Friday, July 12, 2013

Klang-Parit Raja-JB-Tg Piai-Parit Raja-Batu Pahat-Muar-Klang

Sabtu 6/07/13

Lepas subuh,aku dan PA terus ke Parit Raja untuk mengambil Hani yang sedang menanggung rindu untuk pulang ke rumah sekejap. Di sebab kan Isnin nya dia masih ada kelas, so PA mencadang kan supaya kami ke JB saja untuk bermalam..Di sebab kan selama ini kami tak pernah ke JB, so macam rusa masuk kampung lah rupa nya..Nasib baik lah hp aku ada gps..ikut jer la arahan dia..hehehe

On the way ke JB, kami berhenti makan di hentian sebelah..ntah mana ntah ya...aku ada bawak bekal nasi impit rendang ayam dan serunding daging..nyaman nya makan kat pondok yang Plus sedia kan..



Kami mencari Danga Bay...ermm..apa yang ada kat situ..yang kami nampak ada restoren yang ada udang besor tu...restoren cina...PA masuk nak tengok apa yang dia jual kat situ..mak oii,rege udang ketam dan ikan di situ bukan lah taraf kami...hahaha...



so kami pusing2 lah cari tambak johor yang femes tu...tengok jer laa...dan cari lah hotel yang ikut budget kami...nak duduk kat Puteri Pacific..mak oiii..jem betul jalan kat situ..rupa rupa nya malam nanti ada game bola Selangor vs Johor kat Stadium Larkin..dan ada program Belia kat situ gak...bilik memang ilek...so kena cari hotel lain laa...Masaalah kat JB ni..banyak jalan one way saja..so kena pusing2 kat situ jer dan mengadap jem yang sama jer...Akhir nya kami jumpa hotel Aman sari..hotel baru gak..so ambik bilik 3 katil...

Perut dah lapar..jam 5 petang lepas solat asar, kami menjelajah cari makan makan...payah nya nak cari restoren melayu...kalau ada pun dah tutup...so kami makan je lah kat kedai mamak...hmm memang harga makanan kat sini mahal la..Aku cakap..ni kira dinner sekali laa...malam karang kita cari maggi cup jer kalau lapar ya...




Tapi...bila jam 9 malam,perut lapar balik..malas nak keluar jauh, makan jer laa kat cofee house hotel ni..ok gak masakan nya...

Ahad ..

Selesai sarapan, kami checkout...ke destinasi yang PA nak pergi...Tj Piai Johor..PA yang suka kan adventure ni..so kena ikut rentak dia...

Apa ada kat Tj Piai ni....selain ada taman negara hutan bakau...dia juga.......

Penghujung Selatan Benua Asia..



Rasa rasa nya orang tua ni lah yang pertama kali posing macam ni kat sini...







Semua gambar2 ni bukan aku yang ambik...aku tetap berada dalam kereta kerana tak sanggup nak masuk ke hutan bakau ni...lutut dah terasa sakit....Menunggu dua beranak ni balik punya lah lama....



otw balik dari Tg Piai,jumpa kedai makan ni kat ayer baloi..sebelah pengkalan jeti..sedap dan murah..macam makan kat rumah rasa nya....

Masa meround Batu pahat..tiba tiba jumpa tempat makan ni kat tepi sungai..satay nya sedap sangat tapi mee bandung nya rasa lain pulak...
Di sebab kan isnin Hani ada kelas, so kami checkin chalet yang berhampiran ngan Universiti..ok lah..bilik 3 katil cuma rm80 semalamdan ber aircond! Di sebab kan kelas hani selesai jam 5 petang,kami tak kemana mana pun...tengahri cari makan dan balik bilik baring dan tidor...nak keluar tak sanggup lah..panas sungguh!

Selesai kelas, kami pun terus pulang...ikut jalan kampung ...

Mee Bandung Muar tepi sungai.....ok lah....

Dari muar..kami masuk tol dan terus pulang ke Klang ...Ahad ni sekali lagi kami ke Parit Raja..Hantar Hani balik kolej...dan dalam masa 2 minggu lagi..dia mula bercuti Sem hingga bulan September......adoiiii

Balik Klang terus fokus pasal berniaga pulak....





4 comments:

  1. kat ezza balik kampung saya...huhu..

    p/s makan kat jb memang mahal kan kak, depa ni ingat duit malaysia cam duit singapore agaknya...

    ReplyDelete
  2. Pengorbanan mak ayah pada anak2 macam tulah. Semoga Ramadhan ini Kak Ezza dan family sihat selalu dan bisness pun masyukk...:)

    ReplyDelete
  3. Wah!
    Tg piai..
    Saya belum sampai lagi.
    Nampak adventure kak ezza.. Nak tiru jugaklaaaa
    Mmg menarik
    Kedai makan yg masakan macam masakan di rumah tu buat saya nak cuba gak...

    ReplyDelete
  4. Mak aiii travel saran. Tapi macam best jerrrr! Saya dah lama simpan hajat nak pegi Tanjong Piai tuh. Kata orang tempat tu best....!

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails