Kerang bercili daun selasih
ambik resepi dari blog sini....credit to her...
sebab sedap sangat..lupa nak ambik picture...
http://networkedblogs.com/kwcQo |
Kerang bercili daun selasih...
(sukatan bahan bahan ikut kamu laaa)
Kerang (pilih yang besar..senang nak kopek)- cuci bersih dan rebus dengan serai sebatang....kopek dan buang kulit kerang sebelah saja..
Cili api..ikut suka...boleh campur dengan cili hijau..
Sos tiram
lada hitam(I tak taruk pun)
Serai sebatang dua..
asam keping...
Blend cili dan bawang bawang dan halia...tumis kan sampai garing..
masuk kan asam keping dan serai..
Bila naik bau..
masuk kan sos tiram secukup nya...
rasa lah garam nya..masuk kan kerang gaul rata..
masuk kan daun selasih...
Tutup api...
Sedap tau.....
nampak sedap jekan? nanti boleh le aina try pulak walaupun sukatan ikut suka hati...
ReplyDeletekak ezza...
hajat dihati bila balik ke BOTA semalam nak makan lala yg fresh tu. dah beli nak goreng cili...skali mak mertua kata buat aje sayur manis...waaaaa...
Nak cubalah nanti..kena cari kerang dulu..hehehehe
ReplyDeleteMakan dengan apa? Dengan pulut kuning boleh tak? :)
ReplyDeletelala fresh tu sedap hendak nya tumis bercili...nak gi pantai remis lah beli...
ReplyDeleteKak MM
cepat2 beli dan buat..ratah jer..hahaha
Kakcik..
suka hati nak makan macamana..saya ratah jer...
Nak buka kulit kerang dan buang sebelah...tu yang malas. Hai kena lah rajin ye kalau nak rasa resepi ini!
ReplyDeleteTerima kaseh bekongsi resepi.Brtambah2 ler rezeki kak InsyALLaH.Best nyer daun selasih.
ReplyDeletewawa
za, bilo ado cili api ni yang tak tahan nak buek ni...
ReplyDeleteSedaaap. nampaknya. Nak cubalah!
ReplyDeletesinggah sini n follow...nmpak cantik n enak je kerang tu yer...slm perkenalan dear
ReplyDelete