Monday, June 17, 2013

Semuga berjaya Hani....

Memang benar firman Allah dalam Al Quran..Kun Fayakun..

Hani tidak terpilih untuk ke matrikatau mana mana U dalam pilihan UPU nya...

Kesian nya...terperanjat aku dan abah nya..SPM nya bagus ,segala usaha telah di curah kan pada pelajaran nya..aku nampak semua itu...solat tak pernah tinggal sejak dari sekolah rendah lagi..Dia punya cita cita yang tinggi..selalu aku dengar dia berborak dengan abah dia tentang apa yang mau pada masa depan nya...Dan selalu aku tegur..jangan lah terlalu yakin,terlalu berharap..kalau tak dapat..takut kamu yang tak dapat terima kenyataan nya...

Memang benar...dia terlalu emosinal bila keputusan UPU  di keluar kan..Menangis bengkak bengkak mata...macam dah berputus harap...

Aku cakap bersabar lah..cuba buat rayuan...mungkin ada hikmah nya...Hanya Allah yang tahu..berdoa pada Nya..mintak pada Nya..Rayu lah dengan Nya...

Bila kami sedang mula hendak mula biznes menjual pakaian ni, dia offer diri untuk jaga kedai...aku sangat bangga..mak tak payah pergi...nanti mak penat..kata nya..tak pa Hani...kita sama sama nanti jaga kedai...kalau dah dapat pembantu, baru mak duduk rumah saja...

Pakaian , baju2 boleh di kata kan siap 80%...masing2 bekerja..so selalu kami terpaksa buat kerja ni bila cuti saja..tiap2 minggu semua kena balik..mana yang kurang..kita tambah..tapi tu lah....setiap hujung minggu,ada saja yang menghalang...ada kenduri kawin lah..anak sedara nak bertunang lah...adoii...sampai ke saat akhir pun ada saja majlis kena hadir..nak cam mana...anak anak sedara ,mana mungkin kita nak kita ketepi kan...
Sebab dia bersedih..aku ajak Hafiz pergi beli henfon baru untuk nya sebagai hadiah SPM nya..

tengok tu,kemain lebor senyum dia tu...



Sabtu lepas,memang kami semua akan ke Ipoh..Anak buah PA akan berkawin...dah book homestay dan yang kerjahari sabtu pun dah ambik cuti.



.cuma Hafiz tak dapat hadir sebab Isteri nya sedang menunggu hari unruk melahir kan anak yang ke 2...

Khamis lepas,PA ajak aku pergi lunch bersama...dalam perjalanan ke tempat makan,hp PA berdering...'apa..ok...alhamdulillah...bila...'
Apa  bende nya...bang...aku kehairanan bila tengok PA senyum jer..
Hani call..dia dapat masuk U,,,kat Batu Pahat...
Alhamdulillah...

Bila masuk nya..
kata nya Ahad ni...
Ha...aik..macam mana plan kita nak ke Ipoh ni...

Aku cadang kan PA cuti pada Jumaat...kita pergi tengok masa nikah je lah bang..petang tu kita balik..sebab sabtu,kita kena bertolak awal ke Batu Pahat pulak...hari ahad nak pendaftaraan..

Ok lah..yang kawin tetap kawin..peluang untuk Hani ni bekan datang hari hari...

Maka bertukar lah agenda kami minggu sudah...malam tu gak cari homestay...dan buat payment...malam tu gak pergi barang2 keperluan untuk di bawa ke sana untuk Hani....

Maka..malam tu aku terdengar esak tangis dari bilik belakang..Yaya dan Mimi menangis kerana Hani akan pergi jauh...si kakak yang 3 orang tu pun sama...
Aku ni cool saja...kenapa nak nangis nangis..dia pergi belajar,bukan nya pergi nak berperang...dalam Malaysia jer pun...apa lah korang ni...

4 orang anak anak ku belajar di Shah Alam dan paling jauh pun ke Berjuntai Bistari...

Yng ni terus jauh ke selatan..jauh sampai sakit punggung tau...
rasa nya 4 jam dalam kereta...
exit tol Ayer Hitam
rupa nya u ni terletak di Parit Raja..besor sungguh...
Formely known as Kuitto..
sekarang dah naik taraf Uni..


,sebelum masuk homestay,kami terus pi Batu Pahat..cari beriani gam Matshah..

Hmmmm...ok ok lah.....tak reti nak kata sedap sebab aku pernah makan yang sedap lagi...
sebab lapor..lupa nak ambik gambar...

Selepas selesai urusan pendaftaraan,kami hantar dia ke kolej kediaman..

aku tak larat nak panjat bilik nya..terletak di tingkat 3 tu...
so adik beradiklah yang menolong angkut semua barang...naik putus pinggang abah nya memikul kotak air mineral..hehehe...saat bersalam dengan dia..sebak hati nak meninggal kan dia sensorang kat sana...
aku rasa macam dia tu kecik lagi jer...
aku peluk dan aku cium dia ..jaga diri baik baik ya...jangan lupa solat..

dia peluk abah nya..aku tau abah dia sebak...
Mimi yaya Mira dan Zira dah macam tempayan pecah dah..mau banjir u ni kot!



Bye..mak balik dulu ya....

sebak hati lihat dia...

sedap lontong kat warung tepi jalan parit jawa ni..dan ada lempeng kelapa  panas panas tau..sarapan pagi ahad..

asal lalu seremban jer..mesti jem!
Aku ni payah nak nangis,tapi dalam kete aku sebak sangat.......


Terima kasih Allah kerana mendengar rayuan ku...




9 comments:

  1. Tahniah pada Hani , U and husband Kak Ezzah. My husband ada staff kat office graduated dari tmpt nih. According to him, bagus budak tuh pandai kerja. Ramai yg bila start kerja tak pandai bawak diri, sorang dari Univ Petronas diberhentikan pasal tak pandai kerja.....semoga Hani berjaya...

    ReplyDelete
  2. Tahniah kak ezza..
    Alhamdulillah.. Semuga berjaya dapat apa yg dicita2kannya..
    Nasi beriyani Matshah mmg faberet kami sekeluarga.... Rasanya mmg kena dengan selera saya...

    ReplyDelete
  3. Tahniah kak ezza dan hani dan PA..
    Semuga hani berjaya dalam apa yg dicita2kannya.
    Nasi briyani matshah mmg faberet kami sekeluarga.. Sempurna rasanya pada tekak saya berbanding lain2 nasi briyani...

    ReplyDelete
  4. Tahniah...Berkat doa...Pasti Hani akan berjaya....cerah masa depan!!! Tak beli kerepek Pt Raja ke?

    ReplyDelete
  5. Alhamduliilah. Dah rezeki dia Kak Ezza.

    Hati mak memang macam tu, sensetif tapi dalam keadaan mcm tu kenalah tunjukkan kita ni ok takut pulak bila kita nangis dai pun ikut sama sedih.

    ReplyDelete
  6. sume anak akak pandai belajar.tahniah kak

    ReplyDelete
  7. Salam.. Anak Hani mungkin terkena penyakit anak2 sdara kami dulu! Top tapi kalah dengan anak2 tak top pegawai2 dan menteri UMNO!
    RAYU dan jumpa pegawai serampang dua mata! Hanya kalau macam Amalina JB je tak boleh tipu...
    JANGAN bagi mereka ini kantoi masa depan layak utk Hani1
    Good Luck, nenek doakan anda berjaya perjuang HAK samarata..
    Kat man Parit Jawa ya ade jual lempeng wak, kita kena buat kat rmh kalau nak mkn. Hanya tau asam Pedas dpan Balai Polis je, tak miss kalau ke Muo! Wassalam

    ReplyDelete
  8. Salam,terima kasih kerana perihatin. Pada saya maybe rezeki tu lambat saja. Saya percaya pada Qada dan Qadar tuhan. Sesuatu yang terjadi ada hikmah nya. Mungkin Allah nak tengok bagaimana kesabaran hamba hamba nya..saya sebagai ibu tak pernah menyalah kan sesiapa pun. Dan saya pun faham begitu ramai anak anak malaysia dapat straight A's..ada 15 ribu orang tu...
    Apa apa pun saya amat bersyukur pada Allah kerana anak saya terpilih akhir nya,walau pun setelah buat rayuan.
    Lempeng kelapa dah saya rasa , asam pedas nya belum lagi..ada banyak masa lagi untuk merasa segala kesedapan masakan johor ni....hahaha

    ReplyDelete
  9. Salam. Alhamdulillah selamat berjaya di Menara Gading!Semoga Allah Berkati kegigihan mengharumkan nama Keluarga dan mencapai segala yang dicita, demi kemajuan Muslimah dan Ikhwan Muslimin! Ameen.
    Saya memang asal JB,sentiasa mencari Masakan Joho di KL! Dulu ade makNyah di Old Town tapi dah jadi jalan bso tak tau mana dia berjual! Bila malas masak ganti dengan kari2 dari gerai Melaka atau singang dari Gerai Kelantan. Tak miss budu!
    Have a good Sha'aban and Ramadhan. Wassalam

    ReplyDelete

Share my thought

iklan

Translate

iklan

Iklan

award from kjee

award from kjee
Award from kjee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails