penumpang dari India aku rasa..sorang tu aku rasa dah jadi warga Britain kot...tak henti2 bercakap sejak dari terminal bas sampai lah ke London...dalam hati aku berkata..tak penat ke mamat india ni,,kejap suara dia macam menangis jer,,pastu elok jer bercakap dengan sorang lagi kawan dia...

Aku tak tau kat mana bas ni membawa kami...aku teringin nak tgk laut..selepas pemeriksaan Immegresen sebelah Perancis....lancar jer,,tak tanya apa apa pun..tapi sebelah England..mak oi,,banyak tanya ...kami di tanya..why do you come to London...PA cakap..Holiday...
tanya lagi...when do you be back...PA jawap..11 Feb..dia nak tengik tiket flight pulak..nasib baik aku dah simpan semua dokumen dalam fail..pastu dia tanya..ehere do you stay in London...Aku sua kan dokumen Booking.com..Lepas check paspot..dia senyum dan cakap..enjoy your stay here maam...Hek eleh..
Rozman dan Nora tak pulak dia tanya macam macam..maybe dia tengok kami ni dah tua kot..tu yang dia tanya macam macam..

Bas kami pun bergerak masuk ...Ada traffik light..kami tak da idea kemana nak pergi ni..laut pun tak nampak...Bas bergerak dan masuk dalam platform..aku hairan...bila aku update status dan cari lokasi kami..rupa rupa nya kami berada di Euro tunnel!..ada train kan menarik gerabak dalam tunnel...laju sungguh!....aku rasa dalam 30-45 minit..kami dah berada di sebelah London....
Nora...kalau lah tunnel ni bocor atau runtuh...habis lah kita ni....Yelah kak....aku urut dada dan syukur..merasa gak naik tunnel..hahaha dan syukur kami semua selamat...
Bas membawa kami ke Victoria Station..sepanjang perjalanan..tak da apa yang dapat di lihat..kelam dan gelap saja...

Sampai di Victoria station, kami menaiki taxi untuk ke hotel yang di tempah melalui Booking.com pada sebelah pagi...
Grange Orange Hotel....Mahal nya weiiii...semalam jer RM600++
Tak mau pulak dia accept kad debit aku...sakit hati betul laa...dia nak cash,no euro"s kata nya..
Hotel dah lah mahal tapi tak da breakfast dan wifi!...kalau nak wifi..kena charge 10 pound!
Baik aku pakai Mobile data aku..sehari cuma rm38.00..10 pound tu kalau tukar ke ringgit dah 53 ringgit! 


kami  share jer bilik bersama...aku ok jer..tapi Nora tidur kena pakai Tudung...hahhaha




pagi di London

Good Morning London!
Kami checkout awal dari hotel ni..suruh reception cari teksi untuk kami ke Apartment yang sudah di tempah di Tower Bridge Rd...







Ini saja gambar yang ada ttg apartment kami di sana..Kos nya dalam  RM2200 untuk 4 hari 3 malam. Sangat selesa ..punya 2 bilik tidur ..ada living room yang luas dan dapur dengan peralatan memasak..ada TV LED dan punya mesin basuh dan dryer.
Melihat keadaan apartment ni,,rasa nya teringin nak bawak anak anak ke sini satu hari nanti...

Kami ke Borough Market....Best kat sini...





















TIBA TIBA AKU RASA NAK PINDAH KAT SINI LA.....














5 comments:

  1. kalo gi swiss mesti terasa nak pindah ke sana lak hehe

    ReplyDelete
  2. Seronoknya perjalanan Ezza. TQ for the 'inviting' pictures

    ReplyDelete
  3. geramnya kak ezza..dapat p market. saya dulu p jalan2 je..ambil gambo

    p/s suami saya pun kena soal siasat habis kat imigresen. agaknya dia ingat kami datang nak kerja kot cam bangla. bila tunjuk duit dan traveller cheque dibawa, baru dia tak tanya banyak2 lagi

    ReplyDelete
  4. Kak zah..gambar pemandangan semua lawa gilaaaaa.....Excited pulak aya tengok.

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails