Monday, March 24, 2014

Back to Paris....

Wah..dah lama betul tak jenguk sini..hahah..terlupa kejap bila kecoh2 pasal MH 370 hilang...sampai saat ini masih belum jumpa lagi...mana menghilang nya pesawat ni..bukan nya kecik kecik punya pesawat..777 ni paling canggih paling laju ..Macam macam spekulasi di buat termasuk lah kami sekeluarga..macam macam andaian kita dengar..akhir nya  kita wajib berserah pada Allah atas segala gala nya....Berdoa lah dan rayu lah pada Nya agar di beri petunjuk...Kesian kaum keluarga penumpang dan anak kapal...mereka terus mengharap dan berharap...Ini dugaan dari Allah..Sabar dan redha ya..

Sebenar nya kami dah buat perancangan akan ke Italy..ada train ke sana..Ke Milan..Venice,Rome dan Pisa...tapi apa kan daya...kehendak nya macam macam..badan nya dah tak larat..apalagi dengan cuaca yang tak begitu baik..so kami cancel je plan ke sana. Dari Cannes..kami balik ke Paris semula..lagi pun kami belum puas teroka Paris...

Naik Train laju dan kami sampai Paris sekitar 6 petang..naik teksi yang di pandu oleh orang Iran yang hensome..(kebanyakan pemandu teksi di sini  orang islam),kami menginap semula hotel yang kami inap masa hari pertama kami sampai dulu....
dalam train

naik teksi



Masuk bilik dan letak beg..masuk toilet  dan turun semula...sebab perut dan berbunyi2..angin sejuk membadai badan...sejuk sampai ke tulang hitam..kami mencari restoren Halal di sepanjang jalan..ada restoren jual kebab,,jual ayam goreng jer..tapi kami mau nasik...hahhaa
terjumpa lah sebuah restoren India yang di selengara kan oleh rakyat Bangla...Kata nya halal...tapi arak ada di jual di kedai ni..bila di tanya..mereka kata mereka terksa jual arak sekali kalau tidak tak da siapa mau masuk kedai ....

Kari di sini langsung tak sama dengan kari kita buat kat rumah...susah nak telan sebab aku rasa mereka guna cream...pekat semacam jer dan banyak bau serbuk kunyit....Masa ni teringat lah..kari BABAS...

menunggu nasik...




Bang, saya nak beli macam kat belakang ni...beli laarr kalau ada size awak...hmmm...



















dah sampai musee de lourve..

masing masing mengambil gambar...aku jer malas ..PA pun sibuk dengan dslr dia dan jugak hp..gambar hp untuk wasaap anak anak bila kat hotel....


Ini ada lah bahagian old city di Paris..New city ada lah kat bandar sebelah sana..kami suka kan bandar lama ni..bangunan nya di jaga sejak beratus2 tahun dulu..cantik cantik semua nya..Tamadun di sini bermula sejak zaman dulu2 lagi...Kebersihan bandar ini jelas kelihatan...mereka tidak mengguna kan bekas plastik,pinggan dan cawan polistrin kerana menjaga alam sekitar. Mereka juga mengguna kan kereta hybrid... Mereka juga sangat positif...

Kami di sini selama 2 malam...puas menjengah kota Paris malah kami juga bersolat di Mosque de Paris..Masjid paling besar di kota Paris...


kalau tak larat berjalan macam kami ni...sila naik bas ni...semua must see places dia pergi..boleh naik dan turun kat mana stesen kita nak...

dalam masa kita berbungkus bungkus kesejukan..pasangan cina ni bukak bukak baju nak bergambar....hehehe












Walau pun badan dia kecil..tapi semua beg dia bawak sendiri..tak bagi aku bawak apa apa pun melain kan henfon...paspot pun dia pegang..sampai kan mind jadi block mencari barang2 yang aku mintak....Tq Bang....

Masjid  terbesar di kota London...

Selepas ni kami ke Kota London Pulak...................

3 comments:

  1. Merci, merci mdm. Murah rezeki Ezza n PA.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ezza,

    Wahhh sakan jalan nih :) ke london jumpa kak teh tak?

    ReplyDelete
  3. best nyaaaa......berdua dengan muuuu di kota paris!

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails